Møl i maden: Sådan slipper du af med dem

Flagrer der brunlige insekter rundt i dit køkken, eller har du opdaget klistret spind i dine gryn, nødder eller mysli? Så har du sikkert fået besøg af møl

Svirrer der sådan en flue rundt i dit køkken, er der tegn på, at nogle af dine fødevarer har fået besøg af larver fra det tofarvede frømøl. Foto: Picasa
Svirrer der sådan en flue rundt i dit køkken, er der tegn på, at nogle af dine fødevarer har fået besøg af larver fra det tofarvede frømøl. Foto: Picasa

Er der et fint, klistret spind i dine havregryn, og flakser der brunlige insekter rundt i dit køkken? Så har du sandsynligvis fået møl.

Møl i køkkenet er ofte det tofarvede frømøl (Plodia interpunctella). Det er et meget almindelige skadedyr i vores køkkener, og det lever af bl.a. nødder, gryn, mel og tørret frugt. Man ser flest møl i sensommeren, men du kan støde på dem hele året.

LÆS OGSÅ: Møl i tøj og møbler – sådan slipper du af med dem

Ofte opdager du først de voksne insekter, som flyver rundt i køkkenet eller andre steder i boligen.
Møllenes larver, som er godt en centimeter lange, ser helt anderledes ud. Dem vil du typisk opdage i madvarer som nødder, gryn, ris etc., og måske er det først deres klæbrige spind, du opdager.

LÆS OGSÅ: Tjek dit hus for skadedyr

Derfor får du møl
Møllene har du sandsynligvis selv bragt med hjem fra supermarkedet. De stammer fra varmere steder og bliver transporteret rundt med varerne.

Grundlæggende er mængden af møl et spørgsmål om hygiejne hos producenterne, siger  biolog og specialist i skadedyr Lise Stengaard Hansen fra Aarhus Universitet.

Hun bliver ofte spurgt, om der er kommet flere møl, fordi vi køber flere økologiske varer, men det er der ikke nogen data, der underbygger. På instituttet, hvor hun arbejder, oplever de dog stigende besøg på  deres hjemmeside om møl og andet kryb, og det tyder derfor på, at de ubudne kryb har inviteret sig selv ind i flere køkkener.

LÆS OGSÅ: Plant lavendler nu og undgå møl

Larverne og møllene er ikke giftige eller på anden måde farlige, og vi har nok alle spist en larve eller to. Du undgår bedst møllene ved at gøre følgende:

Find kilden - skadedyr er næsten altid bragt med hjem i en pose gryn, nødder eller tørret frugt.

Smid madvaren væk.

Støvsug grundigt, eventuelt med en håndstøvsuger, så du lettere kan komme rundt i alle små hjørner. Husk de øverste hylder og oppe i kanten mellem væg og loft– smid støvsugerposen ud bagefter. Kør en gammel, hård tandbørste godt ned i revner, for her kan gemme sig æg og larver.

Tør af med en klud opvredet i vand blandet med lidt opvaskemiddel og tør efter med en tør, ren klud.

Hold øje med nye møl. Der kan godt dukke nye møl og larver op, det kan være svært at få dem alle med i første omgang.

Hvis møllene bliver ved at vende tilbage, kan det være nødvendigt at kontakte en skadedyrsbekæmper - men det er ikke nødvendigt i første omgang.

LÆS OGSÅ: Kan laurbærblade holde møl væk fra tøj

Læs mere om tofarvet frømøl her

 

7 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere