Så meget koster det at bruge en tørretumbler

Du kan spare mange penge og bruge mindre energi ved at droppe tørretumbleren og tørre vasketøjet udenfor. Prøv beregneren for at se, hvor meget du kan spare

Det kan godt betale sig at tørre vasketøjet udenfor frem for at bruge en tørretumbler. Arkivfoto.
Det kan godt betale sig at tørre vasketøjet udenfor frem for at bruge en tørretumbler. Arkivfoto.

Hvis du hænger bukser og bluser til tørre i stedet for at tumble dem, kan du spare mange penge hvert år.

Med beregneren nedenfor kan du få et skøn på, hvad det koster dig at bruge tørretumbleren frem for at tørre vasketøjet udenfor, når vejret er til det.

SparEnergi.dk, der drives af Energistyrelsen, regner med, at en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn bruger tørretumbleren 160 gange på et år, ca. 3 gange om ugen, og hver gang fylder den med 7 kg tøj.

Du kan selv indtaste, hvor mange gange du bruger tørretumbleren årligt, hvis SparEnergis estimat ikke stemmer med dit forbrug. Skift mellem de forskellige energimærker for at blive klogere på, hvordan dit forbrug vil se ud, hvis du skifter din gamle tørretumbler ud med en nyere model.

Se i beregneren her, hvor mange penge din tørretumbler koster dig.

 

Tør helst vasketøjet udenfor
Selvom det kan være fristende, så er det ikke en gangbar løsning at lade vasketøjet tørre indendørs frem for i tørretumbleren. I en tøjvask er der ca. tre liter vand, som skal ud af tøjet, når det er vasket, og det kan blive et problem for indeklimaet. Hæng derfor helst det våde tøj op udenfor eller i et særligt tørrerum.

Se også: Så meget koster det at bruge en vaskemaskine

I princippet kan det lade sig gøre at tørre tøj indendørs, hvis du har et badeværelse med kraftig udsugning og tilstrækkelig tilførsel af ny luft, men det vil for langt de fleste være bedst at tørre tøjet udendørs eller tumbleren i nødstilfælde.

Vær opmærksom på, at hyppig tørretumbling slider på tøjets fibre, så dine mørke t-shirts fx hurtigere bliver matte. Der findes tørretumblere med skåneprogrammer på markedet, hvis du vil undgå unødvendig slidtage.

Læs også: Sådan fjerner du skimmelsvamp i din bolig

Energimærkningen giver dig mange oplysninger om apparatet. Styrelsen fører kontrol med ordningen og tjekker fx, om produktets påståede energiklasse er korrekt. Foto: SparEnergi.dk
Energimærkningen giver dig mange oplysninger om apparatet. Styrelsen fører kontrol med ordningen og tjekker fx, om produktets påståede energiklasse er korrekt. Foto: SparEnergi.dk
 

Spar energi og penge ved at skifte tørretumbler
Hvis du har en tørretumbler i energiklasse C, som du bruger tre gange om ugen, bliver det ifølge beregneren til et årligt strømforbrug på 560 kWh og en udgift på 1.271 kroner ved en el-pris på 2,27 kroner/kWh.

Kan du ikke undvære tørretumbleren, kan det være en god idé at skifte til en nyere model. En ældre tørretumbler med energimærke C bruger dobbelt så meget strøm som en med energimærke A+.

Det koster penge at komme til at spare penge, men investeringen kan tjene sig selv hjem over en årrække, mens du allerede fra første tumbling vil spare på dit energiforbrug.

5 gode råd til tørretumbling

1. Centrifuger grundigt, før du tumbler. Centrifugering giver mindre vand i tøjet, kortere tid i tørretumbleren og et lavere elforbrug

2. Overfyld ikke tumbleren. For meget tøj forlænger tørretiden, giver krøllet tøj og et højere elforbrug. Se i brugsanvisningen, hvor mange kg tøj du må fylde i

3. Rens fnugfilteret før eller efter hver tørretumbling. Det forkorter tørretiden og forebygger brand.

4. Brug tørrebolde. Tørrebolde er fremstillet til at løfte og fordele tøjet, mens det tørres, så luften cirkuleres mere effektivt, og tørretiden nedsættes

5. Sorter tøjet efter tekstil-type, og tør det ved den rette temperatur. Tøj lavet af uld og akryl skal tørres ved meget lavere temperatur end fx bomuld. Derfor kan korrekt sortering forkorte tørretiden og forlænge tøjets levetid

Kilde: SparEnergi.dk

Tørretumblere lever op til energikrav
For at sikre, at producenterne overholder reglerne for de forskellige energimærker, fører Energistyrelsen tilsyn med ordningen. Tilsynet viste i 2016, at stort set alle kontrollerede tørretumblere levede op til EU’s minimumskrav til energiforbrug. I forbindelse med tilsynet fik en enkelt fabrikant besked på at udbedre den tekniske dokumentation, inden produktet kunne bestå testen.

Ifølge Energistyrelsen er tørretumblere blandt de første produkter, som blev underlagt krav til energimærkning og miljørigtig design, kaldet ecodesign, i EU. Det betyder, at både producenter og forhandlere af tørretumblere langt hen ad vejen fortrolige med kravene og har arbejdet med at udvikle produkternes energieffektivitet i en årrække.

Kun produkter, som overholder kravene, må markedsføres i EU og i Danmark. Hvis Energistyrelsen ved tilsynet vurderer, at et produkt ikke lever op til kravene, bliver producenten påbudt at ændre produktet eller den tekniske dokumentation, så produktet lever op til kravene. Kan et produkt ikke overholde kravene, skal det trækkes tilbage fra markedet og må ikke markedsføres i hele EU, oplyser Energistyrelsen.

Læs også: Udluftning og naturlig ventilation

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen