For slappe krav til Barbie og brandbiler

Det nye legetøjsdirektiv, som EU lige nu har på tegnebrættet er alt for slapt. Det mener Forbrugerrådet, der kræver en opstramning

Forbrugerrådet er langt fra tilfreds med det udspil til et nyt legetøjsdirektiv, som EU er kommet med. (Foto: Colourbox)
Forbrugerrådet er langt fra tilfreds med det udspil til et nyt legetøjsdirektiv, som EU er kommet med. (Foto: Colourbox)

En ommer! Sådan mener Forbrugerrådet om det nye legetøjsdirektiv, som EU netop nu behandler. Som udgangspunkt er det positivt, at der endelig er kommet et forslag til et nyt direktiv, men kravene til legetøj i fødevarer og kemikalier i legetøj er langt fra stramme nok.

- Vi mener, at kravene i forslaget er alt for lempelige. Der kan gøres meget mere for at sikre, at børnenes legetøj ikke er farligt eller indeholder skadelige stoffer, siger Claus Jørgensen, miljøpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S), der sidder i Parlamentets udvalg for forbrugerbeskyttelse, er heller ikke umiddelbart begejstret for forslaget.

- Jeg er skuffet over, at Kommissionen fortsat vil tillade både allergifremkaldende parfumer i legetøj og CMR-stoffer, som kan være kræftfremkaldende eller skade forplantningsevnen. Parfume og CMR-stoffer hører slet ikke hjemme i legetøj, mener Christel Schaldemose.

Væk med CE-mærket
Forbrugerrådet har flere krav til, hvordan ungernes dukker og biler bliver mindre farlige. Blandt andet skal CE-mærket fjernes fra legetøjet, eftersom det ikke er et mærke, der henvender sig til forbrugerne, og ikke siger noget om sikkerheden af produktet. Derimod skal advarslerne på legetøjet gøres mere synlige og læsbare, mener man i Forbrugerrådet.

Christel Schaldemose er enig i, at CE-mærket ikke er forbrugervenligt, men eftersom de myndigheder der overvåger legetøjsmarkedet ønsker mærker, mener hun ikke at det skal fjernes.

- Vi har faktisk lige strammet op på området, så myndighederne nu skal retsforfølge de producenter, der ikke følger reglerne for mærket. Men jeg kæmper for en yderligere stramning, så CE-mærket legetøj skal testes af en uafhængig tredjepart. Som det er i dag er mærket producentens egen erklæring om, at legetøjet er i orden, siger hun til ekstrabladet.dk.

Strikse regler i USA
Hverken Christel Staldemose eller Forbrugerrådet mener, at legetøj og fødevarer hører sammen. Derfor skal farverige plastikfigurer i cornflakes-pakker og chokoladeæg forbydes.

- Den er en underlig kobling, at der skal legetøj i maden. Børn kan jo finde på at komme det i munde, hvis de tror, at det er mad. I USA er de meget strikse med det, og derovre er det forbudt. Derfor vil det være en fordel især for forbrugerne, men også for producenter, hvis vi fik samme regler som i USA, siger Christel Schaldemose.

Hvilken vej vinden blæser for det nye legetøjsdirektiv er endnu for tidligt at spå om, men Christel Schaldemose frygter, at det borgerlige flertal i parlamentet vil tage mere hensyn til producenterne end til forbrugerne.

- Heldigvis er flere dog ved at få øjnene op for, at man ikke kan gamble med vores børns sikkerhed, siger hun.

Legetøjsdirektivet er netop nu under behandling i Europa-Parlamentet og Ministerrådet. Det ventes tidligst at træde i kraft i 2009.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen