14 idéer: Sådan får du plads til alt i din lille lejlighed

Dine opbevaringsbehov skrumper ikke, blot fordi dit hjem er småt, men disse smarte løsninger kan hjælpe dig med at gemme det hele væk

Brug pladsen under sengen til opbevaring. (Foto: Kia Designs, London)
Brug pladsen under sengen til opbevaring. (Foto: Kia Designs, London)

Opbevaring er en afgørende faktor i ethvert hjem, lige meget om det er stort eller lille. Men hvis du har en meget lille bolig, kan det være svært at få plads til alle dine ting. Det kan hjælpe gevaldigt at lave en stor oprydningsdag i ny og næ, men måske skulle du prøve disse idéer til smarte opbevaringsløsninger, før du begynder at smide alle dine ejendele ud.

1. Vælg en multifunktionel siddeplads

I stedet for at klemme en almindelig sofa eller lænestol ind i din lille stue, kan du overveje at indrette med enkle bænke, som er konstrueret med et “låg”, der kan løftes. Hvis du ønsker en mere hyggelig og behagelig fornemmelse, kan du betrække skummadrasser og indrette med puder, som man har gjort i denne lille krog.

2. Hæng køkkenredskaberne op

Ved at fastgøre robuste pinde i beslagene på disse hylder har man skabt en ekstra opbevaringsplads helt gratis. Hermed kan dine skærebrætter, rørepinde og andre redskaber nu hænge fra disse smukke og uformelle stænger på væggen.

Læs også: 11 af klodens mest kreative opbevaringsløsninger

3. Omfavn de skæve vinkler

Snarere end at være en umulig krog byder det skrånende loft i dette soveværelse på rigeligt af muligheder for at indbygge et par hylder og et tøjstativ. Sengen passer perfekt ind under det skrånende loft, og man har valgt at indbygge en masse enkle opbevaringsløsninger rundt om den i stedet for blot at spilde pladsen.

4. Gør-det-selv på højt plan

At fastgøre din opbevaringsplads højt oppe er en fantastisk måde at udnytte de lodrette områder, uanset hvor meget plads der er tale om. Her har man fastgjort gamle trækasser højt på væggen over hovedhøjde, så de ikke generer dem, der sidder i sofaen. Det er en billig og attraktiv måde at øge din opbevaringsplads.

5. Slå to fluer…

Denne mur omfavner to idéer på én gang. Lejlighedsvist kan man hænge stolene op på væggen ved hjælp af kroge, og de kommer nemt af vejen. Samtidig kan siddepladserne bruges til at udstille bøger og billeder på. Genialt!

6. Hæng det hele på væggen

Alternativt kan du gå den mere traditionelle vej… Et væld af køkkenskabe kan tage alt for meget af pladsen i et lille køkken og få rummet til at føles klaustrofobisk. Så ved at montere skinner, kroge og små hylder på væggene kan du meget bedre udnytte den lodrette plads. Her kan du hænge dine knive, pander og køkkenredskaber. Det kræver dog lidt ordenssans, da alt er fremme til skue.

7. Dyk ned i din opbevaring

Det indvendige af din smarte bænk bliver en stor opbevaringsplads til alle mulige ting - man kunne for eksempel vælge en bænk som denne i entréen, hvor sædet kan løftes op.

8. Brug hver en tomme

Hvis du er så heldig at kunne bestille en skræddersyet opbevaringsplads til dit lille rum, bør du gå efter at udnytte alle kroge og hjørner. Dette kompakte køkken har endda inkluderet en lille, firkantet skuffe i designet. Ved første øjekast kunne man tro, at den er for lille til at være nyttig, men du vil blive overrasket over, hvor praktisk det er.

9. Hold fast

Du behøver ikke at hænge opbevaring ned fra loftet eller på bagsiden af døren; enhver lille kant eller panel kan gøres nyttig. I dette badeværelse skaber vægpanelerne en afsats, hvorfra man kan hænge sine trækasser. På den måde kan man kreere en praktisk opbevaringsplads til de små, essentielle ting i badeværelset.

10. Kig ned

Få det optimale ud af hver en lille tomme på gulvet - selv når den ekstra plads gemmer sig under den allerede eksisterende opbevaring. Hvor de fleste køkkener blot har en fodliste, der kan skjule undersiden af skabene, har man her valgt at indbygge skuffer. Dette er den perfekte løsning, når man ønsker at opbevare fladere køkkenredskaber som eksempelvis ildfaste fade eller skærebrætter.

11. Gem det i tasker

Bagsiden af en dør er den perfekte opbevaringsplads, som man ofte glemmer at bruge. Men som man kan se i denne børnehave, kan det være utrolig nyttigt. Man har markeret tre simple tasker og hængt dem på rustikke kroge. De kan tages ned, når børnene ønsker at lege med legetøjet, og sidst på dagen er det nemt at rydde op og hænge taskerne tilbage på plads.

12. Adskil opbevaringen

Hvis du kun har plads til opbevaring lige ved siden af sengen i soveværelset, er dette geniale design ideelt. Da det passer perfekt i størrelsen til dette lille soveværelse, fungerer det både som garderobeskabe og natborde. Dette ville ikke have været muligt uden den lille, frie plads, som er indbygget i natbordshøjde.

13. Løft dine forventninger

Hvis dit soveværelse er lille, kan du maksimere pladsen ved at løfte din seng på en høj platform og bruge rummet under til opbevaring. Loftshøjden vil naturligvis diktere, hvor højt du kan hæve sengen, uden at det bliver klaustrofobisk. Men det er en genial løsning, når du ønsker at få det maksimale ud af et lille soveværelse.

14. Find et smart design

Hvis budgettet tillader det, kan du lede efter innovative møbler, der optager minimal plads - men samtidig byder på flere funktioner, så du kan få mest muligt ud af den trange plads.

Her er en ekstra madras for eksempel indbygget under sengen, så man kan trække den ud efter behov. Samtidig kan sengegavlen trækkes ned og laves til et pænt skrivebord eller opbevaringsrum efter behov. Med andre ord den perfekte løsning til et kompakt teenage- eller børneværelse.

Læs også: En 5-værelses lejlighed på 28 kvadratmeter

3 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere