Hvad koster det at bo som studerende?

Mange unge glæder sig til mere frihed, når de flytter hjemmefra – men den økonomiske frihed bliver ofte mindre. Læs mere her og se et budget for en studerende

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Måske har du i flere år drømt om dit helt eget sted, hvor du selv må bestemme og spise pasta med ketchup i sengen – til morgenmad. Men måske har du tænkt lidt mindre over budgetter, huslejepriser og opsparing til uforudsete udgifter.

Mange unge oplever nemlig at få mindre frihed, når de flytter hjemmefra. For selvom de nu kan bestemme helt selv, så bliver den økonomiske frihed mindre, end da de boede hjemme, havde et fritidsjob og slap for at betale husleje.

– Vi kan se, at mange har det økonomisk svært i den første tid, efter de er flyttet hjemmefra, hvor de tit har fokus på alt muligt andet, end om økonomien er skruet rigtigt sammen.

- Så en del får økonomiske problemer i starten af 20’erne, og herefter begynder de fleste at få det nemmere, men nogle har fået så store problemer, at de kan være svære at komme ud af, fortæller Turf Böcker Jakobsen, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk.

Læs også: 10 gode råd til din første økonomi

 

Kilde: Office-pakken 2016 er forudsat afskrevet over tre år. Bærbar PC er indkøbt for 6.000 kr. og forudsat afskrevet over tre år. Mobiltelefon er indkøbt til 1.500 kr. og afskrevet over tre år. Priseksemplet for indboforsikring gælder for postnummer 2200 hos Alka. Det er tilladt at dele et streamingabonnement inden for samme husstand.
Kilde: Office-pakken 2016 er forudsat afskrevet over tre år. Bærbar PC er indkøbt for 6.000 kr. og forudsat afskrevet over tre år. Mobiltelefon er indkøbt til 1.500 kr. og afskrevet over tre år. Priseksemplet for indboforsikring gælder for postnummer 2200 hos Alka. Det er tilladt at dele et streamingabonnement inden for samme husstand.
 

Hvor skal du bo?
Udgiften til husleje sluger en stor post i dit nye budget, særligt hvis du vil bo i en af landets største byer. Det understøtter tal, som boligøkonomisk ekspert i Bolius Jørgen Munksgaard Rasmussen har samlet.

– Ikke overraskende er både priser og udbuddet af værelser i top i de to store studiebyer, København og Aarhus, hvor et værelse gennemsnitligt er udbudt til ca. 4.300 kr. om måneden, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

En overraskelse er det til gengæld, at det ikke kan betale sig at bo et godt stykke uden for centrum af København, fx på Vestegnen. Du får godt nok mere plads for pengene, men du får ikke flere kroner og øre på kistebunden.

Til gengæld er der penge at spare ved at bo i mellemstore provinsbyer som Ringsted, Esbjerg, Silkeborg og Randers.

– Her er udbuddet af værelser begrænset, men priserne ligger dog ca. 1.000 kr. under niveauet i de store byer. Og det er relativt let at finde en lejelejlighed til priser mellem 4.000 og 6.000 kr. for en toværelses, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Når du har et sted at bo, er det en god idé med en økonomisk buffer, så du er klar til uventede udgifter. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har vist, at hvis der opstår en uventet udgift på 5.000 kr., vil hver fjerde unge have svært eller meget svært ved at betale.

Læs også: Hvad koster en lejlighed om måneden?

Budget for studerende
 Endelig er særligt én ting vigtig for at sikre en sund økonomi.

– Man taler gerne om penge, når det handler om, hvad man kan bruge penge til. Men i det øjeblik, pengene ikke rækker, bliver det svært at tale om. Det er vigtigt i dag at vise, at man har kontrol over sit liv, og så kan det godt føles som et nederlag, hvis man ikke har styr på sin økonomi. Men det er vigtigt at tale om – både med sine forældre og med vennerne, lyder opfordringen fra Turf Böcker Jakobsen.

Fakta om Bolius

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i Forbrug
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen