Undgå at købe falske varer

Nettet vrimler med kopier, der sælges som dyre mærkevarer. Se, hvordan du undgår at blive fuppet

Louise Rasmussen købte Louis Vuitton-tasken her af en sælger via portalen trendsales.dk. Men den viste sig at være en kopi. (Foto: Claus Bonnerup)
Louise Rasmussen købte Louis Vuitton-tasken her af en sælger via portalen trendsales.dk. Men den viste sig at være en kopi. (Foto: Claus Bonnerup)

Kræv at se den originale kvittering og lav samtidig en aftale, hvor du mødes med sælger og beser varen, inden du betaler.

Det er to gyldne råd, hvis du vil handle sikkert via hjemmesider, som knytter kontakt mellem køber og sælger – for eksempel qxl.dk, ebay.com eller trendsales.dk. For hvis varen viser sig at være falsk eller har mangler, er det svært at få fat i sine penge igen, hvis sælger ikke vil samarbejde.

Ikke de samme rettigheder
– Når man som privatperson handler med en anden privatperson, har man slet ikke de samme rettigheder, som når man køber i en butik. Der er man bedre stillet rent juridisk, hvis man får en vare, som ikke er er i orden, siger Tina Pedersen, fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden.

– Så man skal se sig for, når man handler på nettet på den måde, siger hun.

Hvis du køber fra en privatperson er du ellers dækket af købeloven, men den er ikke meget værd i praksis. For hvis du skal kræve din ret, er det nødvendigt at hyre en advokat og føre en retssag ved en domstol.

– Og det må siges at være et tidskrævende og dyrt maskineri at sætte i gang på grund af et varekøb, siger Tina Pedersen.

Trendsales.dk: Vi kan ikke fange dem alle
– Vi forsøger at slå hårdt ned på det, for falske varer ødelægger vores forretning.

Sådan siger direktør i trendsales.dk Martin Falslev Andersen, og han erkender, at der ikke er meget firmaet kan gøre, hvis sælgeren først har fået sine penge og ikke vil bytte en falsk vare.

– Vi kan lukke profilen og spærre IP-adressen, så personen ikke kan oprette profil fra samme computer. Det er det eneste magtmiddel vi har, siger han.

– Heldigvis har vi mange brugere, som med det samme kan spotte de falske varer, og derfor bliver de fleste anmeldt. Men det er klart, at vi ikke kan fange dem alle.

Købte falsk Louis Vuitton
En Louis Vuitton-taske til 2700 kroner. Det lød som et kup, og derfor slog Louise Rasmussen på 28 år til på trendsales.dk, en tøjbazar på internettet.

Men det kom hun til at fortryde. Selv om sælgeren hårdnakket påstod, at tasken var ’100 procent ægte’, viste den sig at være en kopi.

– Den er ikke mere end en halvtredser værd, siger Louise Rasmussen, der har fået taskens manglende ægthed bekræftet i Louis Vuitton-butikken på Strøget København.

Intet mistænkeligt
Louise var ellers i god tro, da hun købte den. Billedet afslører intet mistænkeligt, og sælgeren, som opererede under dæknavnet ’untouchable-d’, påstod, at den var købt i London for det, der svarer til 4000 danske kroner. Den manglende kvittering forklarede ’untouchable-d’ med flytterod.

Efter først at have overført penge og dernæst modtaget tasken, kontaktede Louise trendsales.dk for at få virksomheden til at hjælpe. Men lige lidt hjalp det, for firmaet kunne ikke gøre meget andet end at sende en mail.

Ingen politisag
– Det er frustrerende, at trendsales.dk ingenting kunne gøre. Jeg havde regnet med, at de ville være i stand til at hjælpe bedre, siger Louise Rasmussen.

Derfor kontaktede hun politiet for at anmelde sælger for bedrageri. Men svaret fra politiet var, at hun bare måtte tage hjem og ’blive glad for den falske taske’. Med andre ord: Det var for lille en sag til, at politiet ville tage sig af den.

– Det undrer mig, at de ikke ville tage sagen, for da jeg så fortalte dem, at jeg så bare ville videresælge den som ægte, fik jeg at vide, at det var ulovligt. Hvorfor var det så ikke ulovligt af hende, der solgte den til mig, spørger Louise Rasmussen.

Forelagt sagen af kup! siger jurist i Forbrugerklagenævnet Heidi Nielsen:

– Hvis det viser sig, at tasken ikke svarer til det, der er blevet lovet, så kan der være tale om en mangel. Og så skal køberen formentlig have sine pengene tilbage.

Efter kup! gik ind i sagen valgte ’untouchable-d’, en 16-årig pige fra Fyn, at give pengene tilbage til Louise Rasmussen.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen