Sådan bekæmper du IKKE ukrudt

Mange haveejere tager alle midler i brug mod ukrudt. Men der er flere ting, du skal holde dig fra - de giver kun flere problemer. Læs 5 gode råd om, hvad du skal holde dig fra

Ikke alle fremgangsmåder er lige heldige, når man vil fjerne ukrudt i køkkenhaven eller mellem fliserne. Foto: Bolius
Ikke alle fremgangsmåder er lige heldige, når man vil fjerne ukrudt i køkkenhaven eller mellem fliserne. Foto: Bolius

Salt, havefræser og højtryksrenser.

Haveejernes metoder til at bekæmpe deres evige fjende, ukrudtet, er mange. Men ikke alle fremgangsmåder er lige heldige. Nogle øger faktisk mængden af ukrudt, mens andre er farlige for miljøet eller ødelæggende for andre planter og belægninger i din have.

1. Brug ikke salt, eddike og andre ting fra køkkenskabet
Salt er for nogle haveejere et universalmiddel mod alt fra dræbersnegle til ukrudt. Men hold dig fra det.

Salt:

  • Er ulovligt at bruge i haven, fordi det ikke er godkendt til ukrudtsbekæmpelse.
  • Er giftigt for miljøet.
  • Ødelægger dine belægninger og mange planter.

Helt generelt skal du holde dig fra at bruge gamle husråd og tro, du kan hente alternative ukrudtsmidler i køkkenskabet. Det er sjældent effektivt og har ofte en utilsigtet virkning på naturen.

Det er generelt ulovligt at bruge midler, der ikke er godkendt af Miljøstyrelsen til at bekæmpe ukrudt. Alle godkendte midler er testet for deres effekt samt skadepåvirkning på dyr, natur og miljø og skal påføres en dansk etikette, hvor det fremgår, hvad præcist og i hvilken dosis midlet er godkendt til. Derfor må du ikke bruge alternative midler mod ukrudt baseret på fx gamle husråd.

Derfor er fx husholdningseddike ulovligt at bruge i haven, da det ikke er godkendt til ukrudtsbekæmpelse. I december 2015 har Miljøstyrelsen godkendt ét produkt baseret på eddike til bekæmpelse af ukrudt på fx fliser og stenterrasser. 

Læs også: Må du bruge eddikesyre som ukrudtsmiddel?

Lad være med at bruge en havefræser i køkkenhaven. Når du graver så dybt, kommer kvikgræs og skvalderkål til at formere sig hurtigere. Foto: Bolius
Lad være med at bruge en havefræser i køkkenhaven. Når du graver så dybt, kommer kvikgræs og skvalderkål til at formere sig hurtigere. Foto: Bolius

2. Smid ikke ukrudt i kompostbunken
Smid ikke ukrudtsplanter i kompostbunken. Kun hvis planten er fuldstændig visnet, eller kompostbunken er mindst 60-70 grader varm og kan fortære planten, kan du slippe af sted med det. Vær opmærksom på, at ukrudt som skvalderkål og agersnerle har utroligt hårdføre rødder, og de har meget nemt ved at komme igen.

Hvis du smider ukrudt i kompostbunken, risikerer du at sprede ukrudt overalt, hvis du bruger kompost til at gøde med i haven. Kør hellere ukrudtet på genbrugspladsen.

Læs også: Test: Hvordan fjerner du nemmest ukrudt mellem fliserne?

3. Havefræseren skaber mere ukrudt
Mange haveejere vil lige køre en tur igennem køkkenhaven med en havefræser, inden de begynder at sætte kartofler og så gulerødder.

Men lad være! Du kan få kvikgræs og skvalderkål til at formere sig i en vældig fart, fordi du graver så dybt med fræseren og skærer en masse ukrudtsrødder over, som dermed kan udvikle sig til endnu flere planter.

Grav i stedet haven med havegreb eller spade.

Læs også: Sådan bekæmper du ukrudt i haven

Når du sprøjter løs på ukrudtet, risikerer du også, at ramme andre planter. Foto: Bolius
Når du sprøjter løs på ukrudtet, risikerer du også, at ramme andre planter. Foto: Bolius

4. Sprøjt ikke løs med ukrudtsmiddel
Du kan ikke sprøjte dig igennem alt dit ukrudt. Brug kun produkter godkendt i Danmark af Miljøstyrelsen og læs etiketten på produktet meget nøje, hvis du vil bruge ukrudtsmidler. Brug helst klar til brug-produkter, så du slipper for at blande selv, da det kan føre til overdosering eller skade på dig selv.

Det er svært at styre, så du kun sprøjter på ukrudtet, og hvis du rammer andre planter, dør de også, så pas på, hvis du bruger ukrudtsmidler. Pensl i stedet ukrudtsmidlet på ukrudtet eller sprøjt med en doseringshætte. I mange tilfælde er det dog lige så nemt at håndluge det væk. Derudover skader ukrudtsmidler miljøet, også ved korrekt brug. 

5. Pas på med højtryksrenser og gasbrænder
Du kan købe mange forskellige maskiner til brug i haven. Men pas på, de kan være farlige eller have en utilsigtet virkning, hvis du ikke bruger dem korrekt.

  • Gasbrænder: Holdes den kun over ukrudtet i få sekunder. Hvis du brænder, til ukrudtet er helt forkullet, bruger du meget gas til skade for miljøet, og der er også større risiko for, at du kommer til at brænde planter, du gerne vil beholde. Hold dig langt væk fra bygninger af træ, når du bruger en gasbrænder, ellers er der risiko for brand.
  • Højtryksrenser: Brug den generelt ikke mod ukrudt mellem fliser og belægninger. Der er stor risiko for, at de tager skade, fordi du får for meget tryk på.

Læs også: Sådan bruger du en ukrudtsbrænder

Fakta om Bolius

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

 

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen