Undersøgelse: Så varmt har danskerne det i deres hjem

Mange skruer ikke op for varmen, hvis de fryser. Læs, hvorfor du ikke bør have det for varmt eller koldt i boligen

58% af danskerne vælger at tage et tæppe over sig for at modvirke kulde frem for at skrue op. Arkivfoto/Bolius
58% af danskerne vælger at tage et tæppe over sig for at modvirke kulde frem for at skrue op. Arkivfoto/Bolius

Når vinterens kulde raser udenfor, er de danske stuer i gennemsnit 21 grader varme, mens temperaturen i soveværelset er på 18 grader.

Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov i december 2016 for Bolius.

Undersøgelsen viser, at kvinderne generelt har det varmere end mændene i alle boligens rum. Derudover bliver stuen varmere og soveværelset koldere, jo ældre man bliver. Fx har 45 % af de adspurgte mellem 18 og 34 år en temperatur på 20 grader eller derover i soveværelset. Til sammenligning har kun 17 % af de +55-årige en lige så høj temperatur i soveværelset i vinterhalvåret.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for Bolius Boligejernes Videncenter.

Der er i alt gennemført 1.007 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 28. november - 2. december 2016.

Læs også: Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

Boligens optimale temperatur er 22 grader
Ifølge fagekspert i Bolius, Tine R. Sode, er den mest optimale temperatur i en bolig omkring 22 grader. Men så længe man holder sig inden for en temperatur på mellem 18 og 25 grader, burde der ikke være problemer.

- Derudover tror de fleste, at de holder en lav temperatur i boligen, men rent faktisk er temperaturen ofte et par grader højere, end det man tror. Så gennemsnitstemperaturen i de danske boliger kan sagtens være højere end det, undersøgelsen viser, mener fageksperten.

Så varmt er der i danskernes opholdsrum

Stue/Køkken

 

Soveværelse

 

Børneværelse

 

Kilde: Bolius

Læs også: Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs?

Ekspert: Pas på temperaturforskelle i boligen
Der kan opstå problemer med indeklimaet, hvis temperaturforskellen mellem rummene er på mere end 5 grader.

Er temperaturen i fx soveværelset mere end 5 grader lavere end i resten af huset, risikerer du kondensdannelse på overfladerne i rummet, når den varme luft fra resten af boligen søger ind i det kolde soveværelse - også selv om du holder døren til soveværelset lukket.

Og så snart, der er fugt og organisk materiale som støv, tapet eller træ til stede, kan skimmelsvamp leve og vokse.

- Derudover bør man ikke have lavere temperaturer end 18 grader, da det også øger risikoen for skimmel. Jo højere lufttemperatur des mere vand kan den indeholde. Er luften meget kold vil den dug, der bla. kommer på vinduerne, ikke blive absorberet i luften, men lægge sig i vinduet med skimmelvækst til følge, siger Tine R. Sode.

Kommer man over de 25 grader, vil de fleste finde det ubehageligt at opholde sig boligen. Derudover sover man dårligere, hvis temperaturen i boligen er så høj.

Sov ikke for køligt
Ifølge overlæge Jan Ovesen er det mest optimalt at sove lidt køligere end stuetemperatur. Hvis du gerne vil sove køligt, skal du holde soveværelset varmere om dagen, så der ikke opstår kolde overflader på fx vinduer, der kan medføre fugtproblemer.

Hvis du gerne vil sove ved ca. 18 grader, er det en fordel at lufte ud med gennemtræk både før, du går i seng, og når du står op. Dermed køler du selve luften i rummet ned i stedet for overfladerne, samtidig med at du fjerner den fugtige luft.

Læs også: Pas på med køligt soveværelse

Tæppe og ekstra tøj holder danskerne varme
Varme i boligen forbindes ofte med komfort, derfor virker det umiddelbart mest logisk at skrue op for varmen, hvis man har det koldt. Men danskerne vælger oftere at tage et tæppe eller ekstra tøj på, hvis de fryser.

Faktisk vælger kun 42% af danskerne ifølge Bolius' undersøgelse at skrue op for varmen i boligen, hvis de synes, at temperaturen er for kold. Modsat vælger henholdsvis 58 og 49% at tage et tæppe over sig eller tage ekstra tøj på for at modvirke kulden.

Danskernes andre metoder til at få varmen på er ifølge undersøgelsen ved at lukke tilstødende døre eller lukke dele af huset af.

Læs også: 10 nemme råd til at holde på varmen

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen