Camilla Plum: Derfor elsker jeg chili

Chili er noget af det sjoveste, man kan dyrke og spise, mener Camilla Plum. Hun blæser til kamp mod kedelig supermarkedschili og hylder hjemmedyrkede chilier med alverdens smagsnoter, der vil revolutionere din madlavning. Få hendes tips om smag, dyrkning og se hendes yndlingssorter her

Smagsnoterne i chili spænder fra grøn peber til tørret tomat, over sveske, rosin, passionsfrugt, hele repertoiret af citrusfrugter, mango, træ, lakrids og meget mere. Foto: Stuart McIntyre/Bolius
Smagsnoterne i chili spænder fra grøn peber til tørret tomat, over sveske, rosin, passionsfrugt, hele repertoiret af citrusfrugter, mango, træ, lakrids og meget mere. Foto: Stuart McIntyre/Bolius

Chili er ikke bare rød eller grøn, som på supermarkedshylden, eller stærk som bare pokker. Chilisorter er himmelske duft- og smagsnoter, der vil revolutionere din madlavning, lover Camilla Plum – hun ELSKER nemlig chili.

At dyrke chilier er hverken svært eller dyrt – og smagsvarianterne er mange.

Læs også: Sådan dyrker Camilla Plum chilier

Smagen er ikke bare ’stærk’
Camilla Plum elsker chili. Så meget at hun både dyrker, avler og sælger alverdens sorter, der gemmer på de mest fantastiske smags- og duftnoter. For chili er ikke bare ’afbrændt mund’.

- Jeg kan ikke fordrage, når noget gør ondt, og da slet ikke min mad. Men derfor kan man godt spise noget, der er rimelig stærkt og gradvist hærde sig lidt, så man ikke piber over en Jalapeno, siger Camilla Plum til Bolius og tilføjer:

- Ved bare at bruge lidt chili ad gangen, kan du få smagsnuancer frem, som virkelig kan berige din mad – og ikke bare gøre den stærk og uspiselig.

Læs også: Se stort billedgalleri med Camilla Plums yndlingschilier

Smagsnoterne i chili spænder fra grøn peber til tørret tomat, over sveske, rosin, passionsfrugt, hele repertoiret af citrusfrugter, mango, træ, lakrids og meget mere. Og der er stor forskel på de friske og de tørrede chili, idet de tørrede chilier får dybere nuancer – præcis som når en blomme bliver til en sveske og en vindrue til en rosin.

Hvor stærk er en chili?
  • Chili og pebre er repræsentanter for hver sin ende af den samme familie - fra de helt milde pebre til ufatteligt stærke chilier.
  • Styrken måles i Scoville – en skala for indholdet af capsaicin, som er det aktive/stærke stof. Scalaen går fra 0 (rød peberfrugt) til 16.000.000 som er ren capsaicin.
  • Der er i løbet af de senere år fundet stadig stærkere chilier – fx Bih Jolokia på 1.6 millioner Scoville.

 

Kilde: Fuglebjerggard.dk

Smagen og styrken hænger ikke altid sammen
- Dufter du til fx en Fatali-chili, som er en af de stærkeste chili, så dufter den lige som en af mine yndlingschilier, Habanero dulce, som næsten ingen styrke har. Det er en duft, der er så inciterende, frisk og mandarinagtig, at man bare har lyst til at stå med næsen begravet i den i timevis, siger Camilla Plum til Bolius.

Men det er stærke sager – og en enkelt chili er nok til at give en gryderet til 50 personer en helt unik smag. Så chilipassionen handler også om at dosere korrekt, så smagen får lov at træde frem – og smagsløgene ikke bliver brændt af.

18 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere