Sådan får du tv-kanalerne på plads

Seere på kanalrundfart: Selv om skiftet til digitalt tv teknisk set forløb efter planen, så driller kanalerne stadig mange danskere

Kanalerne driller i de danske hjem. En del seere har ikke kunnet se de nye DR-kanaler, fordi de mangler en MPEG4-modtager. (Foto: Jan Unger)
Kanalerne driller i de danske hjem. En del seere har ikke kunnet se de nye DR-kanaler, fordi de mangler en MPEG4-modtager. (Foto: Jan Unger)

Hvor hulen er de nye DR-kanaler? Hvorfor ligger kanalerne nu hulter til bulter? Hvordan nulstiller man et tv?

Sekretariatet for Det nye Tv-signal kan glæde sig over, at den voldsomme reaktion på Danmarks skifte fra analogt til digitalt tv udeblev. Kun 2000-3000 opkald fra rådvilde seere blev det til i går.

- Det er klart mindre end ventet, men det tolker vi positivt, siger sekretariatschef Henrik Vejlgaard fra Det nye tv-signal.

Kanalsøgning driller
Han vil dog gerne vente et par dage, før han tør erklære overgangen smertefri.

- 80 procent af opkaldene har handlet om kanalsøgning. Folk har haft svært ved at finde deres vante kanaler. En del har haft problemer med at gå tilbage til tv’ets fabriksindstillinger og nulstille. Man skal helt ind og vælge sprog og lcn-indstillinger, før det fungerer, forklarer Henrik Vejlgaard.

Har MPEG2 og ikke MPEG4
Andre er blevet skuffet over, at de fik adgang til færre kanaler end ventet. En del har ikke kunnet se de nye kanaler DR Ramasjang, DR K, DR HD og DR Update, fordi de har en MPEG2-boks i stedet for den MPEG4-boks, som er nødvendig for at se DR-kanalerne.

- Det er ikke altid til at se på boksen, om det er en MPEG2 eller MPEG4. Det er selvfølgelig ærgerligt at tro, at man er helt klar, og så opdage, at boksen ikke kan tage de nye DR-kanaler. Vil man se de nye kanaler, er der intet andet for end at købe en MPEG4-boks til 500-600 kroner, siger Henrik Vejlgaard.

Sekretariatet for Det nye Tv-signal har opdateret rådene til seere, der er ofre for kanal-forvirring. Se rådene i boksen til højre.


Kan du, dit tv eller din modtagerboks ikke hitte rundt i tv-kanalernes plads, kan du følge disse råd:

1. Hvis du ikke kan finde kanalerne, skal du først slukke for strømmen til udstyret og tænde igen efter nogle minutter.

2. Hjælper det ikke, skal du have fat i brugsanvisningen og finde det afsnit, der beskriver, hvordan man finder tv-kanalerne.

3. Hvis du stadig ikke kan finde de ønskede kanaler, skal du gå tilbage til fabriksindstillingerne. Du skal nulstille alle indstillinger på udstyret. Herefter skal du indstille de grundlæggende funktioner, hvorefter du skal foretage en kanalsøgning.

4. Hvis du stadig ikke kan finde kanalerne, er der sandsynligvis et problem med den digitale modtagerboks. Så skal du henvende dig til forhandleren eller producenten.

5. Hvis du ikke kan se de nye DR Ramasjang, DR K, DR HD og DR Update, kan det være tegn på, at du ikke har en MPEG4-modtager. En tommelfingerregel er, at digitale bokse, der er købt før december 2008, ikke indeholder MPEG4. Tv købt før sommeren 2008 indeholder heller ikke MPEG4.

6. Hvis kanalerne har byttet plads, skal du have fat i brugsanvisningen. Find det afsnit, der beskriver, hvordan du opretter en favoritliste. Her kan du selv bestemme rækkefølgen af tv-kanalerne.

Se mere om tv-kanaler på Det nye Tv-signal.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere