Se priserne på sommerhuse i din kommune de seneste 20 år

Se på vores danmarkskort, hvordan priserne på sommerhuse har udviklet sig de seneste 20 år. Få også priserne helt ned på postnummer

I 1997 kostede et sommerhus i gennemsnit 5.720 kr. pr. kvadratmeter på landsplan. I 2017 var kvadratmeterprisen steget til 14.271 kr. – en stigning på næsten 150 %. 

Læs også: https://pxl.host/jgrq7ve6kyqb9a2es2l.pngSe på vores danmarkskort, hvordan priserne på sommerhuse har udviklet sig de seneste 20 år. Få også priserne helt ned på postnummer.

Ser man nærmere på de seneste fem år, afslører tallene dog, at priserne på landsplan er faldet med 2,3 %. I kommuner som Struer, Silkeborg og Skive steg kvadratmeterprisen på fritidshuse med 20-27 % fra 2012 til 2017, mens der i Læsø, Vordingborg og Slagelse Kommuner var tilsvarende prisfald.

På Bolius interaktive danmarkskort kan du finde priserne på postnummer niveau. Her ses top 10 over de største stigninger fra 1997-2017. Foto: Screenshot/Bolius
På Bolius interaktive danmarkskort kan du finde priserne på postnummer niveau. Her ses top 10 over de største stigninger fra 1997-2017. Foto: Screenshot/Bolius

Store prisforskelle mellem kommunerne
Men priserne ved salg af sommerhus har store udsving fra kommune til kommune. I 4. kvartal 2017 havde Aarhus Kommune de højeste salgspriser på 27.808 kr. pr. kvadratmeter efterfulgt af Helsingør Kommune med 25.301 kr., Kolding med 22.268 kr. og Gribskov med 22.235 kr. I Kolding Kommune lå gennemsnitsprisen dog væsentligt højere i sidste kvartal end de tre andre kvartaler af 2017, hvilket kan skyldes enkelte salg af dyre, eksklusive huse.

Om priserne

  • Tallene stammer fra Boligmarkedsstatistikken, der er lavet af Realkreditrådet, Realkreditforeningen, Finansrådet og Dansk Ejendomsmæglerforening. 
  • Statistikken dækker de gennemsnitlige kvadratmeterpriser i kroner for de fritidshuse, der er blevet solgt i kommunen eller i postnummeret i et kvartal. 
  • Vær opmærksom på, at priserne måske ikke altid giver et helt retvisende billede. Jo færre huse, der er blevet solgt i et enkelt kvartal, jo mere kan huspriserne blive påvirket af enkelte salg – og salg af nybyggede sommerhuse vil fx også påvirke kvadratmeterprisen i en kommune.

Læs også: Hvor meget påvirker støj huspriserne?

De billigste kommuner at købe sommerhus i var i samme kvartal Lolland, hvor kvadratmeterprisen lå på 7.111 kr., Silkeborg med 7.795 kr., Holbæk med 8.248 kr. og Skive med 8.384 kr. I Silkeborg lå prisen i sidste kvartal af 2017 dog væsentligt lavere end årsgennemsnittet, hvilket kan skyldes få salg eller salg af enkelte billige eller nedslidte huse. 

https://pxl.host/jgrpqqiack8ek9dgqw4.pngLolland Kommune har stadig – på trods af den største stigning på 20 år – landets laveste sommerhuspriser. Der er en tendens bag de største prisstigninger, påpeger Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert hos Bolius. 

– De sommerhuse, der er steget mere end landsgennemsnittet, ligger typisk inden for en times kørselsafstand fra København – det gælder Gribskov, Halsnæs og Odsherred, forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen. 

Læs også: Sociale bosteder giver ikke mere kriminalitet og lavere huspriser i nabolaget

I den anden ende af skalaen har en række kommuner oplevet en stigning i priser på sommerhuse, der er markant lavere end landsgennemsnittet på knap 150 %. 

– De laveste prisstigninger på fritidshuse finder vi landets udkantsområder, som også præget af en lav efterspørgsel efter helårsboliger og tilsvarende lav prisstigninger, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen og tilføjer, at der er en sammenhæng mellem udviklingen i priserne for helårsboliger.

– I Sønderjylland finder vi de to kommuner, Tønder og Sønderborg, hvor fritidshusene er steget mindst. De to samme kommuner har også nogle af landets laveste prisstigninger for helårsboliger. Med andre ord ser prisudviklingen på sommerhuse ud til i et vist omfang at følge udviklingen på markedet for helårsboliger. 

Fakta om Bolius

Videncentret Bolius er ejet af Realdania.


Videncentret Bolius er ikke-kommercielt og sælger hverken produkter eller tjenester.

1 kommentar
Vis kommentarer