10 gode råd til haven i april

Der er masser af ting, du kan gøre i haven i april

Lige nu er det de gule påskeliljer eller narcisser, der blomstrer i haven, men du kan også nu begynde at planlægge, hvilke planter du skal have til sommer. (Foto: Torben Klint)
Lige nu er det de gule påskeliljer eller narcisser, der blomstrer i haven, men du kan også nu begynde at planlægge, hvilke planter du skal have til sommer. (Foto: Torben Klint)

1. Gød alle dine bede og græsarealer. Brug cirka 2-3 kg NPK-gødning per 100 kvadratmeter.

2. Inden du slår græsplænen første gang om foråret, skal du rive plænen og fjerne blade og kviste. Plænen skal først slås, når græsset begynder at gro.

Klip første gang med en klippehøjde på ca. 3-4 cm, så græsset kommer godt i gang med at gro. De efterfølgende gange kan du gå ned til ca. 2 cm.

Læs også: Sådan gøder du din have korrekt

3. Hvis der er huller og visne steder i græsplænen, kan du fylde dem med en 'topdressing', der består af en blanding lige dele god muldjord og groft grus (ikke strandsand). Du kan også blande et par håndfulde græsfrø og et par håndfulde NPK-gødning i blandingen, inden du spreder den ud på græsplænen. Stamp let ovenpå bagefter. En god huskeregel er, at gå i gang med plænen, når græsset så småt er tøet op og begyndt at vokse igen.

4. Skal roser og lavendler have en kraftig beskæring, så er april en god måned. Du kan også beskære kirsebær- og blommetræer (inden blomstringen) og nedskære stauder nu. 

Læs også: 8 gode råd til at kickstarte græsplænen

5. April er et godt tidspunkt at plante i, så snart jorden ikke længere er hård af frost. Husk at vande nyplantede, barrodede planter i tørre perioder. Større planter kan rodstikkes nu og forberedes til en flytning til efteråret. Stauder kan deles og omplantes, og afblomstrede forårsløg kan flyttes.

Læs også: Sådan planter du i haven

6. Når martsviolen blomstrer, og ukrudtet for alvor vokser, har jorden nået en temperatur på 6-7 grader, og du kan begynde at så i køkkenhaven. Læg evt. klar plastik ud på jorden de steder, du skal så 14 dage før, så jordtemperaturen bliver endnu højere.

7. De mere varmekrævende planter som bønner, majs, squash og græskar kan forkultiveres i drivhus eller i vindueskarmen. Opblød frøene i vand, inden du sår dem.

Læs også: 5 fif når du anlægger køkkenhave

8. I begyndelsen af april kan du pode frugttræer. Podekvistene skal dog være skåret af i januar.

9. Hvis det er en kold april, kommer der ingen bier til blomstrende fersken, abrikoser og nektariner i drivhuset. Så må du selv lege bi med en lille pensel, som du skal dreje rundt i midten af hver blomst. På denne måde sikrer du, at blomsterne bliver bestøvet, og du får dejlige frugter i august.

10. Du kan udnytte varmen i et uopvarmet drivhus allerede nu. Du kan fx så tidlige gulerødder, salat, spinat og krydderurter.

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere