10 gode råd til haven i august

August er typisk en god måned at anlægge græsplæne i. Det er også tid til beskæring af en række træer og bærbuske. Videncentret Bolius giver dig her tips, til hvad du bør ordne i haven i august

Agapanthus eller skærmlilje blomstrer netop nu. Eminent til store krukker. Skal opbevares frostfrit. Fås også med lilla blomster. Foto: Luna Worm
Agapanthus eller skærmlilje blomstrer netop nu. Eminent til store krukker. Skal opbevares frostfrit. Fås også med lilla blomster. Foto: Luna Worm

1. Anlæg græsplæne og plant stedsegrønne planter
Lige nu er jordtemperaturen årets højeste, og det giver hurtig frøspiring og dannelse af nye rødder. Årets bedste tidspunkt til anlæg af græsplæner og plantning af stedsegrønne planter.

Læs også: Ny græsplæne

2. Beskær ahorn, birk og valnød
August er det bedste tidspunkt for større beskæring af ahorntræer, birketræer og valnøddetræer.

Læs også: Beskæring af træer og buske

3. Udluft drivhuset
Sørg sommeren igennem for god udluftning i drivhuset for at begrænse diverse svampesygdomme. Fjern evt. overflødige blade fra tomatplanter, så solen kan nå tomaterne.

Læs også: Sådan overlever dit drivhus din ferie

4. Klip de visne roser af
På den måde kan du nå at få flere blomster resten af året. Vand klatreroser tæt på murværket, da der her ofte er meget tørt. Roser, som tørster, får lettere sygdomme som fx meldug og rosenstråleplet.

Læs også: Hvilke typer roser skal du vælge?

5. Høst og opbevar æbler
Pluk æbler, når de er modne. Put dem, du ikke spiser, i kasser, og stil dem et fugtigt og køligt sted med så meget luftcirkulation rundt om som muligt, evt. på nordsiden af huset, og sørg for god overdækning, så kasserne holdes tørre i regnvejr.

Læs også: Hvornår er æbler modne?

6. Beskær kirsebær- og blommetræer
Når du har plukket kirsebær og blommer, kan du beskære og udtynde i træet, hvis det er nødvendigt. Det samme gælder de øvrige medlemmer af stenfrugtfamilien - bl.a. vin, mirabeller, mandler og figner.

7. Beskær bærbuske
Klip gamle grene på ribs, solbær, hindbær og stikkelsbær af helt nede ved jorden - det giver flere bær næste år.

Læs også: Gode råd om blommetræer

8. Plant jordbær
Fra ca. 15. august kan du plante nye jordbærplanter ud (fra udløbere/stiklinger), så får du et væsentligt større udbytte næste år. Der dannes hurtigt nye rødder og kraftigere planter.

Læs også: Plant jordbær i august og få flere jordbær

9. Klip hækken igen
I slutningen af august kan du med fordel klippe hækken igen. Tidspunktet er optimalt, da det giver nye skud nok tid til at nå at hærde, inden det bliver vinter og frostvejr. Ved at klippe hækken flere gange om året, opnår du samtidig en tættere hæk.

Læs også: Sådan klipper du hækken

10. Bekæmp bladlus
Større bladlusangreb kan fjernes og reduceres ved at sprøjte med en kraftig kold vandstråle. Husk også bladundersiderne.

Læs også: Sådan slipper du af med bladlus i haven

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

2 kommentarer
Vis kommentarer