Sådan bruger du en væghave

En væghave er dekorativ men også enormt praktisk, hvis du fx har en lille have eller en altan og gerne vil have plads til en masse planter. Læs, her hvilke fordele og ulemper der er ved væghaver

Selve konceptet væghaver – eller lodrette plantevægge – har været kendt de sidste 50 år, men mest som et dekorativt, æstetisk element på facader eller som regnvandsopsamling og ikke som dyrkningsform for spiselige planter. Foto: Minigarden
Selve konceptet væghaver – eller lodrette plantevægge – har været kendt de sidste 50 år, men mest som et dekorativt, æstetisk element på facader eller som regnvandsopsamling og ikke som dyrkningsform for spiselige planter. Foto: Minigarden

Jordbær, tomater, bladgrønt og krydderurter.

Det er nogle af de planter, der især egner sig som afgrøder i en ny form for væghaver – Minigarden – der er specielt designet til, at du kan dyrke spiselige planter i dem.

Minigarden, der stammer fra Portugal, er et modulopbygget system, som kan ’klikkes’ sammen på samme måde som byggeklodser. Det er udført i miljøcertificeret, genanvendelig plast, som er godkendt til kontakt med fødevarer.

Selve konceptet væghaver – eller lodrette plantevægge – har været kendt de sidste 50 år, men mest som et dekorativt, æstetisk element på facader eller som regnvandsopsamling og ikke som dyrkningsform for spiselige planter.

Læs også: Må du grille på din altan?

Minigarden-systemet kan bruges både ude og inde og monteres på en væg, et plankeværk eller på et altanværn. Foto: Minigarden
Minigarden-systemet kan bruges både ude og inde og monteres på en væg, et plankeværk eller på et altanværn. Foto: Minigarden
 

Hvor kan du bruge en væghave?
Minigarden-systemet kan bruges både ude og inde og monteres på en væg, et plankeværk eller på et altanværn eller stå frit på gulvet indenfor, på din altan, terrasse eller i haven.

Placér væghaven der, hvor dine planter har bedst af det. Planter, der skal have meget sol, placerer du et solfyldt sted, mens planter, der skal have knap så meget sol, sættes på et mere skyggefuldt sted

Hvad kan du plante i en væghave?
Du kan plante mange typer planter i en væghave. Alt fra salater og andre bladgrøntsager, blomster og krydderurter til bønner, tomater og jordbær egner sig.

Hvordan planter du i en væghave?
Hver Minigarden-’etage’ har 3 plantehuller, som til sammen kræver 11 liter jord. Læg et drænunderlag på 2-3 cm – det svarer til ca. 2 liter – før du fylder jord i. Drænmaterialet kan fx være lecakugler eller knuste lerpotteskår.

Til standardmodulet – den lille model med 9 plantehuller – skal du bruge i alt 33 liter jord og 6 liter drænmateriale.

Læs også: 6 gode råd mod duer på altanen

Du kan plante mange typer planter i en væghave fra salater og andre bladgrøntsager, blomster og krydderurter til bønner, tomater og jordbær. Foto: Minigarden
Du kan plante mange typer planter i en væghave fra salater og andre bladgrøntsager, blomster og krydderurter til bønner, tomater og jordbær. Foto: Minigarden
 

God jord er vigtigt
Brug jord af en høj kvalitet – gerne planteskolejord – som er næringsrig og god til at holde på fugten. Denne type jord er allerede tilsat gødning fra start, der gerne skulle holde i et par måneder. Herefter kan du tilsætte gødning fx i væskeform, der iblandes det vand, du vander med. Dog skal jorden udskiftes hvert år, inden du påbegynder en ny vækstsæson.

God pottemuld/planteskolejord produceres fx af firmaerne Osmo, Champost og Pindstrup og kan bl.a. fås på planteskoler.

Spagnum er ikke velegnet, da det er næringsfattigt og dårligt til at holde på fugtigheden. Det er mest velegnet til at skabe struktur i jorden.

God jord koster omkring 1 kr. pr. liter.

Hvordan vander du?
Plantevæggen er designet til at efterligne planternes naturlige vækstvilkår og reducere mængden af fordampning fra overfladen. På den måde holdes rødderne tilpas fugtige, hvilket betyder, at du ikke skal vande så ofte. 1-2 gange om ugen er tilstrækkeligt – selv på en placering med masser af sol og blæst.

Du kan vande:

  • Manuelt med vandkande eller haveslange.
  • Med et haveslangesystem (hvis du har placeret plantevæggen udenfor).
  • Med et særligt Minigarden-system – drypvanding – du kan købe som tilbehør til plantevæggen. Det kan tilkobles en udendørs vandhane eller en haveslange og koster ca. 230 kr. og rækker til i alt 27 plantehuller (3 standard-modulvægge).

Hvis du vælger at bruge et haveslangesystem som vandingskilde, er det nok at åbne vandhanen i 10 minutter. Ifølge importøren er Minigarden konstrueret, så der ikke trænger fugt ud til den bagvedliggende mur.

Hvor kan du købe en færdig væghave?
Du kan købe væghavesystemet Minigarden gennem blomsterbutikker, planteskoler, havecentre, boligtilbehørsbutikker, livsstilsbutikker og webshops. Se forhandleroversigten på Minigarden-danmark.dk.

Læs også: Indbliksgener fra naboens altan?

Hvilke fordele er der ved en væghave?
Du kan dyrke mange planter på lidt plads.

Du kan dyrke dine egne planter, selvom du bor midt inde i byen og ikke har adgang til en have.

Hvis du sidder i kørestol, er dårligt gående eller har dårlig ryg, behøver du ikke at bukke dig ned, men kan plukke og pleje dine planter, mens du står op eller sidder ned.

Det kan også være en fordel med en væghave, hvis du har dyr i haven – uanset om det er hunde, der strinter, eller snegle, der slimer eller æder dine planter.

Plantesæsonen kan forlænges med en måned i hver ende. Hermed kan du begynde at så/plante en måned tidligere end normalt og have planter længere hen på efteråret – evt. som afgrøde nr. 2.

Hvilke ulemper er der ved en væghave?
Ifølge Minigarden-leverandøren er den største ulempe ved væghave-konceptet, at man tror, at planterne passer sig selv.

Det gør de ikke!

Du skal stadig dyrke og passe dine planter optimalt ved at:

1. Placere dem det rigtige sted

2. Plante dem i god jord

3. Give dem næring

4. Vande dem ofte

5. Passe dem også i ferieperioder

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen