Fuglesang og mus på Lidls hovedlager

Mus, fugle, listeria og farligt slik: Supermarkedskæden Lidl kritiseres for lemfældig fødevaresikkerhed

Det lader næsten til, at Lidl arbejder på at oparbejde det sløje renommé, som Aldi tidligere havde i Danmark. Arkivfoto: AP
Det lader næsten til, at Lidl arbejder på at oparbejde det sløje renommé, som Aldi tidligere havde i Danmark. Arkivfoto: AP

Da Lidl for et par år siden blev kåret som danmarksmester i fødevaresikkerhed, blev det med garanti fejret i hoveedkvarteret i Kolding.

Så Ekstra Bladets Maddetektiv har undersøgt, om discountkæden fortsat gør sig fortjent til den fine titel.

Svaret er et meget klart nej.

De seneste måneder har Lidl gentagne gange sjusket grelt med madsikkerheden og derved gamblet med kundernes helbred.

Se også: Fakta har underskud og lukker butikker

Striben af alvorlige brud på fødevareloven begyndte i maj i fjor, da Lidl opdagede, at kunderne havde købt laks, der kunne indeholde den frygtede listeria-bakterie i for høje koncentrationer.

Tys-tys om listeria

Men stik mod reglerne undlod Lidl at alarmere Fødevarestyrelsen, som derfor gav Lidl en alvorlig reprimande.

Herefter skulle man tro, at det ikke ville gentage sig.

Se også: Discount-supermarked dropper buræg

Men det gentog sig. I december blev Lidl afsløret i at holde det hemmeligt over for både Fødevarestyrelsen og kunderne, at butikkerne havde solgt slikposer, der kunne være farlige for allergikere.

Sundhedsskadelig

I begge tilfælde fastslår Fødevarestyrelsen, at Lidl hemmeligholdt oplysningerne på trods af, at Lidl havde grund til at tro, at fødevarerne ’kunne have sundhedsskadelig indvirkning på mennesker’, står der i en kontrolrapport.

Awais Abbas, butiksassistent i Lidl: - Selv om køen ikke er særlig lang, forventer visse kunder, at jeg skal arbejde hurtigere end jeg kan. Der skal åbnes en kasse mere. (Foto: Tariq Mikkel Khan). Samfund - 29. apr. 2015 - kl. 09:10 Kasse-ekspedienter svarer igen: Slap nu af!

Så i gentagelsestilfældet i december fik Lidl en bøde på 40.000 kroner, og så skulle man måske tro, at de for alvor strammede sig an på hovedkontoret i Kolding, hvor hovedlageret også ligger.

Men nej.

Død mus og fuglesang

I tirsdags kom Fødevarestyrelsens nemlig igen på besøg på det store lager og opdagede, at nogle huller ud til de omkringliggende marker var stoppet til med skumgummi, som mus selvfølgelig med lethed kan gnave sig gennem.

’Der findes én død mus i lagerets fælde nr. 5. Det vurderes, at den har været død i et længere stykke tid. Der konstateres også, at der er en eller flere fugle inde i returlageret, hvor der høres fuglesang’, skriver Fødevarestyrelsen.

Stram op!

Fødevareeksperterne Michael René og Orla Zinck retter en skarp kritik mod Lidls hovedkontor i Kolding.

– Lidl bør skærpe sin kritiske sans, for at uvidende danskere ikke bliver syge. Der skal strammes op. De hygiejniske forhold og forholdene omkring tilbagetrækninger af farlige produkter skal bringes i orden med det samme, fastslår Michael René.

Se også: Er hun virkelig plus size, Lidl?

Han er forarget over, at Lidl ikke omgående oplyste forbrugerne om listeria i laks og allergener i slikblandingen.

Farlig at spise

– Slikblandingen kan være farligt at spise for allergikere, og fisk med listeria er især farlig for ældre og svage. Og det er desuden en klar overtrædelse hygiejne-bekendtgørelsen, når Lidl opbevarer fødevarer i et miljø med mus og fugle, for det medfører en risiko for forurening med ekskrementer, som gør fødevarer uegnet som menneskeføde, siger han.

Se også: 60 nye Lidl-butikker kan være på vej

Orla Zinck kalder Lidls adfærd for ’klart uacceptabel’.

– Der mangler styring og åbenhed i den virksomhed, vurderer han.

49 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere