Sådan undgår du håndværker-snyd

Der kan være penge at spare ved at hyre en håndværker under krisen. Men det kan gå helt galt, hvis du betaler for tidligt

Du kan selv gøre meget for at få styr på dit byggeri. Også selv om firmaet forsøger at presse dig til at lægge pengene, før arbejdet er færdigt.(Foto: Colourbox)
Du kan selv gøre meget for at få styr på dit byggeri. Også selv om firmaet forsøger at presse dig til at lægge pengene, før arbejdet er færdigt.(Foto: Colourbox)

Skal du have en ny carport eller have frisket det nedslidte køkken op, så er timingen perfekt. Mange af landets mindre håndværksfirmaer er nemlig så sultne efter byggeopgaver, at de allerede har sat prisen ned.

Men lad ikke dit gode hjerte løbe af med dig. Undgå at betale store summer forud. Også selv om mester presser og har brug for pengene til sine underleverandører.

Du risikerer, at han enten laver ’stigetricket’ eller slet og ret stikker af, når pengene er faldet.

Betal aldrig forud

Bygogbolig.dk har spurgt 2000 kunder om deres erfaring med betaling af håndværkere. 88 procent af kunderne havde ikke betalt forud, mens 12 procent lod pengene falde tidligt. Og resultatet taler sit klare sprog.

Hver fjerde af dem, der betalte forud, erkender, at ’der opstod problemer’, mens hver over 8 procent indrømmer, at ’håndværkeren forsvandt efter at have fået pengene.’ I den gruppe, der var bedre til at holde på pengene, var i alt kun 13 procent uheldige.

- Vi kan ikke se præcis, hvor meget de 20 uheldige boligejere har tabt. Men min vurdering er, at der desværre har været tale om store summer og totalentrepriser, siger direktør i bygogbolig.dk Mads Teissøe.

Behold pengene i lommen
Ifølge Mads Teissøe kan der især gå to ting galt, hvis man ikke formår at holde pengene i lommen:

- Den ene fare er stigetricket. Håndværkeren kommer og sætter en stige op af muren eller en bøtte maling på gulvet. Kunden konstaterer, at han er gået i gang. Men i værste fald bliver han helt væk. I bedste fald arbejder han på at skaffe nye kunder, mens dit arbejde står stille og bliver forsinket, siger han.

Kurs mod konkurs
- Den anden fare er slet og ret, at håndværkeren går i betalingsstandsning eller konkurs undervejs. Så dine penge kan gå tabt. Du kan også risikere, at konkursboet kan eje din byggeopgave, og det kan koste både koste tid og penge, forklarer Mads Teissøe.

- Så hvis mesteren vil have penge forud for byggematerialer, bør du sige nej. Hvis banken ikke vil finansiere ham, hvorfor skulle du så?

Bygogbolig.dk råder private bygherrer til at lade pengene falde, efterhånden som arbejdet skrider frem. Første rate kan eksempelvis falde, når man kan se, at materialerne står i huset eller på grunden.

Se også boksen med gode råd.

Gode råd:

Behold pengene i lommen, ind til du kan se, at arbejdet skrider planmæssigt frem eller er færdigt.

Betal gerne i rater. Første rate kan falde, når byggematerialerne er i hus.

Husk at få hele aftalen skriftligt. Også hvordan du er stillet, hvis firmaet går konkurs.

Brug gerne standardaftaler som AB 92 . Det er o.k. med afvigelser.

Allier dig med en byggesagkyndig, hvis der er tale om opgaver som tag eller facade, eller hvis opgaven løber op over 50.000-100.000 kroner.

Du kan selv oprette en konto i trælasten, som håndværkerne kan bruge. Så har du styr på materialerne og får selv rabatten.

Husk at google håndværkerfirmaets navn og tjek det på bedømmelsessider som anmeld-haandvaerker.dk.

Tjek Forbrugerstyrelsens og Forbrugerrådets guides til private, der skal i gang med byggeopgaver.

Kilde: bygogbolig.dk

1 af 2 Tiden er god, hvis du har planer om at få udført håndværkerarbejde, men lad være med at betale forud. Det øger risikoen for problemer og brudte aftaler. (Foto: Colourbox)
2 af 2 Du kan selv gøre meget for at få styr på dit byggeri. Også selv om firmaet forsøger at presse dig til at lægge pengene, før arbejdet er færdigt.(Foto: Colourbox)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen