Her er tricket, der er bedre og billigere end salt på fortovet

Saltlage er bedre og billigere end vejsalt mod et glat fortov. Læs Bolius’ råd til, hvordan du nemt laver saltlage, og hvordan du spreder det

(Arkivfoto: Mathias Christensen)
(Arkivfoto: Mathias Christensen)

Du kan spare op mod 40 procent på saltet ved at bruge saltlage i stedet for salt, når du salter fx fortov og indkørsel i frostvejr. Dermed er det en fordel for miljøet og for hunde og katte, da du bruger mindre salt.

Når du bruger en saltlage, skal du bruge 5-10 gram salt pr. m2, lige som når du bruger tørt vejsalt. Men du bruger let mere salt, når du kaster det ud med hånden, mens saltlage er langt nemmere at fordele.

- Saltlage er faktisk bedre end tørt vejsalt, da den virker helt ned til minus 15 grader, mens almindelig vejsalt virker ned til minus 6-8 grader. Derfor er det en fordel at bruge nu, hvor DMI forventer, at temperaturen kan nå under 10 frostgrader, siger fagekspert i Bolius, Tine R. Sode.

Læs også: Hvordan fjerner du islag fra fortovet?

Ifølge Tine R. Sode, kan man nemt selv lave en saltlage således:

1. Bland 1 del vejsalt og 4 dele lunkent vand sammen i en spand.

2. Rør blandingen godt sammen med fx en grydeske eller et kosteskaft.

- Husk at være grundig, da saltet kan være svært at opløse, rådet Bolius’ fagekspert.

Sådan spreder man saltlage
Man kan putte saltlagen ned i en vandkande med spreder og derefter ’vande’ fortov og indkørsel, så der er vådt over det hele. Vand ikke helt ind til hæk og planter, da saltlagen kan skade planter.

Du kan også sprede saltlagen med en havesprøjte.

Det er mest effektivt at salte, allerede når der er udsigt til sne og frostgrader, da salt og saltlage virker bedst, inden sneen eller islaget har bidt sig fast.

Læs også: Isslag: Sådan undgår du ulykker

Hvad virker ellers mod et glat fortov?
Det kan dog være en fordel at bruge andre midler end salt og saltlage, som stort set kun bruges i Dannmark.

- Der findes mange andre og mere miljøvenlige midler mod glatte fortove end vejsalt og saltlage, og midlerne er lige så gode som salt, og skader i nogle tilfælde heller ikke planter og dyrepoter, som salt gør. Noget af det bedste, du kan bruge, er de såkaldte CMA-tømidler og tømidler med kaliumformiat. Tømidlerne er dog noget dyrere end vejsalt og kan være sværere at få fat i, siger Tine R. Sode.

En anden mulighed er grus. Grus smelter dog ikke isen, som vejsalt og andre tømidler gør, men virker som et skridsikkert lag oven på isen. Derfor skal du fjerne det meste af sneen, før du strør gruset ud.

104 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere