Taxa-chauffører blæser på loven

Som kunde har du ret til selv at bestemme, hvilken vogn du skal køre med. Men det blæser de københavnske taxa-chauffører højt og flot på

Som kunde har du ret til selv at bestemme, hvilken vogn du vil køre med. (Polfoto)
Som kunde har du ret til selv at bestemme, hvilken vogn du vil køre med. (Polfoto)

Ekstrabladet.dk's reporter har været på hovedbanegården i København for at bestille en taxa. Der holdt som altid en masse taxaer i kø for at snuppe de mange kunder, som ankommer til Hovedbanegården gennem hele dagen. I dette tilfælde havde vi besluttet os for, at vi ville køre i en af de co2-neutrale taxaer fra Amager-Øbro Taxi - Det kunne i princippet have været i hvilken som helst anden taxa.

Men de måtte vi ikke.

- Du skal tage den første i køen, sådan er det bare, forklarede en mand, som stod ude i regnen og fordelte taxaerne til de mange kunder.

Vi forklarede ham, at vi af personlige årsager kun ville køre i en co2-neutral taxa. Men lige lidt hjalp det.

- Du skal bare tage den første taxa. Ellers får du ikke nogen, lød den korte og bestemte besked.

Kunden bestemmer
Men det er i direkte strid med taxalovgivningen. Her lyder det nemlig:

Førerne skal tage tur fra holdepladsen i den rækkefølge, de er ankommet, med mindre bestilleren selv vælger en bestemt taxi. Enhver fører skal, med mindre færdselsmæssige forhold taler imod, give plads for udkørsel, hvis en bagved holdende taxi er blevet hyret.

Direktør for Amager-Øbro Taxi, Thomas Petersen, er overrasket over, at fordelingen af taxaerne ikke sker på kundernes præmisser, men han anerkender samtidig, at de enkelte chauffører næppe kan stille noget op.

- Det er nyt for mig, at det fungerer sådan. Jeg har det dårligt med, at kunderne ikke selv bestemmer, hvilken taxa de vil køre med. Der er nogle, som helst vil køre med vores co2-neutrale taxaer, som ikke får mulighed for det. Men det kunne lige så godt være, at der var tale om en kunde, som bare gerne ville køre i stationcar eller med rødhårede chauffører. Det er kunden, som bestemmer. Ikke chaufførerne, siger han og fortsætter:

- Den enkelte chauffør kan ikke stille noget op, når det sker, hvis der står ti kolleger og konkurrenter ved siden af og hævder, at de har ret til kunden. Der kunne opstå en risiko for, at der ville ske noget med den pågældende chauffør eller hans bil. Den risiko vil de fleste nok ikke løbe, forklarer han.

Kan koste bevillingen
Heller ikke hos Taxinævnet kender man til problematikken. Men sekretariatschef, Jørgen Kjær, forklarer til ekstrabladet.dk, at de vil tage alle henvendelser seriøst.

- Hvis vi modtager en klage fra en kunde, vil vi tage fat i den pågældende vognmand og indskærpe over for ham, at han skal overholde reglerne. Sker der gentagne gange, kan det ende med, at han mister sin bevilling, forklarer han.

Næste gang du skal ud og køre i taxa kan du altså med rette kræve, at du selv skal vælge, hvilken taxa du skal køre med. Om det er en rød, gul eller grøn taxa er fuldkomment ligegyldigt. Kunden bestemmer - også selv om chaufførerne siger det modsatte.

Har du haft gode eller dårlige oplevelser med taxa-chauffører? Fortæl din historie herunder...

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere