Spar på strømmen i julen

Det kan godt betale sig at skrue lidt ned for energien i julen. Både finanserne og miljøet kan nyde godt af, at vi er mange samlet helligdagene

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Julen er tiden, hvor elselskaberne lever som konger, når hr. og fru Danmark skruer op for de elektriske lys og bevægelige nisser. Men man kan faktisk ganske simpelt spare på el-forbruget og dermed finanserne og ikke mindst Co2-udslippet.

Hos Elsparefonden opfordrer man danskerne til at tænke sig lidt om i julehyggen.

-Der er mange simple måder at skrue ned for forbruget på, siger kundechef for private forbrugere hos Elsparefonden, Birgitte Brange.

De kan virke banale, men her er de gode råd.
Foto:Colourbox

Lyskæder
Smukke ser de ud de mange funklende lys, som hænger så fint i træer og buske i julen. Men de trækker også en gevaldig masse strøm.

- Hvis man gerne vil have lyskæder, skal man vælge diodelys i stedet for de almindelige glødepærer. Og derudover er det en god idé at anskaffe sig en timer, så lysene ikke bare brænder dag og nat, siger kundechef for private forbrugere hos Elsparefonden, Birgitte Brange.
Foto:Colourbox

Sluk på kontakten
Mange voksne og mange børn i huset bruger meget energi. Børnene spiller playstation, forældrene se fjernsyn og bedsteforældrene hører radio.

- Sørg for, at der bliver slukket på kontakten, især efter børnene, så deres playstation ikke står med startbillede eller på stand by fra gang til gang. Og det gælder også tv og radio. Sluk på kontakten når apparaterne ikke bliver brugt, siger Birgitte Brange.
Foto:Colourbox

Radiatorer
Juletid er hyggetid, og derfor er mange familier samlet i juledagene. Og når man er mange mennesker på et sted, er rummene billigere at varme op.

- Man kan ofte skrue både en og to grader ned for radiatorerne i julen. Mange mennesker samlet på et sted er simpelthen med til at varme stuerne op, så man ikke behøver at have varme på, siger Birgitte Brange.
Foto:Colourbox

Sluk lyset
Mange mennesker i det samme hus kan også betyde, at der bliver tændt lys overalt, og folk glemmer ofte at slukke efter sig.

- Det er vigtigt at slukke lyset efter sig, hvis hele familien er samlet i stuen, er det ikke nødvendigt, at der brænder lys andre steder. Sørg for lige at tjekke, at der ikke er lys i værelser, hvor der ikke er nogen.

- Derudover er de mange levende lys medvirkende til, at det måske ikke er nødvendigt med samme antal elektriske lys som normalt, siger Birgitte Brange.
Foto:Colourbox

Madlavning
I køkkenet er der for alvor gang i den i julen. Mange munde skal spises af i løbet af juledagene, men der er faktisk energi at spare, hvis man lige tænker sig om.

- Man skal ikke hælde for meget vand på kartoflerne, og hvis man skal koge vand, er det vigtigt at bruge elkedelen i stedet for komfuret. Derudover kan man med fordel tø de store stege op i køleskabet, og på den måde spare strøm, og risengrøden kan koges færdig i dynerne i stedet for på komfuret, siger Birgitte Brange.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere