Forbrugerrådet anklages for fup

Forbrugerrådet prøver at tvangkapre 85.000 læsere som nye medlemmer. Forbrugerombudsmanden advarer og kalder det overtrædelse af markedsføringsloven

Forbrugerrådet prøver at tvangkapre 85.000 TÆNK-læsere som nye medlemmer. (Foto: eb.dk)
Forbrugerrådet prøver at tvangkapre 85.000 TÆNK-læsere som nye medlemmer. (Foto: eb.dk)

Forbrugerrådet, der normalt råber op over for erhvervslivets ufine metoder, er selv kommet i Forbrugerombudsmandens søgelys for at overtræde markedsføringsloven, skriver Ekstra Bladet onsdag.

Sagen handler om, at 85.000 abonnenter på bladet Tænk nu helt automatisk gøres til medlemmer af Forbrugerrådet, hvis ikke de skriftligt siger nej tak. Portoen skal kunderne selv betale, hvis de vil slippe for medlemskabet.

- Hvis en virksomhed gjorde på samme måde, så ville der være tale om overtrædelse af god markedsføringsskik. Altså paragraf 1 i markedsføringsloven. Metoden kaldes 'negativ aftalebinding', og det plejer vi at gribe ind over for, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

- Forbrugerrådet vil gerne være forbrugernes vagthund, og så benytter de sig selv af metoder, som man med rette kan kritisere erhvervsdrivende for at gøre. Det vil selvfølgelig svække deres gennemslagskraft, når de kritiserer andre for at bruge denne her metode.

- Om Forbrugerrådet handler direkte ulovligt, beror på, om de er omfattet af markedsføringsloven. Det kan de godt være, da de udgiver et kommercielt blad. Men sagen løses nok med Ekstra Bladets artikel, vurderer Forbrugerombudsmanden.

I Forbrugerrådet siger direktør Rasmus Kjeldahl til kritikken:

- Hvis Forbrugerombudsmanden mener, at vi gør noget forkert, så vil vi rette os efter ham. Vi tager et møde for at afklare, om vi skal rette op på noget, lyder løftet.

Læs mere om sagen i Ekstra Bladet i dag.

1 af 2 Direktør Rasmus Kjeldahl erkender, at det ikke ser kønt ud, at Forbrugerrådet bruger samme metoder som erhvervslivets brodne kar. (Foto: Jens Panduro)
2 af 2 Forbrugerrådet prøver at tvangkapre 85.000 TÆNK-læsere som nye medlemmer. (Foto: eb.dk)
0 kommentarer
Vis kommentarer