Gæster om rottelort på Bakken: Grotesk, chokerende og mega klamt

Op ad bakke: Halvdelen af spisestederne fik smæk af Fødevarekontrollen

Ekstra Bladets maddetektiv, Christian Kloster udlægger her sagen

Verdens ældste forlystelsespark i Dyrehaven ved Klampenborg, er Danmarks ulækreste, kunne Ekstra Bladet i går afsløre.

Den hårdeste sanktion tilfaldt 'Monaco Hallen', hvor børnene køber isvafler og alverdens andre søde sager herunder kager. Her fandt fødevarekontrollørerne flere måneder gammelt rottelort på gulvet. 120 kg. mix til kager var angrebet af rotter. Foto: Ekstra Bladet Kup Rottelort og lunkne pølser: Danmarks ulækreste forlystelsespark

Farlige fødevarer i Monaco-hal
Den hårdeste sanktion - To bøder på og en sur smiley - tilfaldt 'Monaco Hallen', hvor børnene køber isvafler og alverdens andre søde sager herunder spanske churros.

Her havde rotter skidt på gulvet efter, de havde mæsket sig over 100 kg af mel-mix, som stedet kunne bruge til at lave de churros-kagerne af. Men alligevel fortsatte salget indtil Fødevarekontrollen dukkede op og satte en stopper for den sundhedsfarlige praksis.

Ekstra Bladet besøgte Dyrehavsbakken for at høre gæsterne om, hvad de synes om problemerne.

- Man frygter en rotte på tallerkenen

.

Erik Sørensen og Mona Vahlgren. Foto: Olivia Loftlund
Erik Sørensen og Mona Vahlgren. Foto: Olivia Loftlund

- Man frygter snart, der sidder en rotte på tallerkenen, griner pensionisten Mona Vahlgren fra Karlslund. I går  skunne hun spise middag med sin mand Erik Sørensen, på Bakken.

- Spøg til side. Selvfølgelig er det helt uacceptabelt, at rotter har adgang til maden, men der skal jo tjenes nogle penge. Går den, så går den, siger hun.

- Vi har spist her mange år uden at få mavepine, så den går nok også i dag, griner Erik Sørensen.

- Grotesk, chokerende og mega klamt

Andreas Petri og Sandra Strandkvist. Foto: Olivia Loftlund
Andreas Petri og Sandra Strandkvist. Foto: Olivia Loftlund

- Det er både grotesk, chokerende og mega klamt, at der ligefrem går rotter i fødevarerene. Det må handle om at tjene penge, synes Sandra Strandkvist fra Birkerød.

- Det er fint, at der er fødevarekontrol, så der bliver rettet op på dårlig hygiejne. Men det undrer ikke, at der går rotter i maden. Vi er ude i en skov, hvor der er mange dyr. Et eller andet sted, må man forvente, at det kan gå galt. Derfor bør restauratørerne være ekstra opmærksomme, siger hendes kæreste Andreas Petri fra Gentofte.

- Bekymrende

Halvdelen – altså fem steder - fik sanktioner for overtrædelser af fødevareloven. Til sammenligning får kun godt 15 procent af landets fødevarevirksomheder kritik, når de har tilsyn.

Susanne Larsen og Jens Christensen. Foto: Olivia Loftlund
Susanne Larsen og Jens Christensen. Foto: Olivia Loftlund

- Det er selvfølgelig noget bekymrende, at halvdelen af virksomhederne her har fået kritik af fødevaremyndighederne, siger Jens Christensen, Langeland.

Fruen Susanne Larsen er enig.

- Ja, for fødevarekontroller er vel kun stikprøver. Man kommer til at tænke på, hvordan de hygiejniske forhold normalt er, siger hun.

På bagsiden af Monaco allen har ejerne forsøgt at lukke rottehullet med finerplader. Foto: Olivia Loftlund
På bagsiden af Monaco allen har ejerne forsøgt at lukke rottehullet med finerplader. Foto: Olivia Loftlund

Bakkens fire påstande om rotte-angreb

Ekstra Bladet har i dagevis forsøgt at få et interview med ejerne af  Bakkens ledelse og ejerne af Monaco Hallen, men de ønsker ikke at stille op til interview.

I stedet har Bakkens presseafdeling i samarbejde med Morten Dahl, som ejer Monaco Hallen, sendt en mail med fire udsagn om hændelsen.

Det første udsagn er, at Monaco Hallen slet ikke har fået en sanktion for rotteproblemer.

Det er usandt, fastslår Fødevarestyrelsen. Bakken har fået to bøder. En for at sælge farlige fødevarer der var inficeret af rotter. En anden fordi, virksomheden var beskidt.

De hævder for det andet, at der ikke var fødevarer i det lager, der blev angrebet af rotter. Det i lodret strid med Fødevarestyrelsens observationer. Rotterne havde ædt af over 100 kilo kagemix.

For det tredje hævder de, at 'hvis der havde været et aktuelt skadedyrsproblem, så var forretningen med sikkerhed blevet lukket af Fødevarestyrelsen.

Til det siger Charlotte Kølln, sektionsleder i Fødevarestyrelsen:

- Hvis virksomheden ikke egenhændigt lukkede den pågældende dag, havde vi nedlagt produktions- og markedsføringsforbud da der var risiko for kontaminering (forurerning, red).

Hun fortæller, at rotterne havde haft mulighed for at bevæge sig ud fra lageret og ud i køkkenet og betjeningsområdet.

- Ud fra en konkret vurdering ville det ikke være forsvarligt at forsætte produktion og markedsføring af fødevarer eftersom virksomheden ikke var skadedyrssikret tilstrækkeligt og rotterne har haft adgang til hele virksomheden, siger Charlotte Kølln.

Bakken og Monaco Hallens påstår også over for Ekstra Bladet, at stedet lukkede på grund af nogle problemer med elektricitet. Men Fødevarestyrelsen fastslår, at stedet lukkede på grund rotte-problemerne.

Bakken eller Monaco har ikke kommentarer til, at deres udsagn kan afvises.

115 kommentarer
Vis kommentarer