Så meget koster det at bruge en opvaskemaskine

Der kan være penge og energi at spare ved at skifte til en opvaskemaskine med højere energimærke. Beregn her, hvor meget energi du cirka bruger, når du lader maskinen tage opvasken

Overvejer at du at købe ny opvaskemaskine? Med i dine overvejelser kan du tage de udgifter og det energiforbrug, der er forbundet med hver opvask. Er opvaskemaskinen gået i stykker, er det en god idé først at undersøge, om den kan repareres. Foto: Colourbox
Overvejer at du at købe ny opvaskemaskine? Med i dine overvejelser kan du tage de udgifter og det energiforbrug, der er forbundet med hver opvask. Er opvaskemaskinen gået i stykker, er det en god idé først at undersøge, om den kan repareres. Foto: Colourbox

Hvis du overvejer at købe en ny vaskemaskine, kan du her finde ud af, hvor meget energi du kan spare ved at opgradere til et højere energimærke.

Med beregneren nedenfor kan du se, hvad det cirka koster i energi og penge at bruge opvaskemaskinen.

Det vil næsten altid kunne betale sig at bruge opvaskemaskinen frem for at vaske op i hånden. En undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk har tidligere vist, at du sparer mange liter vand pr. opvask, hvis du bruger en maskine til at vaske op. Det er vigtigt, at du bruger opvaskemaskinen korrekt og fylder den helt op, før den sættes i gang.

Beregneren er baseret på data fra Energistyrelsen, der regner med, at en gennemsnitsfamilie bruger opvaskemaskinen til at vaske 10 kuverter ca. 5 gange om ugen, altså 280 gange om året.

Tilpas beregner til dit forbrug
Vandforbruget for hver opvask svinger afhængig af det program, du bruger. Beregnerens forudsætter 11 liter vand pr. opvask. Prisen for en kubikmeter vand er sat til 66 kroner, som ifølge DANVA er gennemsnitsprisen inkl. afgifter for en kubikmeter vand i Danmark pr. 1. februar 2017. Du kan ændre dette tal, hvis du ved, at du betaler mere eller mindre for vandet.

Du kan selv indtaste, hvor mange gange du bruger opvaskemaskinen årligt, hvis SparEnergis estimat ikke passer med din husholdnings forbrug. Skift mellem de forskellige energimærker for at se, hvordan dit forbrug kan se ud, hvis du skifter din gamle opvaskemaskine ud med en nyere model.

Find beregneren her.

 

Læs også: Hvad koster det at bruge en tørretumbler?

Skift opvaskemaskine og spar energi
Ifølge beregneren bruger en opvaskemaskine med energimærke A omkring 300 kWh strøm årligt, hvis du vasker ca. 4 gange om ugen.

Det giver en udgift pr. opvask på ca. 3,25 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Har du derimod en vaskemaskine med energimærke A+++, sænkes forbruget til 211 kWh og en udgift pr. opvask på ca. 2,30 kroner. Dermed sparer du cirka en krone pr. opvask og en betragtelig mængde energi.

En opvaskemaskine med energimærke A+++ kan pr. 11. september 2017 fås fra 2.400 kroner og opefter.

Læs også: Hvad koster det at bruge en vaskemaskine?

Fyld opvaskemaskinen korrekt - sådan

1. Vask store ting, fx gryder og skåle, i hånden. Bolius' Fru Grøn anbefaler at lade det lufttørre på opvaskemåtten

2. Sæt porcelænet korrekt (se billeder). Porcelænet behøves ikke skylles af, men fjern krummer og madrester

3. Bruger du bestikkurv, så sørg for at blande bestikket, så der ikke står mange skeer eller gafler sammen

Læs også: Her er 5 hvidevare-reparationer, du selv kan klare

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen