Tusindvis af julelys over villavejen

Der er lys i op mod 20.000 LED-pærer, når 2 genboer i Greve sætter strøm til deres fælles julelys. Læs, hvad det koster og se billedserie af julelysshowet

Foto: Torben Klint
Foto: Torben Klint

I midten af november sætter Henrik Neble Svendsen og Morten Bristorn typisk en weekend af til at sætte julelyset op på villavejen i Greve.

De 2 genboer har ikke helt styr på, hvor mange LED-pærer, der lyser op, når der sættes strøm til dekorationen, men Henrik vurderer, at et sted mellem 17.000 og 20.000 styk nok udgør det store julelysshow.

Læs også: 10 gode råd om udendørs julelys og lyskæder

Foto: Torben Klint
Foto: Torben Klint

Tænding af julelysshow fejres med mindre vejfest
Traditionen startede for 5 år siden, og med tiden er julelyset blevet lidt af en begivenhed. Ikke blot har genboerne fået en del øvrige beboere på villavejen i Greve til også at sætte blus på decembermørket med egne installationer.

Men det markeres også med en særlig lystænding, når der sættes strøm til de mange tusinde julelys.

- Jeg vil skyde på, at 60-70 naboer, venner og familiemedlemmer dukkede op sidst, da vi fyrede op under lysene for første gang en søndag eftermiddag i november, fortæller Henrik Neble Svendsen.

Til sammenkomsten blev der da også fortæret 600 æbleskiver, 10 liter gløgg og et par spande slik.

Foto: Torben Klint
Foto: Torben Klint

Julelys tænder automatisk
- Folk hygger sig gevaldigt på dagen, der både tjener til at binde nabolaget lidt bedre sammen og som en slags kompensation for, at vi blinker ind af folks vinduer en hel måned i træk, griner han.

De 2 lysglade genboer har fået en el-installatør til at sætte en ekstra gruppe på hver af deres el-tavler, ligesom der også trækkes dedikerede udendørs kabler og stik til lysene. Både for en sikkerheds skyld, og fordi det ganske enkelt gør det nemmere at sætte julelysene op.

- Vi har også sat ur på lysene, så de tændes automatisk i tidsrummet 6-8 og 16-22 samt på opfordring, når naboerne får gæster og gerne vil vise lysene frem, tilføjer Henrik Neble Svendsen.

Foto: Torben Klint
Foto: Torben Klint

Læs også: 9 gode råd til at undgå brand i julen

Så meget koster julelys i strøm
I snit bruger genboerne hver ca. 40 kr. dagligt på at holde lyset tændt i de knap 40 dage, der er strøm på installationen - dvs. ca. 1.600 kr. i alt for hele perioden.

- Det er selvfølgelig også en slags penge, men på den anden side har vi stor fornøjelse af lyset. Og det har børnene, naboerne og forbipasserende også, siger Henrik Neble Svendsen.

- Faktisk kommer der så mange forbi for at se lysene, at både vores og naboernes huse reelt er under konstant opsyn i december. Så mon ikke tyveknægtene vælger en anden vej at hærge i stedet, håber han.

Læs også: Sådan får du juletræet til at stå HELT lige

Fakta om Bolius

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

 

56 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere