Følg disse 10 råd og spar på efterårets elregning

Ved at få styr på disse ting, inden efteråret for alvor sætter ind, kan du potentielt spare 10-15 pct på din elregning

Ved at få styr på disse ting, inden efteråret for alvor sætter ind, kan potentielt spare 10-15% på din elregning. Foto: Henrik Frydkjær
Ved at få styr på disse ting, inden efteråret for alvor sætter ind, kan potentielt spare 10-15% på din elregning. Foto: Henrik Frydkjær

Elregningen vokser, når det bliver efterår. Det bliver mørkere og koldere, og det kræver mere energi at holde stuerne lyse og varme. Her har vi samlet 10 gode råd, som kan gøre efterårets elregninger mindre.

1) Sørg for, at huset er tæt
Hvis man har en varmepumpe, kan det ses på elregningen, hvis huset ikke er tæt. Derfor skal man kontrollere, at døre, vinduer og loftrum er lukket ordentligt til.

2) Spar på lyset
Når efteråret kommer, følger de mørke dage med. Det betyder, at vi bruger mere strøm på lys og lamper. I den forbindelse er det en god idé at skifte alle glødepærer ud med LED-pærer. Belysning står for omkring 12 % af elregningen. 

LED-pærer er dyrere end almindelige pærer, men de bruger mindre energi og holder markant længere – levetiden for LED-pærer kan være helt op til 50 år. Til sammenligning lever sparepærer 10 år.

Så man sparer penge over tid. Hvis man udskifter 15 glødepærer med LED-pærer, kan man spare over 1000 kr. om året.

Nu laves der endda bordlamper, hvor pæren ikke kan skiftes ud. Producenterne regner nemlig med, at man når at smide lampen ud, før LED-pæren dør.

Førhen havde LED-pæren dårligt ry for sit grimme lys. Det er ikke længere tilfældet, og lyset i nyere LED-pærer er blevet meget mere behageligt og flot.

3) Sluk for kontakten
Standbyfunktioner står for 10-15 % af elregningen. Så husk, at det er ikke nok at slukke fjernsynet med fjernbetjeningen. For at spare på strømmen bliver man nødt til at slukke på stikkontakten. Det gælder ting som computer, radio, spilkonsol, fladskærm, og hvad man ellers har af elektronik.

Læs også: Sådan får du familien til at spare på el og vand

4) Vær bevidst om dit el-forbrug
Det er nemmere at spare, hvis man ved, hvor meget man bruger. Hvis man eksempelvis skriver sit forbrug ned ugentligt, kan man løbende holde øje med, om man bruger for meget el.

Hvis man følger denne artikels spareråd, men samtidig kan se på forbruget, at det ikke virker, er det en god idé at skaffe sig en elmåler. Med en elmåler kan man måle de forskellige apparaters forbrug. Et gammelt fjernsyn bruger for eksempel væsentligt mere strøm end et nyt fjernsyn.

En elmåler kan typisk lånes gratis på biblioteker og i elforretninger.

5) Hæng tøjet til tørre udenfor
Det er dyrt at tørre tøj i tørretumbleren. En ganske normal tørretumbler i energiklasse C koster omkring 1.700 kr. om året, hvis den bruges regelmæssigt.

Så selvom det er mørkt og koldt, er der mange penge at spare ved at hænge tøjet til tørre udenfor. Også i frostvejr. På grund af kulden tager det længere tid, men tøjet skal nok blive tørt.

Det kan dog ikke anbefales at tørre tøjet indendørs. Tøjet afgiver for meget fugt. Der hænger omkring 3 liter vand i tøjet efter en vask, og når det tørrer, øges risikoen for skimmelsvamp i huset.

6) Drop terrassevarmeren
Det er hyggeligt at tilbringe de kolde efterårsaftener under terrassevarmeren, men det kan ses på elregningen. Er terrassevarmeren tændt 3 timer om dagen i 3 måneder koster det cirka 1000 kr.. Så find uldtæpperne frem, eller træk indenfor i stedet.

Læs også: De 10 bedste råd til at nedsætte varmeregningen

7) Skift de gamle hårde hvidevarer ud
Hvornår har du sidst købt nye hårde hvidevarer? Gamle vaskemaskiner, opvaskemaskiner, komfurer, frysere og køleskabe hører til husets absolut største strømslugere. Der er penge at spare ved i stedet at købe hvidevarer med energimærke A+ eller A++.

Overvej især, om det er tid til at skifte fryser og køleskab ud. Man bruger nemlig mere strøm på at lave kulde end varme.

8) Brug energirigtige skærme
Der er stor forskel på, hvor meget strøm computer- og fjernsynsskærme bruger. Derfor er der penge at spare ved at skifte de gamle skærme ud og i stedet vælge skærme med energispare-mærkninger.

9) Brug elspareskinne
Med en elspareskinne er det nemt at slippe for at bruge for meget standby-strøm. En elspareskinne er en stikdåse, hvor der ofte er en tænd/sluk-funktion på. Man slukker for elspareskinnen, og man slukker samtidig for alle de tilsluttede apparater.

Man kan eksempelvis samle alle ledninger til fjernsynet i den samme elspareskinne og på den måde undgå at bruge standbystrøm.

10) Tjek, om din cirkulationspumpe er for gammel
Det anslås, at 7 ud af 10 husejere i dag har en forældet cirkulationspumpe. Og da den typisk står for 10 % af husstandens samlede energiforbrug, er der penge at hente ved at få en ny. Der er nemlig sket en stor udvikling i løbet af de seneste 10 år, og med en ny cirkulationspumpe kan man spare op mod 800 kr. om året.

Det koster typisk 4000 kr. at få leveret og monteret en ny cirkulationspumpe.

 

Kilde: Tine R. Sode, fagekspert i Bolius.

46 kommentarer
Vis kommentarer