Kunder raser: Fitnesskæde tvinger udskældt gebyr igennem

Fitness World får på puklen på Facebook af deres medlemmer for et nyt tvungent gebyr på 9 kroner, som de kan tjene omkring 28 millioner kroner på

Alle Fitness World-medlemmer har kunnet læse om det nye gebyr i centrene. (Foto: Polfoto/privatfoto)
Alle Fitness World-medlemmer har kunnet læse om det nye gebyr i centrene. (Foto: Polfoto/privatfoto)

Har du oplevet andre pludselige gebyrstigninger i danske virksomheder, som du ikke er tilfreds med? Så meld din gebyrgrib til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224. (alm. takst)

Gebyrgribbene har fået et nyt medlem i flokken, for næsten en halv million danskere bliver nu præsenteret for et nyt gebyr, der sender et tocifret millionbeløb i lommerne på afsenderen. Fitness World opkræver således fremover ni kroner hver måned, når deres medlemmer bliver trukket over PBS.

Kæden, der sidste år blev købt af den norske kapitalfond FSN, har samtidig 'valgt at imødekomme' et ønske fra mange af kunderne om, at betalingen kommer til at foregå hver måned frem for hver anden måned, som det tidligere har været tilfældet.

Men det havde formentlig ikke været ønsket for mange, hvis de havde vidst, at det fra 1. februar skulle koste dem ni kroner ekstra hver måned.

'Dumt og grådigt'

I hvert fald har prisændringerne fået sindene i kog hos mange af de berørte kunder på fitnesskædens Facebook-side.

- Pr. 1. februar skal man betale for at betale. Ja det lyder sku både dumt og grådigt i mine ører. Hvis ikke i kan få omkostningerne dækket, så vær da ærlige og sæt priserne op, i stedet for "skjulte" gebyrer, skriver en bruger.

- Jeg syntes jo bare det er sørgeligt, at endnu en forretning ikke mener, at betalingsydelsen er en del af omkostningerne og dermed prisen, ligesom lys, varme og lokaleomkostninger. En dag skal vi vel også betale gebyr for at bruge kassedamen i supermarked, skriver en anden bruger.

Især ét kritisk opslag har fået stor opmærksomhed.

Hey Fitness World 󾭞🏽9 kroner for betaling via PBS 🤕?500.000 medlemmer X 9 kroner X 12 måneder = 54.000.000 󾓝󾓤Det er alligevel nogle heftige transaktionsomkostninger, I skal have betalt🤔

Posted by Morten Lund Holm on Wednesday, 30 December 2015

Bonus på 28 millioner

Nets tager 4,32 kroner for at gennemføre betalingen, men ejerne kan se frem mod at få op mod 28 millioner kroner ekstra i kassen afhængig af, hvor mange der har meldt sig ind det seneste års tid.

Gebyret blev nemlig indført for nye kunder i 2015, men nu rammer det alle, hvilket skæpper godt i kassen.

Ifølge Frederik Aakard, partner i rådgivningsfirmaet Audon, er gebyret og kapitalfondens indtog måske ikke tilfældigt:

- De blander sig ikke på driftsniveau, men der har sikkert været en forretningsplan, hvor man har drøftet det. Det er sikkert også en af grundene til, at man investerer i sådan noget. At der ligger den slags muligheder om at optimere indtjeningen.

Han lægger vægt på, at FSN har trukket en masse erfaringer med sig fra de 30-50 virksomheder, hvor de har forsøgt sig med forskellige ting.

PBS-gebyr må ikke overstige 5 kroner

Hos Forbrugerrådet Tænk fortæller vicedirektør Vagn Jelsøe, at Forbrugerombudsmanden har lavet retningslinjer på området, som betyder, at man ikke må kalde det et decideret PBS-gebyr, hvis beløbet overstiger maksimalt fem kroner, da Nets selv tager 4,32 kroner.

- Grundlaget for, at man som virksomhed må kalde noget et specifikt gebyr og ikke bare indregne det i prisen, er, at der er tale om et beløb, som ikke er større end den faktiske udgift. Så et 'PBS-gebyr må ikke være højere end fem kroner. Men man må godt i stedet kalde det et administrationsgebyr for betaling, og dermed indregne sit bogholderi med for eksempel og sætte gebyret til ti kroner.

Hos Fitness World skriver man på nedenstående billede følgende om gebyret, hvilket er på kanten af reglerne, mener Vagn Jelsøe.

Sådan ser et af opslagene ud, som Fitness World har hængt op i deres centre. (Privatfoto)
Sådan ser et af opslagene ud, som Fitness World har hængt op i deres centre. (Privatfoto)
 

- Det er tvivlsomt, om det er den rigtige måde at formulere det på. Det er på kanten, vil jeg mene, men det kan diskuteres, siger Jelsøe, der heller ikke er tilfreds med, at man som kunde ikke har andre alternative betalingsmåder.

- Du kan ikke være medlem af Fitness World uden at betale over pbs, og dermed kan du ikke slippe for gebyret. Og så vil jeg mene, at hvis ikke der er en gratis betalingsform, og pbs er eneste mulighed, så synes jeg ikke, at der er tale om et gebyr, men en del af grundprisen. Gebyrer må være en betaling for noget ekstra, som du selv vælger oveni.

Han har også vanskeligt ved at tro, at der ikke er en sammenhæng mellem det nye gebyr på ni kroner samt ændringen til månedlig betaling frem betaling hver anden måned.

- Det er svært ikke at få en mistanke om, at der også ligger en en indtægtstænkning bag det her, når ikke man kan slippe for at betale de 9 kroner oveni prisen. Så får de nemlig lige pludselig 9 kroner engang om måneden oveni frem for kun hver anden måned, siger han.

Nyt gebyr og prisstigninger

Fitness World har pr. 1. februar indført et gebyr på 9 kroner, for hver gang et medlem får trukket sine abonnementsbetaling.

Samtidig har de ændret betalingsmodellen således, at man ikke længere kun betaler hver anden måned, men i stedet for hver måned.

Fitness World har samtidig sat prisen op med 29 kroner for de medlemmer, som havde en firmaaftale.

Derudover er 'træningsmakker-medlemskabet' også sat op med 50 kroner.

Fitness World: Ikke gratis for os

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med Fitness World, men det er ikke lykkedes.

På Facebook skriver de dog følgende til en af de utilfredse medlemmer:

'Rigtig mange medlemmer har spurgt ind til hvorfor vi vælger at opkræve 9 kr på alle vores PBS medlemskaber for betaling via betalingsservice pr. 1/2 2016.

Her svarer vi naturligvis på deres spørgsmål og forklarer at vi ved benyttelse af Nets som betalingsmetode har omkostninger forbundet. Det er ikke gratis for os at benytte deres service, og derfor pålægger vi gebyr for betaling via betalingsservice.'

Har du oplevet andre pludselige gebyrstigninger i danske virksomheder, som du ikke er tilfreds med? Så meld din gebyrgrib til 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224. (alm. takst)

204 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere