Cremer med farligt og forbudt stof sælges på apoteket

Butikker som Magasin og landets apoteker sælger cremer, lotions og makeup-fjerner med forbudt stof, siger Tænk

Forbrugerrådet Tænk har meldt 36 produkter til myndighederne for at indeholde det forbudte og potentielt kræftfremkaldende konserveringsmiddel PHMB.

Stoffet har været forbudt i personlige plejeprodukter som makeup, cremer og lotion i et år og er mistænkt for at kunne skade arveanlæg og fostre.

Alligevel står produkter med stoffet ifølge Tænk fortsat på hylderne hos apoteker, supermarkeder og i blandt andet stormagasinet Magasin.

Matas har ifølge Tænk netop meddelt, at virksomheden fjerner produkter med stoffet fra hylderne.

Ifølge projektchef Claus Jørgensen har Forbrugerrådet Tænk Kemi været i kontakt med kosmetikbrancheforeningen SPT, der fortæller, at man ikke anser PHMB for at være forbudt.

Kosmetikgiganten L'Oréal, der ifølge Tænk står bag 14 af de 36 produkter, som er blevet meldt til Kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen, læner sig ifølge Tænk op ad den vurdering.

Producenten sælger makeup-fjernere fra mærkerne Vichy, Garnier og La Roche-Posay, der ifølge Tænk alle indeholder det forbudte stof.

Claus Jørgensen finder det "stærkt kritisabelt", at kosmetikgiganter som L'Oréal ikke overholder forbuddet.

- Det er slet ikke i orden at udsætte forbrugerne for sundhedsskadelige risici, siger han.

L'Oréal har ifølge Claus Jørgensen givet udtryk for, at producenten ikke finder, at de små mængder, der er i produkterne, udgør nogen sundhedsrisiko.

- Man kan godt være uenig i, at forbuddet bør være der, men så må de jo ligesom tage kampen og prøve at få det lavet om, så de kan få en ny regulering.

- Men man kan ikke se stort på et forbud. Vi forstår slet ikke, at de ser stort på lovgivningen, siger Claus Jørgensen til Ritzau.

Han ser frem til, at Miljøstyrelsen griber ind over for lovovertrædelserne.

- Producenterne bør trække produkterne fra hylderne nu, siger han.

Sker det ikke, kan Miljøstyrelsen ifølge Claus Jørgensen pålægge producenterne bøder eller fjerne produkterne fra hylderne.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere