Sådan bekæmper du mosegrisen

Mosegrise begynder at avle i maj, og det er derfor nu, du skal bekæmpe dem, hvis du vil undgå huller i græsplænen - læs her hvordan du slipper af med den ubudne havegæst

Generelle tips til at slippe af med ujævnheder og huller i din græsplæne. (Video: Bolius)

Maj er den bedste måned til at slippe af med mosegrise, også kendt som vandrotter, i haven. Trods sin beskedne størrelse, får mosegrisen haveejere til at ryste i bukserne, når jordbunker og huller ødelægger den grønne græsplæne.

Læs også: Love og regler om bekæmpelse af skadedyr

Den lille studsmus elsker at gnaske løs på havens rødder og kan gøre stor skade på både frugttræer og græsplæne. Derfor er det en god idé at slippe af med den grådige gnaver, inden den stifter familie.

- En mosegris kan sagtens nå at få 20 unger i løbet af en sæson, så jo før du slipper af med den ubudne gæst jo bedre, siger Ole Vedel-Jakobsen, der er ekspert i byggestyring.

Læs også: Mosegrise

Trods sin beskedne størrelse får mosegrisen haveejere til at ryste i bukserne, når jordbunker og huller ødelægger den grønne græsplæne. (Arkivfoto: Bolius)
Trods sin beskedne størrelse får mosegrisen haveejere til at ryste i bukserne, når jordbunker og huller ødelægger den grønne græsplæne. (Arkivfoto: Bolius)
 

Samarbejd med naboerne
Mosegrisen er betegnet som et skadedyr og kan bekæmpes med muldvarpesakse og fælder året rundt.

Her er det vigtigt at få kamufleret fælden godt, så mosegrisen ikke lugter lunten.

- Det er en god idé at lade saksen eller fælden ligge i jorden i noget tid, inden den skal bruges. Ellers lugter den forkert, når den bliver sat ned i de underjordiske gange, og mosegrisen går udenom. Af samme grund er det vigtigt at bruge handsker, så fælden ikke lugter af menneske, råder Ole Vedel-Jakobsen.

Da mosegrisens gangsystemer kan brede sig vidt omkring, er det en god idé at koordinere med naboerne, så I sætter fælderne op samtidig. Ellers er der stor risiko for, at mosegrisene vender hurtigt tilbage.

Forskel på mosegris og muldvarp

Skadedyr
Mosegrisen er fortrinsvis planteæder, og kan gøre store skader på træer og buske. Derfor bliver den betegnet som et skadedyr.

Muldvarpen lever primært af regnorme, og gør kun kosmetiske skader i haven med sine muldvarpeskud. Muldvarpens gange er med til at ilte jorden under plænen, og fremmer dermed omsætningen af planterester til muld.

Udseende
Mosegrisen har brunlig pels og bliver typisk mellem 12-22 cm lang, hvis halen ikke regnes med. Den vejer normalt mellem 80-100 gram. Den 10 centimeter lange hale gør, at den af og til forveksles med en rotte, men de to dyr er ikke i familie.

Mulvarpen er kendt for sin sorte fløjlsbløde pels og store gravekløer på forbenene. Den bliver typisk 15-18 cm lang og vejer 70-100 gram.

Huller
Muldvarpen komme som regel kun op på jordoverfladen om natten, og lukker som regel hullet efter sig.

Mosegrisen graver adskillige åbne huller med en mindre diameter på 6-7 cm.

Skud
Mosegrisens skud kan kendes på, at de normalt er mindre end muldvarpens og ligger mere uregelmæssigt fordelt på overfladen. Om sommeren er der tydelig forskel på de to typer skud, da mosegrisen sjældent graver lige så dybt som muldvarpen. Mosegrise kan dog have gangsystemer, der er væsentlig dybere end muldvarpe. De kan nå ned til tre meters dybde.

Brug gift med omtanke
Med forårets lune temperaturer åbner sig en anden mulighed for bekæmpelse, forklarer Ole Vedsted-Jakobsen.

- Giftgassen fosforbrinte kan bruges mod mosegrise, når temperaturen i jorden kommer op omkring 10 grader, som vi er nået op på her i maj.

Fosforbrinte er særligt egnet, hvis mosegrisene breder sig over et større areal. Men det er en nervegas, som kræver særlige forholdsregler.

- Fosforbrinte er meget giftigt og kræver et særligt sikkerhedskursus at arbejde med. Desuden må det ikke bruges tættere end 10 meter fra huset. Det gælder også naboens. Til gengæld har det den fordel i forhold til andre typer af gift, at der ikke ligger rester efter behandlingen, som kan skade andre dyr, siger Ole Vedsted-Jakobsen.

Din kommune eller en professionel skadedyrsbekæmper kan hjælpe, hvis du vil bekæmpe mosegrise med fosforbrinte.

Læs også: Hvordan kommer du af med muldvarpe i din have

20 kommentarer
Vis kommentarer