Pas på: Mobilen flår dig uden for EU

Du risikerer at betale op til 50 kroner pr. minut, hvis du ikke tænker dig om

Du slår databrug i udlandet fra på din iPhone eller iPad ved at gå ind under: Indstillinger - Generelt - Netværk - og så indstille roaming til '0'.
Du slår databrug i udlandet fra på din iPhone eller iPad ved at gå ind under: Indstillinger - Generelt - Netværk - og så indstille roaming til '0'.

DEBAT UNDER ARTIKLEN: Hvordan sikrer du dig mod store mobilregninger under ferien?

Selv om politikerne i EU har vredet armen om på teleselskaberne - og netop tvunget dem til at sænke taksterne på mobiltelefoni inden for EU - så kan din ' ferieramte' mobil fortsat ruinere dig.

Ekstra Bladet har lavet en kulegravning af priserne hos Danmarks fire store teleselskaber TDC, Telia, 3 og Telenor.

Og tallene afslører et kostbart mønster: Mens priserne inden for EU har fået et gok ned, så ' suger' alle fire selskaber alt, hvad de kan, når du for eksempel bruger din mobiltelefon i rejselande som Tyrkiet, Thailand og USA. Og priserne er vidt forskellige fra selskab til selskab.

Bliv flået på færgen
Den største prisfælde findes dog inden for EU. For selv om mange sikkert ikke tænker over det, kan et mobilopkald på en færge eller et krydstogtskib fuldstændig tømme feriebudgettet.

Selv om skibet sejler inden for grænserne i EU, gælder de særlige EU-priser nemlig ikke.

Mange rederier har aftaler med teleselskaber, der sørger for at sætte mobilantenner op på skibet. Men prisen for servicen kan være vanvittig høj.

EU: Her er priserne i EU
THAILAND: Her er priserne i Thailand
TYRKIET: Her er priserne i Tyrkiet
USA: Her er priserne i USA

Typisk skal du betale mellem 10 og 30 kroner pr. minut - både for at ringe hjem og for at modtage et opkald om bord. I værste fald risikerer du priser på over 50 kroner pr. minut.

Det er også særdeles kostbart at sende en tekstbesked fra færgen eller krydstogtskibet.

ALTERNATIV: Få en mobil med to SIM-kort - og køb lokal taletid

Prisen er op til otte kroner for en enkelt sms.

Vores prisundersøgelse viser samtidig, at teleselskaberne ganske godt ved, hvordan de skal få pengene hjem, efter at EU har sat minutprisen ned til maks. 2,70 kroner for et opkald fra feriestedet hjem til Danmark - og maksimalt 75 øre pr. minut, når du bliver ringet op.

For danskerne rejser til mange feriemål uden for EU.

Og her er der frit slag på priserne.

Særligt i Tyrkiet, der et af de mest populære rejsemål for danskerne, giver teleselskaberne den ' gas' på prislisten: Op til 22,50 kroner for at ringe hjem eller foretage et lokalt opkald. Og op til 5,25 kroner for at blive ringet op.

110 kroner for 1MB
Rejser du til USA, så gør dig klar til minutpriser på op til 15 kroner - både for at ringe hjem og lokalt. Og 12 kroner pr. minut for at blive ringet op. Hertil skal der ofte lægges lokale gebyrer på op til 10 kroner pr. opkald.

Thailand er ligeledes et dyrt rejsemål: Op til 16,38 kroner for at blive ringet op, og mellem 10 og 12 kroner for at ringe hjem til Danmark eller lave et lokalt opkald. Igen kommer der lokale gebyrer oven i prisen.

GODE RÅD: Sådan bruger du billigst telefonen

Vælger du den helt dyre løsning - og bruger din mobil til at gå på internettet i udlandet - skal du nok kontakte din bankrådgiver, inden du sætter dig på flyveren.

Prisen for at hente eller sende blot en enkelt megabyte ( MB) data er op til 90 kroner i Tyrkiet - og hele 110 kroner i Thailand og USA.

Fakta: Så lidt får du ud af 1 MB data

Op til 110 kroner er prisen for en megabyte data. Og du får ikke ret meget for pengene. Se selv her, hvor du kun kan vælge en af tingene:

Hente/modtage syv mails ( A4-side tekst).

Læse halvdelen af en side i en online-avis.

Opdatere din status på Facebook to gange.

Se 12 sekunders video på YouTube i lav opløsning.

Kilde: Telenor.dk

1 af 3 Du slår data i udlandet på din Android-telefon ved at gå ind via Indstillinger - Mobile Netværk - Dataroaming. Her bruger man typisk et flueben til at slå roaming fra eller til.
2 af 3 Her er rejsens dyreste bekendtskab: Din mobiltelefon. I hvert fald hvis du ikke tænker dig rigtigt godt om. (Colourbox)
3 af 3 Du slår databrug i udlandet fra på din iPhone eller iPad ved at gå ind under: Indstillinger - Generelt - Netværk - og så indstille roaming til '0'.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen