-Jeg har lavet mad siden jeg kunne gå

PÅ INDKØB MED: Økologisk gårdejer Camilla Plum er selvlært kogekone, kogebogsforfatter og kendt fra DR med programmet ’Camilla Plum i Haven’

- Du kan ikke købe friske grøntsager i et supermarked overhovedet. Hvad enten det er høstet i Australien, Argentina eller i Danmark, er det alt sammen blevet gammelt, før det når ud til os, siger Camilla Plum. Sine egne produkter sælger hun på Farmers Market på Nørrebro i København.
- Du kan ikke købe friske grøntsager i et supermarked overhovedet. Hvad enten det er høstet i Australien, Argentina eller i Danmark, er det alt sammen blevet gammelt, før det når ud til os, siger Camilla Plum. Sine egne produkter sælger hun på Farmers Market på Nørrebro i København.

På denne solrige lørdag er kup! taget til Farmers Market på Nørrebro i København for at møde den økologi-elskende kogekone Camilla Plum. Da Ekstra Bladet ankommer, har hun travlt med at sælge hjemmedyrkede delikatesser fra sin gård, Fuglebjerggård, til de mange fremmødte, men har dog tid til at tage ti minutters pause for at svare på et par spørgsmål.

- Hvorfor ville du have, vi skulle mødes her?

- Fordi forældre som mig selv, kokke og andre, der interesserer sig for mad, jo altid siger, at man skal bruge friske, dejlige økologiske råvarer, men det er lige det der med at få fat på dem, hvis det ikke blot er citroner eller bananer, man er ude efter. I den forening, jeg er en del af, ’Oprør fra Maven’, har vi besluttet os for at bruge rigtig mange kræfter på at stable nogle rigtige Farmers Markets på benene, hvor der kommer avlere, som sælger varerne direkte til dem, der skal bruge dem. Det er vi en del af her på Nørrebro, og det er vigtigt for os, at varerne er økologiske og friske, og at de bliver solgt af dem, som laver dem.

- Det eneste, du har købt, er to kilo nye danske økologiske kartofler. Hvorfor så beskeden?

- Jamen det, jeg gerne ville have, var allerede udsolgt. Du skulle været kommet noget tidligere. Flere af boderne har jo intet tilbage, selv om de kom med alt, hvad de kunne slæbe og nå at høste i morges og i aftes. Nu har vi jo haft vejret med os, men det er stadig kommet meget bag på avlerne, at varerne blev solgt så hurtigt, som de gjorde.

- Hvornår fik du selv dit første oprør fra maven?

- Det fik jeg som ganske lille, vil jeg sige. Jeg har øvet mig i at lave mad, siden jeg kunne gå. Da jeg var 14 år, læste jeg ikke Puk-bøger, men engelske kogebøger. Jeg har altid syntes, mad har været fantastisk og altid været helt vildt kræsen. Grunden til, jeg elsker at lave mad, er, at jeg elsker at spise god mad. Hvis vi skal helt ned til essensen af, hvorfor jeg laver mad, så er det, fordi jeg er skide kræsen.

- Der findes stadig en del danskere, som ikke tror på økologi. Hvad mener du om dem?

- Jeg mener, at det er en kærkommen undskyldning for at købe det, de plejer, og så må de jo gøre det. Der er mange danskere, der er meget engageret i, at det, de spiser, er i orden. At bønderne, jorden og grisene skal have det godt, og så er der andre, som er ligeglade med det. Men det kommer stille og roligt. Der vil altid være nogen, som har brug for en undskyldning for ikke at bruge penge på mad. Vi er i forvejen det land, der bruger færrest penge på mad, selv om vi er et af de rigeste lande. Det der piv med, at man ikke har råd til at købe økologisk mad holder ikke. Det handler om at prioritere, og så må man tage en tur mindre til Mallorca.

- Hvordan synes du, kvalitet og pris hænger sammen i supermarkederne?

- I supermarkederne kan du jo stort set ikke købe grøntsager, der ikke er høstet for mindst tre uger siden. Det er alt sammen gammelt. Du kan ikke købe friske grønsager i et supermarked overhovedet. Hvad enten det er høstet i Australien, Argentina eller i Danmark, så er det alt sammen blevet gammelt, før det når ud til os. Så på den måde er det jo alt for dyrt.

- Hvad producerer I på jeres gård?

- Altså, vi har en økologisk gård i Helsinge, hvor vi også har en gårdbutik. Her laver vi mel, øl, syltetøj, frø, krydderurter, grøntsager, kød, ja, rigtig mange ting.

- Du er bl.a. forfatter, selvlært kogekone og foredragsholder. Hvad bliver næste skridt i din karriere?

- Det er at blive endnu bedre til at dyrke planter. Jeg er ved at opbygge en rigtig økologisk planteskole med rigtig mange krydderurter og blomster og sådan noget. Det hænger jo sammen med mad på alle mulige måder, og det synes jeg er rigtig, rigtig spændende.

- Du har læst kogebøger, siden du var fjorten. Hvem har været din største inspirationskilde?

- Min far var en økologisk pioner i Danmark. Han skrev de første bøger om økologi i Danmark. Min mor var madnørd og havde den første køkkentøjbutik i Danmark, der findes endnu, som hedder Pot og Pande, hvor du kunne købe ordentlige gryder, fede krydderier, hvidløgssalt og alt det der. Og det er altså 40-50 år siden, så det vil sige, at det kommer ikke fra fremmede, ha, ha.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Anders Borup Sørensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen