Sankthansaften er brandfarlig

Der er dobbelt så mange brande Sankthansaften som på en almindelig aften. Læs hvordan du laver et forsvarligt bål

(Foto: Ekstrabladet.dk)
(Foto: Ekstrabladet.dk)

Der er ikke noget som et stort, lysende Sankthansbål på en lun sommeraften. Men de iltre flammer kan let gå hen og blive farlige og sætte ild til andet end bålet og heksen. På Sankthansaften rykker brandvæsenet nemlig ud til dobbelt så mange brande som på en almindelig aften.

Derfor har Ekstrabladet.dk sat sig for at lave en guide til, hvordan du lovligt og sikkert få sendt heksen af sted til Bloksbjerg.

Se også: Derfor holder vi Sankt Hans

Sørg for tilladelelse
Som udgangspunkt skal du have tilladelelse fra kommunen til at tænde bål i en offentlig park eller lignende. Men derhjemme står det dig frit for at sætte fut i heksen, så længe du har tilladelelse fra grundejeren.

Ifølge Beredsskabsstyrelsen er der visse retningslinjer, du bør følge:

- Du må ikke tænde ikke bålet, hvis det blæser kraftigt.

- Du skal sikre dig, at der ikke er dyr, der har taget ophold i dit bål. Flyt derfor gerne brændebunken på afbrændingsdagen.

- Brug en lang fakkel for at nå ind til avispapiret og kvaset i kernen i bålet. Hvis kvaset ikke er tørt, kan du eventuelt supplere med en egnet tændvæske.

- Brug aldrig benzin, sprit eller lignende ved optænding.

Vis hensyn
Desuden er der visse afstandsregler, der skal overholdes. Bålet skal placeres 30 meter fra bygninger med hårdt tag, 60 meter fra brændbare markafgrøder og 200 meter fra stråtækte huse og andet let antændeligt materiale (se tegningen her på siden)

Har du sikret dig disse regler, og sørger du generelt for at vise hensyn til omgivelserne, kan du roligt gå i gang med at bygge bålet. Læs her på siden, hvordan du får det bedste bål. Og husk så at have vand inden for rækkevidde, sluk altid bålet inden, du forlader det, og dæk aldrig et slukket bål med sand, da det holder på varmen.

Samfund - 22. jun. 2012 - kl. 07:49 Sådan bliver Skt. Hans

Tips og regler om opbygning af bål

Afmærk bålpladsens form og størrelse med pinde og snor. Bålstedets diameter skal være minimum 1 meter, så der både er plads til brændet og til at holde en ordentlig sikkerhedsafstand til siddepladserne.

Grav græstørv af inden for markeringen med en spade.

Grav 20-30 cm ned i jorden. På den måde kommer bålpladsen til at ligge en smule i læ.

Læg sand eller småsten i bunden af bålpladsen. Bruger du småsten, skal du sikre dig, at der ikke er flintesten imellem, da de springer ved høje temperaturer.

Afgræns bålpladsen med mursten, natursten eller fliser. Afgrænsningen vil sikre, at ilden ikke breder sig eller svider det omkringliggende græs. Derudover gør afgræsningen bålpladsen flot og dekorativ.

Brug kun rent træ. Anvend aldrig trykimprægneret eller malet træ eller affald

Sørg for, at alt materialet til bålet er så tørt som muligt

Vær omhyggelig med opbygningen, så bunken ikke risikerer at vælte, mens den brænder

Kernen i bålet kan opbygges af en stak sammenkrøllet avispapir, tørt kvas og grene. Lav en opbygning, hvor mindre grene eller flækkede træstykker ligger, så de dækker over bålets kerne

Kilde: Bolius og Beredsskabsstyrelsen

1 af 2 (Foto: Beredsskabsstyrelsen)
2 af 2 (Foto: Ekstrabladet.dk)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen