Derfor skal du lade græsset ligge

Måske ser det pænt ud at samle græsset, når du har slået det, men faktisk har plænen godt af, at du lader det ligge. Her kan du læse hvorfor, du roligt kan droppe det hårde slid

Medmindre dit græs er meget højt, når du slår plænen, er det en god ide at lade afklippet ligge, da det gøder plænen. (Foto: Torben Klint/Bolius)
Medmindre dit græs er meget højt, når du slår plænen, er det en god ide at lade afklippet ligge, da det gøder plænen. (Foto: Torben Klint/Bolius)

Det er ikke nødvendigt at fjerne afklippet, når du har slået græs.

Tværtimod er det bedre bare at lade det ligge på plænen, da afklippet fungerer som naturlig gødning, så du ikke behøver at gøde din græsplæne så meget.

Desuden mindsker det vandfordampningen i tørre perioder, når du lader afklippet ligge.

Læs også: Sådan får du den grønneste græsplæne

Efter at du har slået græs, synker det afklippede græs ned mellem det friske græs, hvor regnorme og bakterier omdanner det til kvælstof, kalium og fosfor, som er næring for græsset.

Gør græsplænen grønnere
Græsplænen bliver grønnere, når du lader det afklippede græs ligge, fordi naturgødningen giver en kraftigere græsproduktion og dermed en mere grøn og tæt plæne.

Hvis du fjerner græsstumperne, får plænen ikke nær så meget gødning, og den bliver derfor både lysere og giver mælkebøtter bedre mulighed for at skyde op, da græsset bliver mindre tæt.

Læs også: Pleje af græsplænen

Ud over græsafklip som naturlig gødning er det også godt at gøde græsset med ½-1 cm velomsat, findelt kompost først i både maj og juni måned.

Sådan behandler du højt græs
Hvis græsset er blevet meget højt, fx mens du har været på ferie, er det bedre at klippe/slå det af flere omgange, så du undgår, at det afklippede græs lægger sig som en dyne oven på plænen og blokerer for den livsnødvendige fotosyntese, der får græsset til at gro.

En god tommelfingerregel er, at du aldrig skal fjerne mere end en tredjedel af græslængden ved en enkelt klipning/slåning - og aldrig kortere end 3-4 cm, da plænen hermed bedre kan modstå tørke. Den ideelle højde afhænger af græssorten.

Læs også: Tema om græsplæner

Hvis du kun orker at slå højt græs én gang, skal du bagefter fjerne noget af det afklippede græs, da det ikke vil drysse ned mellem græsstråene og formulde, men i stedet gøre din græsplæne gul, fordi den ikke kan få luft under 'dynen'. Smid derfor det meste af afklippet i kompostbunken.

66 kommentarer
Vis kommentarer