Sidste nyt til det digitale hjem

Der var spændende nyheder til boligejerne, da verdens største messe for forbrugerelektronik, CES, løb af stablen i starten af januar i Las Vegas. Bolius - Boligejernes Videncenter - har udvalgt de mest spændende nyheder for boligejerne

Nu er det digitale køleskab for alvor ved at være intelligent. Foto: PR
Nu er det digitale køleskab for alvor ved at være intelligent. Foto: PR

Kommunikation og miljø. Det var nogle af hovedtemaerne for boligen på CES. Digitale dimser er ikke noget nyt, men nu begynder de at have apps og kommunikere med andre apparater, og det gør en mærkbar forskel.

- Køleskabet med en app (se produkt nr. 1, Kølesk-app nedenfor, red.), der både fortæller, hvad der står på hylderne og samtidig kan bestille nye varer, det er selvfølgelig ret smart. Vi ser i det hele taget, at rigtig meget styres af apps, fordi telefonen er blev så central i vores liv, forklarer fagekspert Tine Sode fra Bolius – Boligejernes Videncenter.

Se billedgalleri: Gadgets til dit hjem du ikke kan undvære

Hensynet til omverdenen spiller en stadig større rolle i teknologien, også når det kommer til hus og have. Mange af de nye produkter på CES tager højde for miljøet eller er endda direkte udviklet til at spare på ressourcer som vand og energi.

Tine Sode siger:

- Det er vigtigt, at ny teknologi til boligen tager højde for miljøet og sparer på ressourcer. Derfor er brusehovedet med lyssignaler om vandforbrug (henvisning) en smart opfindelse På den måde bliver det jo nærmest en sport at spare vand. Det er godt tænkt, sådanne opfindelser må der gerne komme flere af.

Læs også: Elektronik i hjemmet stjæler vores tid

Nedenfor finder 9 udvalgte produkter til boligejerne, Bolius har fundet til dig fra CES i Las Vegas. Vær opmærksom på, at der for det meste er tale om produkter, der endnu ikke er på markedet. Hvor intet andet er angivet, forventes produktet lanceret i løbet af 2016, typisk i USA i første omgang.

1. Kølesk-app

Hvad: Fjernstyret køleskab

Pris: 5.000 dollar, cirka 34.300 kroner

Det det digitale køleskab er næsten lige så gammelt som internettet, men nu begynder ideen også at give praktisk mening. Samsungs Family Hub Refrigerator bruges som et almindeligt køleskab, men via en app kan du få at vide, hvad køleskabet indeholder, for eksempel når du sidder på arbejde.

Mangler der noget til aftensmaden, kan du via køleskabs-appen bestille varerne direkte hos supermarkedet, der leverer med det samme. På sigt skal hele boligen gerne køre på Samsung, fra køleskab over TV til termostat.

 

2. Let lås

Foto: PR
Foto: PR
 

Hvad: Digital hængelås

Pris: 50 dollar, 340 kroner.

Bortset fra navnet er Master Lock Smart Padlock en fiks gadget til en rimelig pris. Den digitale lås kan åbnes med en kode eller automatisk, når din smartphone nærmer sig. Via den medfølgende app kan du foretage indstillinger og overvåge brug af låsen.

Du kan give adgang til andre familiemedlemmer eller lade låsen være åben i et vist tidsrum. Prøver nogen at åbne låsen uden tilladelse, får du automatisk en besked på telefonen.

 

3. Mikro-mikrobryggeri

Foto: PR
Foto: PR
 

Hvad: Bryg din egen øl på 2 timer

Pris: 599 dollar, cirka 4.100 kroner

Velsmagende og skræddersyet øl på 2 timer, hjemme i køkkenet. Det er, hvad PocoBrew lover. Du skal blot blande ingredienserne og trykke på knappen, så klarer maskinen resten. Der er rig mulighed for at eksperimentere med blandingerne, og en app holder styr på de forskellige opskrifter.

Her kan du også se tips og opskrifter fra andre brugere. Picobrew er endnu ikke at finde i butikkerne, og produktanmelderne har indtil videre kun haft lejlighed til at prøve slutresultatet, der efter sigende smager udmærket.

 

4. Lysshow holder på vandet

Foto: PR
Foto: PR
 

Hvad: Brusehoved med lyssignaler

Pris: 90 euro, cirka 670 kroner

Brusehovedet Hydrao fortæller med lyssignaler, hvor meget vand du har brugt. Du kan selv foretage indstillingerne, for eksempel 3 forskellige niveauer med tilsvarende farver, grøn, gul, rød. Den franske opfindelse kommer med en app, så familiemedlemmer kan sammenligne deres vandforbrug og måske gøre en sport ud af det. 

Brusehovedet er i sig selv også miljøvenligt ved at fungere uden batterier. I stedet har Hydrao sin egen indbyggede vandmølle, der omdanner det flydende vand til energi.

 

5. Bolig møder bil

Foto: PR
Foto: PR
 

Hvad: Bil-bolig-kommunikation

Pris: Ukendt

Boligen bliver mere intelligent, bilen ligeså, og nu begynder de at tale sammen. Ford præsenterede den nyeste version af sit computersystem Sync, Hjemme i boligen kan bilejeren varme bilen op på forhånd, tjekke benzin, lokation og andet godt.

Fra bilen kan boligejeren blandt andet tænde for lys, varme og låse døre op i huset inden ankomst. Det hele er stemmestyret, og med indbygget kunstig intelligens, der konstant tilpasser sig personlige vaner og behov. Systemet fungerer indtil videre kun i udvalgte biler og med boliger, der kører lignende systemer.

 

6. Strålende grill

Foto: PR
Foto: PR
 

Hvad: Grill og kogning med solenergi

Pris: 599 dollar, cirka 4.100 kroner.

GoSun Grill er en mobil grill, der udelukkende på solenergi. Maden placeres i den cylinderformede beholder, der på rekordtid omdanner solstråler til intens varme, og maden er som regel færdig på mindre end 20 minutter.

GoSun kan endda gemme noget på noget af solenergien, så der også kan laves mad i gråvejr. Skal det være ekstra teknologisk, er der luksusudgaven til 749 dollar, cirka 5.100 kroner, hvor grillen kommer med indbygget usb-stik til ekstra lagring af energi.

 

7. Det rene vand

Foto: PR
Foto: PR

Hvad: Intelligent vandingssystem

Pris: Ukendt

Der er enorme besparelser at hente ved at sætte havevandingen i system. Det er budskabet fra ETwater med speciale i industrielle sprinklersystemer, og som nu har begået sit første produkt til private haveejere, Unity er et intelligent vandingssystem, der analyserer omgivelserne og selv finder frem til den rette type vanding.

Systemet kan blandt andet skelne mellem forskellige plantetyper, læse pH-værdier og følge med i vejrmeldingerne. På den måde kan vandet doseres meget præcist, og firmaet forudset besparelser på 50-70 procent.

 

8. En hund efter spil

Foto: PR
Foto: PR
 

Hvad: Spillekonsol til  hunde

Pris: 299 dollar, cirka 2.100 kroner

Har du dårlig samvittighed over at lade hunden være alene hjemme i for lang tid? CleverPet er en interaktiv spillekonsol, der giver hunden udfordringer og øvelser i løbet af dagen. Kommandoerne afleveres med lys eller lyd, og en veludført aktion belønnes naturligvis en godbid.

CleverPet, der er udviklet af forskere fra University of California, byder på en række forskellige øvelser, afhængig af race og temperament. Det hele kommer selvfølgelig med en app, så hundeejeren også kan følge med fra distancen.

 

9. Fjernovervågning med mobilen

Foto: PR
Foto: PR

Hvad: Trådløse kameraer med app

Pris: 189 dollar, cirka 1.300 kroner for 3 kameraer.

En af de store produktnyheder til den digitale bolig i 2015 var Googles Nest Cam til fjernovervågning af boligen. Nu har Google fået konkurrence fra blandet andet Blink, der leverer billig overvågning med kameraer på størrelse med en ølbrik, og som kan køre 12 måneder på 2 AA-batterier.

Det hele styres med en app, hvor boligejeren kan følge med live, få besked om besked om bevægelser eller tilslutte alarm. Du kan få 3 Blink kameraer for 189 dollar, cirka 1.300 kroner, hvilket stadig er 50 kroner billigere end et enkelt Google-kamera.

 

Husk fornuften
Vi slutter præsentationen af disse opfindelser med en venlig advarsel fra Tine Sode:

- Husk din sunde fornuft og lad dig ikke forføre for meget af hypen. Der vil være endnu bedre og billigere produkter næste år. Stil dig selv spørgsmålet: Hvilken værdi får du af produktet i forhold til prisen? Og endelig skal du også være sikker på, at produkterne overholder dansk lovgivning.

15 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere