Ny støvsuger sluger dræbersneglene

Med en sneglesluger kan du støvsuge din have for dræbersnegle. Men den nye norske opfindelse 'Snegleslukeren' lever ikke op til forventningerne

Snegleslugeren koster knap 2.000 kr. og fungerer som en batteridrevet støvsuger, du bærer på ryggen. (Foto: Torben Klint/Bolius)
Snegleslugeren koster knap 2.000 kr. og fungerer som en batteridrevet støvsuger, du bærer på ryggen. (Foto: Torben Klint/Bolius)

På papiret – og i promotionsvideoerne – virker en 'sneglestøvsuger' som den norske 'Sneglesluker', som så oplagt en ide, at man kan undre sig over, hvorfor den først kommer nu.

Snegleslugeren, der er lanceret på det danske marked i 2015, er umiddelbart et velkomment alternativ til det uhumske og også fysisk krævende arbejde at hakke hver enkelt dræbersnegl ihjel.

Sådan fungerer sneglestøvsugeren

Suger for svagt
Tine R. Sode, der normalt er fagekspert i Bolius, har som helt almindelig haveejer med snegleproblemer afprøvet snegleslugeren.

- I Bolius har vi afprøvet snegleslugeren over for en manuel metode, hvor man hakker dræbersneglene ihjel, indsamler dem og smider dem ud. Desværre brød maskinen sammen lige efter testen, selvom den kun havde været brugt i sammenlagt 20 minutter. Forinden havde jeg haft problemer med, at suget var for svagt og derfor ofte måtte hjælpe den opsugede snegl helt ned i sneglesugerposen ved at vifte med støvsugerrøret, siger Tine R. Sode.

Læs også: Virker ’Snegleslugeren’ mod dræbersnegle?

Hun fik en ny sneglesuger, som hun igen testede. Den brød ikke sammen, men havde nogle andre problemer.

- Det skete flere gange, at sneglene stoppede til i røret. Nogle gange kunne jeg få 'snegleproppen' til at løsne sig ved at slå røret mod jorden eller ved at løfte det op, banke på det eller slå det mod et træ. Men et par gange måtte jeg tage hele røret af og spule det med vand for at få løsnet 'proppen'.

Dyr i drift
Ud over at sneglesugeren tilsyneladende let får driftsproblemer, mener Tine R. Sode, at den kan være dyr i drift.

- Hvis man hører til dem, der tit kan samle et par hundrede dræbersnegle om dagen, kan det hurtigt blive en dyr affære. For der kan kun ligge omkring 100 snegle i en sneglesugerpose, der koster 40 kr. Sammen med sneglepulver kan man derfor let komme op på en udgift på 600-700 kr. om ugen ved at bruge sneglesugeren, vurderer hun.

Sneglesluger er mere behagelig
Der er dog også fordele ved snegleslugeren. Tine R. Sode oplevede sneglesugeren som en mere behageligt metode end den manuelle indsamling.

Læs også: Dræbersnegle

- Det er umiddelbart mindre ulækkert at bruge ’sneglestøvsugeren’, fordi man både er fri for at gå og bukke sig, og for at slimet sprøjter på arme og sko, når man hakker sneglene ihjel. Men det er ret ulækkert med det slim, der samler sig i sneglesugerrøret, og som er svært at rense væk. For efter et stykke tid bliver det til indtørret snegelslim, der drysser ud over det hele – i mit tilfælde i baggagerummet på min bil.

Uenig i kritik
Til kritikken af snegleslugeren siger den norske producent og opfinder af Snegleslugeren, Henry Helgheim, NorPaz A/S:

- Jeg opfatter ikke Bolius’ test som seriøs, da man burde have testet Snegleslugeren flere gange over tid. Men når det er sagt, er det ret uheldigt, at Bolius har haft problemer med begge maskiner, hvad vi undrer os over, da vi endnu ikke har fået nogle reklamationer, selvom vores produkt sælger over al forventning i de nordiske lande. Faktisk har vi fået meget positiv respons fra både kunder og medier – hvad man bl.a. kan se på vores Facebook-side.

- Det er vigtigt at pointere, at Snegleslugeren er en vakuum-suger, som betyder, at der skal være et vakuum for, at den kan suge godt – hvad der ikke er, hvis man suger en ny snegl op, før den forrige er kommet ned i posen. Hvis man kan mærke, at sneglen ikke bliver suget helt ned, skal man hjælpe den på vej ved at løfte røret op i luften. Desuden skal man også sørge for at tage hyppige indsug med sneglepulveret, fordi det løsner de slimede snegle fra røret.

Kræver øvelse at bruge
Ifølge Henry Helgheim kræver det øvelse at få det rette tag på, hvordan man bruger Snegleslugeren, fordi en snegl udskiller ekstra slim og suger sig fast som forsvar, hvis ikke man tager den ”hurtigt og kontant”.

Han medgiver dog, at både motor og rør endnu ikke har den optimale kapacitet, hvilket vil blive forbedret i en ny model, der kommer til næste år.

Direktør: Ikke dyr i drift
Men han er helt uenig i at, det kan koste 600-700 kr. om ugen i forbrug af poser og sneglegift at bruge Sneglesugeren, hvis du har mange snegle.

- Sneglesugerposen kan indeholde op til 400 snegle. Hvis man de første par uger bruger Snegleslugeren mod alle de snegle, man ser, vil deres antal hurtigt være reduceret. Herefter skal man kun indsamle få snegle. Derfor er det helt urimeligt at sige, at den kan koste op til 700 kr. at bruge om ugen, mener han.

Læs også: Mariann samlede 6.000 dræbersnegle på 5 uger

Dyrplageri mener dyrlæge
Bolius har spurgt dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse og ph.d., Søren Kent Pedersen, hvad han mener om metoden med at bruge Sneglesugeren med det tilhørende sneglepulver.

- Alle dyr – også snegle – er omfattet af Dyreværnsloven, hvor der i § 13 står, at ”den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Aflivning ved drukning må ikke finde sted”. Herudover gælder også ifølge § 1, at ”dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe, siger Søren Kent Pedersen og fortsætter:

- Derfor vil det være min vurdering, at det er i formodet strid med Dyreværnsloven at aflive snegle ved saltning, da det næppe lever op til kravet om smertefrihed og hurtighed. Med hensyn til olie vil det hindre sneglene i at ånde, hvorved de kvæles. Kalk vil udtørre sneglene. En cocktail af alle tre stoffer vil give samme negative vurdering, som hver af ingredienserne.

Producent: Sneglestøvsuger er human
Jan Inge Ebbesvik, seniorkonsulent i NorPaz A/S er ikke enig:

- Vi mener ikke, at sneglepulveret skulle være mere dyrplageri end andre godkendte aflivningsmetoder som bl.a. kemiske og biologiske sneglegifte og nedfrysning. Tværtimod mener vi, at vores metode er den mest humane.

- Tag fx det biologiske bekæmpelsesmiddel nematoder. Når sneglen har spist nematoder, holder den op med at spise efter få dage og dør efter en uge. Det må da siges at være en langsom død. Metoden med at nedfryse snegle opfatter vi heller ikke som en human aflivningsmetode.

Miljøstyrelsen forbyder sneglepulver
Efter, at Bolius har afprøvet sneglestøvsugeren, har Miljøstyrelsen forbudt at sælge og bruge sneglepulveret i Danmark. Hvis du bruger det, risikerer du en bøde.

”Vi har meddelt Komplett.dk, at de med øjeblikkelig virkning skal stoppe salget af ”specialpulveret til snegleslugeren”. Det er et bekæmpelsesmiddel, og det er ikke godkendt af Miljøstyrelsen, derfor er det forbudt at sælge det i Danmark”, skriver Miljøstyrelsen i en mail til Bolius.

Ifølge Miljøstyrelsen kan du gøre 2 ting med sneglepulveret:  

  1. Levér det tilbage til forhandleren, og få dine penge retur.
  2. Bortskaf det som affald (tag fat i din kommune og hør, hvordan du gør. Kommunen vil bede om at få at vide, hvad der i det).

Læs også: Sådan afliver du dræbersnegle

50 kommentarer
Vis kommentarer