Skal du skrue ned for varmen på radiatoren, når du lufter ud?

Bør du slukke for varmen under udluftning, eller er det bedre at lade radiatoren varme videre? Få fageksperternes råd her

Har du ligesom 64% af de danske husstande fjernvarme, kan du komme til at betale ekstra, hvis radiatoren varmer for fulde drøn - for eksempel ved åbne vinduer. Foto: Torben Klint, Bolius
Har du ligesom 64% af de danske husstande fjernvarme, kan du komme til at betale ekstra, hvis radiatoren varmer for fulde drøn - for eksempel ved åbne vinduer. Foto: Torben Klint, Bolius

Om vinteren bør du lufte ud i fem minutter 2-3 gange om dagen med gennemtræk for at skifte den varme, gamle luft ud, men bør du skrue ned for varmen på radiatoren imens?

I langt de fleste tilfælde er det en god idé at skrue ned for varmen - også selvom du kun lufter ud kortvarigt. Det skyldes især, at de fleste radiatorer er placeret tæt på vinduer, hvor termostaten hurtigere opfanger kulden. 

Åbner du vinduet med en tændt radiator, kompenserer radiatoren ved at 'skrue' op for varmen i forsøget på at opretholde den indendørs temperatur. Det betyder, at temperaturen kan blive høj, når du er færdig med at lufte ud, og det kan give regulære svedeture.

LÆS OGSÅ: Bruger du mere varme, hvis sofaen står foran radiatoren?

Selvom du som hovedregel skal skrue ned for radiatoren under udluftning, afhænger valget også af andre faktorer som:

  • Type og placering af termostat.
  • Varighed af udluftning.
  • Alder på din radiator.

Nogle nyere termostater lukker nemlig selv ned, når vinduet står åbent, og nogle termostater sidder længere fra vinduet, så de ikke når at registrere de koldere temperaturer. Præcist, hvor langt fra termostaten skal sidde, er der ikke lavet undersøgelser på. 

Samtidig sænker nogle minutters udluftning ikke temperaturen på samme måde som en halv times udluftning. 

Og så afgør radiatorens rolle også, hvad du får mest ud af. Gamle radiatorer indeholder mere vand og tager længere tid om at køle af end nyere radiatorer. Men også her er det uklart, præcist hvor gammel radiatoren skal være, før det ikke kan betale sig at lukke for den, mens du lufter ud.

Det gamle tip om at tildække termostaten for at skærme for kulden kan du heller ikke altid regne med. Også her varierer effekten nemlig, alt efter hvilken type termostat din radiatorer er udstyret med fortæller Tine R. Sode, fagekspert i Bolius.

Brug derfor kræfterne på at skrue ned, frem for at lede efter en klud til at lægge over termostaten.

LÆS OGSÅ: Valg af radiator

I de fleste tilfælde stiger varmeregningen, hvis radiatoren er tændt under udluftning.

Men det drejer sig om småbeløb - især ved få minutters udluftning. Igen er det faktorer som alder på radiatoren, termostatens type m.v., der afgør, hvor meget. 

LÆS OGSÅ: Sådan får du varme i radiatoren igen

49 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere