EU sikrer bare tæer i sandalerne uden frygt for allergi

Dansk viden om krom fører nu til et forbud i EU mod den allergifremkaldende kemi i lædervarer

Sko, tasker, handsker, sportsudstyr, møbler, tøj og andre lædervarer, der kommer i direkte kontakt med huden, bliver snart fri for det stærkt allergifremkaldende stof krom VI.

På baggrund af et dansk forslag, har EU-landene tirsdag besluttet at forbyde krom VI i lædervarer i hele Europa.

Miljøminister Ida Auken (SF) er stolt på Danmarks vegne.

- Jeg er rigtig stolt af, at vi nu sikrer, at alle europæere trygt kan gå med bare tæer i skoene eller sidde i deres lædersofa uden at bekymre sig om at få allergi, siger Ida Auken og fortsætter:

- Vi forebygger ikke alene nye allergitilfælde, men sikrer også at de to millioner europæere, der allerede lider af krom-allergi bliver beskyttet i deres hverdag.

Det danske forslag til et EU-forbud bygger på en undersøgelse af krom VI i læderfodtøj, som Videnscenter for Allergi lavede for Miljøstyrelsen i 2011.

Den viste, at knap halvdelen af de lædersko og lædersandaler, der blev undersøgt, afgav krom VI, der kan give kløende og væskende eksem.

De fleste lædervarer på de danske hylder er importerede fra udlandet. Fælles EU-regler kan sørge for, at alle virksomheder fremstiller sikre lædervarer til forbrugerne.

- På den måde er forbuddet er et godt eksempel på, hvordan vi med dansk viden kan presse på for, at alle europæiske forbrugere bliver beskyttet, siger Ida Auken.

Krom VI bliver brugt til at gøre lædervarer holdbare og smidige, og Krom VI har i mange år været kendt som et stærkt allergifremkaldende stof.

Forbuddet ventes at træde om tre måneder.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere