Renteauktion: Derfor skal du skifte F1-lånet ud

Boligejere skal omlægge flexlån for 125 milliarder kroner nu, og både kreditforeninger og uafhængig rådgiver anbefaler at skifte F1-lån ud med F3-, F5- eller fastforrentet lån. Se, hvad prisforskellen er

- På et lån på 2,5 millioner kr., er gebyret over en 5-årig periode typisk på 37.500 kr., mens det for et tilsvarende F5-lån kun er på 5.000 kr., altså en besparelse på 32.500 kr. alene i gebyrer, siger Martin Riedel, Realkreditkonsulenten til Bolius. Foto: Bolius
- På et lån på 2,5 millioner kr., er gebyret over en 5-årig periode typisk på 37.500 kr., mens det for et tilsvarende F5-lån kun er på 5.000 kr., altså en besparelse på 32.500 kr. alene i gebyrer, siger Martin Riedel, Realkreditkonsulenten til Bolius. Foto: Bolius

Hvis du er en af de boligejere, der skal forny dit flexlån nu, bør du overveje, om du vil betale lidt ekstra hver måned for at få en mere sikker rente. Udsigten til lav rente på de lange boliglån får kreditforeninger og uafhængig rådgiver til at anbefale boligejerne at flytte væk fra F1-lån med usikker rente til enten F3- eller F5-lån eller realkreditlån med fast rente.

- Rentekurven er enormt flad, som det er nu. Det betyder, at der ikke er ret stor forskel på renten på fx F1-lån og F3-lån. Dermed ’koster’ det ikke ret meget at gå lidt længere ud på rentekurven, siger Martin Riedel, uafhængig rådgiver hos Realkreditkonsulenten til Bolius.dk.

Læs også: Så meget kan du tabe på et forkert boliglån

Fastforrentede lån giver sikkerhed
De lange fastforrentede realkreditlån giver en sikkerhed for fremtidige renteudgifter, så boligejerne både er sikret mod at skulle betale ekstra og tilmed scorer en kursgevinst, hvis renten stiger. Til gengæld koster de mere hver måned.

Kreditforeningerne afholder i starten af februar 2016 auktion over flexlån for over 125 milliarder kr., og fristen for at opsige sit nuværende lån er allerede i næste uge er, hvis du vil skifte til et lån med længere løbetid. Realkredit Danmarks opsigelsesfrist for nuværende lån er allerede mandag den 25. januar 2016, mens den varierer hos de andre kreditforeninger.

Læs også: Omlægning af dit realkreditlån

RD: Vælg længere boliglån
Hos Realkredit Danmark koster et F5-lån på 1 million kr. med afdrag 95 kr. mere om måneden end et F1-lån med afdrag. Her mener økonom Sonia Khan, at det er nu, boligejerne skal beslutte, om de vil binde renten for en længere periode.

- Renten skal ikke stige ret meget over de kommende år, før en rentebinding kan betale sig. Ved at sikre sig en lav rente for en længere periode, får man tryghed for boligøkonomien i flere år, siger Sonia Khan.

Nordea: Skift F1-lånet, når renten er lav
Nordea Kredit er enig i, at F1-lånet ikke er helt så attraktivt mere, og at boliglånerne nu bør spekulere over fordelen ved et lån med længere rente.

- Hvor F1-lånet var meget populært blandt danske boligejere for en årrække siden, mener vi, at der er andre og mere attraktive låntyper til stede i dag. Det er netop, når renten er lav, at det kan betale sig at låse den mange år ud i fremtiden.

- Er du ikke til fast rente, og har du i dag et F1-lån, så anbefaler vi i stedet, at du overvejer kort rente eller alternativt et F3- eller F5-lån, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea, til Bolius.

Omlæg dit lån online

Klik ind på din egen kreditforening for en låneomlægning:

BRF Kredit

Nordea Kredit

Nykredit

Realkredit Danmark

F1-lån koster mest i gebyrer
Kreditforeningerne har selv gjort de korte lån til en dårligere vare for at skræmme kunderne til at vælge længere lån. De senere år har de skruet op for bidragssatsen for lån med kort løbetid, så den samlede rente inklusive bidrag ser mere tiltrækkende ud for F5-lån og fastforrentede obligationslån. Samtidig skal kunderne også betale kursskæringsgebyr hver gang, lånet refinansieres.

- På et lån på 2,5 millioner kr., er gebyret over en 5-årig periode typisk på 37.500 kr., mens det for et tilsvarende F5-lån kun er på 5.000 kr., altså en besparelse på 32.500 kr. alene i gebyrer, siger Martin Riedel til Bolius.

F5-lånere får stor besparelse
De F5-lånere, der refinansierer i februar, kan se frem til en fest, uanset om de vælger at omlægge lånet eller lægger sig på sofaen og nyder godt af den lave rente. Hos Realkredit Danmark har de i de sidste 5 år betalt 3,22 procent i rente. Fra 1. april 2016 skønner Realkredit Danmark, at renten på et F5-lån vil være 0,6-0,8 procent. Det giver en månedlig besparelse på 1.340 kr. for et afdragsfrit lån på en million kr. og 510 kr. for et F5-lån med afdrag.

- Særligt låntagere med F5-lån har udsigt til et stort fald i renten, da de selvsagt ikke har fået glæde af de faldende renter de seneste 5 år, siger Sonia Khan, økonom i Realkredit Danmark.

Læs også: Afdragsfrie lån

Realkreditforeningernes og uafhængig rådgivers anbefalinger til rentetilpasningsauktionen

Kreditforening og rådgiver Du bør overveje at:
Realkredit Danmark Binde renten for en længere periode.
BRF Kredit Låse renten fast i en periode. Det er mest attraktivt at vælge F3- eller F5-lån.
Nordea Kredit Skifte til et lån med fast rente.
Nykredit Lægge lånet om til et fastforrentet lån.
Realkreditkonsulenten Gå over i fast rente.

75 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere