Syv gode grunde til at droppe dit 9-17 job

I den kommende uge er der fokus på kvinder og iværksætteri. Læs eksperternes gode grunde til at kvitte lønslavejobbet

Journalist Mette Holbæk (tv) og coach Pernille Melsted opfordrer flere kvinder til at blive selvstændige. (Foto: Robin Skjoldborg)
Journalist Mette Holbæk (tv) og coach Pernille Melsted opfordrer flere kvinder til at blive selvstændige. (Foto: Robin Skjoldborg)

Coach Pernille Melsted og journalist Mette Holbæk opfordrer dig til at blive iværksætter.

Så er det nu, hvis du går og drømmer om at bestemme selv. Fra på mandag er der arrangementer for iværksættere over hele landet, og kvindesitet Oestrogen.dk har spurgt to skarpe specialister.

Pernille Melsted og Mette Holbæk underviser i forretningsudvikling for kvinder på kurset Business Bootcamp og besvarer her, hvorfor det er så fantastisk at være fri.

1.Fleksibel og tilfredsstillende livsstil
Hvorfor skal flere kvinder blive iværksættere?

- Fordi det er en ekstraordinær fleksibel og tilfredsstillende livsstil, der gør det muligt at bidrage med netop dine unikke talenter på en professionel måde, der giver mening for både dig selv og dine kunder.

2. Livsbekræftende ansvar for succes
Hvorfor er det en fordel at droppe det faste job og blive iværksætter?

- Fordelene opvejer klart ulemperne – et liv som iværksætter giver dig ultimativ indflydelse på din egen arbejdsdag og derfor i sidste ende, dit eget liv.

- Beslutningsgangene bliver korte, du kan handle øjeblikkeligt, og du er selv herre over både din arbejdstid og din indtægt. Kort sagt, bliver du fri for at ’corporate’ politikker og vaner af den ene eller anden slags stiller sig i vejen for, at dine gode ideer bliver virkeliggjort.

- Og du får den livsbekræftende oplevelse selv at have det fulde ansvar for din succes. Iværksætteri og livet som selvstændig er ikke for alle. Men har du det i blodet, er der ingen vej tilbage til 9-17.

3. Tag en chance og følg dine drømme
Et liv uden økonomisk tryghed skræmmer mange kvinder fra at starte op – hvad er jeres råd til dem?

- Det er regulær indbildning at tro, at et liv som ansat lønmodtager ikke er økonomisk usikkert – særligt i disse tider. Alle kan miste deres arbejde, og så kan du se, hvor langt du kan komme for dagpengene.

- Som selvstændig har du den tryghed dine egne evner og din viden om din forretning og dine kunder giver dig – så længe du kan læse dine kunders behov og levere varen, så ér du ’in business’. Og kun en tåbe planlægger ikke måneder frem, så indtægterne kan forudses mindst lige så længe, som det varsel, du kan forvente, at en chef fyrer en ansat med.

- Jo, som selvstændig henter du ikke en månedsløn ind på at sidde foran computeren på kontoret og spille 7-kabale, mens du foregiver at lave noget nyttigt – man kan ikke ’sidde over’, ’gemme sig under radaren’ og alligevel hente en fed check hjem. Det er kun for de fastansatte.

- Men på den anden side – hvis du overhovedet læser en artikel om at blive selvstændig, er du næppe typen, der får sig et job for lave mindst muligt. Du kan mærke en ild et sted. Gå efter røgen.

4. Livet som selvstændig er en legeplads
Er det sværere eller lettere at finde balance mellem arbejdsliv og privatliv som iværksætter end som lønmodtager?

- Langt de fleste selvstændige, vi kender, arbejder meget. Men de gør det alle på en måde, der glider meget, meget lettere ind i den hverdag, de i øvrigt ønsker sig.

- De fleste iværksættere skelner heller ikke voldsomt mellem arbejde og fritid, fordi de oftest er så passionerede omkring det, de laver, at det kan være hip som hap, om klokken er før eller efter 17, eller om det er 2. Påskedag, at det nyhedsbrev skal skrives.

- Kan du leve på den måde, er livet som selvstændig en legeplads af dimensioner. For du bestemmer vitterligt selv, om du vil hente dine unger hver dag kl. 13.45 og arbejde hver aften fra 20 til 22. Eller holde fri alle fredage. Eller arbejde hele juleferien.

5. Dumt at vente
Hvad skal kvinderne gøre sig klart, før de vælger livet som iværksætter?

- At det ikke er nok at ville. Det er påkrævet, at du virkelig, virkelig gerne vil. Men du skal pinedød også vide noget. Om dine kunder, deres problemer og behov, om markedsføring, web og pr. Det er ikke raketvidenskab noget af det.

- Men det er decideret dumt at forvente at få succes med dit projekt X, før du har sat dig ind i om der er et marked for dine ydelser, dine kunders ønsker og behov og hvordan man driver en forretning, uanset hvor lille den end måtte starte.

- De fleste kvinder er – heldigvis – blevet selvstændige fordi de har et talent eller en særlig passion, noget de virkelig brænder for med hele deres sjæl. De er sjældent blevet tvunget ud i selvstændigheden. Desværre er hverken passion eller talent helt nok til at skabe en god forretning.

- Du bliver også nødt til at forstå nogle helt grundlæggende ting omkring markedsføring, salg og pr. Vores mission med Business Bootcamp er at give kvinder, der er dygtige og har en vare af høj kvalitet, en skræddersyet smutvej til professionel koncept- og produktudvikling – uden at gå på handelshøjskolen.

6. Kvinder kan læse følelser og behov
Hvad er kvindernes fordel frem for mænds, når det handler om at drive sig egen forretning?

- Vores erfaring er at kvinder i højere grad end mange mænd er villige til og komfortable med at sætte sig ind i og tale direkte til deres kunders følelser og inderste behov.

- Det er helt essentielt hvis du vil have succes som iværksætter i dag. Kend din kunde, vid hvad hendes største problem eller bekymring er og tal til det. Kunder køber løsninger på problemer, ikke et imponerende cv eller en alenlang referenceliste. Og så ser kvinder så meget pænere ud i stiletter!

7. Danmark mangler forbilleder – bliv et af dem
Hvad skal der til, for at flere kvinder i Danmark har lyst til at vælge livet som iværksætter?

- Flere forbilleder. Gid, at alle medier, ikke mindst dem, der har kvinder som målgruppe, i hver eneste udgave fortalte om endnu en kvinde, der har fået succes som selvstændig. Konkrete eksempler er ekstremt inspirerende og motiverende, og vi burde etablere en fejrings- og prale-kultur indenfor kvindeligt iværksætteri, og uddele priser i hobetal, så alle kvinder, måtte mærke selvstændighedstrangen røre på sig, ikke kan undgå at se, at det kan lade sig gøre.

Læs mere om kvinder og karriere på www.oestrogen.dk

Fakta
I uge 47 sætter Danmark sammen med 75 andre lande spot på iværksættere. Det uopdyrkede potentialet ligger hos kvinderne. Kun en fjerdedel af de danske iværksættere er kvinder og kun hver 10. iværksætter er kvinde.

Torsdag den 19. uddeles Årets Heltindepris for bedste iværksætterkvinde i Bella Center, og onsdag den 18. kører konferencen 'Kvinder Kan' i Kolding.

Find arrangementer der kan sparke dig i gang på www.uge47.dk og få mere Mette Holbæk og Pernille Melsted på www.businessbootcamp.dk.

Pernille Melsted er coach, kursusleder og foredragsholder samt forfatter af bestsellerne 'Find din Passion på 4 uger' og 'Udlev din passion på 4 uger'

Mette Holbæk er journalist har blandt andet været forlagsdirektør, chefredaktør og udviklingschef. Har taget coaching kurser og NLP

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere