Se om det er farligt at lade børnene lege i gamle bildæk

Gamle bildæk kan ikke bare bruges som gynger og sandkasser, men også til havemøbler, paraplystativer og ’urtepotter’. Læs her, om det er giftfrit at bruge dine slidte dæk i hus og have

Gamle bildæk kan godt bruges som udendørs legeredskaber til børn, men ikke som legetøj, de kan sutte på. (Foto: Colourbox)
Gamle bildæk kan godt bruges som udendørs legeredskaber til børn, men ikke som legetøj, de kan sutte på. (Foto: Colourbox)

Gamle bildæk som gynger, sandkasser og klatrestativer har været kendt i både haver og på legepladser i mange år. Men nu er mange også begyndt at bruge de udtjente dæk som havemøbler, pynterammer, dørmåtter og urtepotter.

Læs også: Pas på med at bruge paller i hus og have

Da bildæk ud over gummi indeholder mange tilsætningsstoffer, hvoraf nogle er sundhedsskadelige som fx. ftalater og aromatiske aminer, og andre indeholder sundhedsskadelige urenheder som fx tjærestoffet PAH, kunne man frygte, at det ikke er så smart at bruge dine gamle dæk i hus og have.

Læs også: Brugt inde – genbrug det ude

Men ifølge Miljøstyrelsen er der ikke meget, der tyder på, at de farlige stoffer i bildæk udgør en risiko, da stofferne findes i meget små mængder, som ikke umiddelbart frigives ved hudkontakt.

Miljøstyrelsen: Bildæk er ikke sundhedsskadelige
Miljøstyrelsen har bl.a. undersøgt sundhedsrisikoen ved at bruge bildæk på legepladser (2005) og konsekvenserne for både miljø og sundhed ved kunstgræsplæner (2008) – som indeholder gamle dæk i form af gummigranulat.

Undersøgelserne konkluderede, at genbrug af bildæk på legepladser og i kunstgræsplæner ikke udgør en risiko for sundheden. Dog må regnvand fra kunstgræsbaner ikke ledes ud i vandløb, søer og hav, men skal ledes til et rensningsanlæg, da der kan foregå udvaskning af miljøskadelige stoffer, når det regner.

Læs også: Fantasifuld genbrug: Fra indkøbsvogn til sofabord

En anden undersøgelse fra den californiske miljømyndighed, OEHHA, har set på både korttids- og langtidsvirkninger ved, at børn leger på legepladser med bløde faldunderlag, der indeholder granulat fra gamle bildæk.

Her var konklusionen, at der var en meget lille risiko for at udvikle kræft eller overfølsomhed.

Brug ikke bildæk til mad eller som legetøj
Selvom forskellige undersøgelser umiddelbart konkluderer, at det ikke er sundhedsfarligt at bruge bildæk til gynger, i kunstgræs eller faldunderlag, er bildæk netop produceret til at blive anvendt som bildæk og kan derfor indeholde små mængder giftige stoffer, som de løbende vil kunne afgive ved slitage.

Det er derfor generelt en god idé ikke at bruge bildæk til:

  • Opbevaring af madvarer.
  • Legetøj, børn kan sutte på. Dog er legepladsredskaber som gynger, sandkasser og klatrestativer i orden.

Vask dine bildæk godt før brug
Uanset hvad du kunne finde på at bruge gamle bildæk til i dit hus eller i din have, så vask dem altid grundigt for eventuelle rester af udstødningspartikler og andet snavs, så du har en så ren overflade som muligt.

Sådan skaffer du brugte bildæk

  • Brug dine egne slidte dæk
  • Tjek den Blå Avis eller andre annoncesider
  • Kontakt dit lokale autoværksted eller dækcenter

Du må ikke fjerne brugte bildæk fra genbrugspladsen.

Se video: Genbrug: Sådan bygger du et bord af en gammel dør

1 kommentar
Vis kommentarer