V og K: Nyt håndværkerfradrag til rengøring, børnepasning og havearbejde

Boligjobordningen stopper efter 2017, hvis der ikke laves en ny aftale. Men partierne er meget uenige om, hvad man skal kunne få fradrag for

Det er usikkert om der gives håndværkerfradrag for eksempelvis havearbejde efter 2017. Foto: Torben Klint
Det er usikkert om der gives håndværkerfradrag for eksempelvis havearbejde efter 2017. Foto: Torben Klint

Boligejerne har siden 2013 haft mulighed for at få et skattefradrag til en række opgaver i hjemmet via BoligJobordningen. Den nuværende ordning udløber ved udgangen af 2017, men forhandlingerne om en evt. videreførelse er skudt i gang. Partierne bag den nuværende ordning er imidlertid uenige om, hvordan og om den skal videreføres.

400.000 brugte BoligJobordningen i 2016
Boligjobordningen har i 2016 og 2017 betydet, at der blev givet skattefradrag på op til 12.000 kroner til håndværksydelser, som omfattede energiforbedringer i boligen. Det har også været muligt at få fradrag på op til 6.000 kroner for serviceydelser som vinduespudsning og rengøring.

Boligjobordningen har i 2016 og 2017 betydet, at der blev givet skattefradrag på op til 12.000 kr. til håndværksydelser, som omfattede energiforbedringer i boligen. Det har også været muligt at få fradrag på op til 6.000 kr. for serviceydelser som vinduespudsning, rengøring, havearbejde og børnepasning.

Næsten 400.000 personer benyttede i 2016 muligheden for at få skattefradrag via Boligjobordningen. Tal fra Skat viser, at mere end 80 % af pengene blev brugt på energiforbedringer og andre håndværksydelser, mens mindre end en femtedel af pengene blev brugt på serviceydelser.

Det er endnu usikkert, om ordningen bliver fornyet. I hvert fald er partierne fra forliget om den nuværende ordning (Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet) uenige om retningen.

Læs også: Her er det nye håndværkerfradrag for 2016 og 2017

 

V vil udvide serviceordning i håndværkerfradrag
Venstre taler på baggrund af en ny rapport baseret på den svenske boligjobordning varmt for at udvide tilskuddet til serviceydelser, hvis BoligJobordningen skal videreføres.

- Man bruger pengene klogere i Sverige, end vi har valgt at gøre i Danmark. I Sverige har man et større fradrag, skatteværdien er større, og det gør, at flere benytter ordningen. Det gør også, at den er bedre til at begrænse sort arbejde og gøre sort arbejde hvidt.

- Flere svenske familier bruger den svenske boligjobordning til at få hjælp i hverdagen med børnepasning og rengøring, hvilket gør, at de selv kan blive lidt længere på arbejdet. Der kunne vi godt lære noget i Danmark, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til dr.dk.

Liberal Alliance imod fradrag
Siden den nuværende boligjobordning blev indført har Venstre inviteret Konservative og Liberal Alliance med ind i regeringen, og det kan få konsekvenser for ordningens fremtid. Liberal Alliance har nemlig hele tiden været imod BoligJobordningen. I regeringsgrundlaget er der ikke taget stilling til ordningen.

Tema: Håndværkerfradrag

Alternativet vil have mere grønt fokus
Alternativet, som er med i det nuværende forlig om BoligJobordningen, ser gerne, at ordningen bliver endnu mere grøn, hvis partiet skal lægge stemmer til ordningens bevarelse. Venstres udmelding om at fokusere mere på serviceordningen falder derfor ikke i god jord hos partiets skatteordfører Josephine Fock.

- Det var fremskyndingen af en grøn omstilling, som gjorde, at vi sidste gang valgte at støtte BoligJobordningen, og vi vil gerne gøre ordningen endnu mere grøn, siger Josephine Fock til bolius.dk.

Dansk Folkeparti vil udvide håndværkerfradraget
Mens Venstre har fokus på at udvide service-delen af den nuværende Boligjobordning, så taler Dansk Folkeparti for at udvide håndværkerfradraget og gøre ordningen permanent.

- I dag kan nogle håndværksmestre, fx malermestre, ikke blive omfattet af ordningen. Der ser vi gerne en bredere aftale, hvor der også indgår andre typer håndværk, siger partiets erhvervsordfører Hans Kristian Skibby til dr.dk.

S og SF afviser forlængelse af BoligJobordningen
Både Socialdemokraterne og SF har meldt ud, at de er imod en videreførelse af boligjobordningen. Socialdemokraterne var med til at oprette det oprindelige håndværkerfradrag i 2013, men bakkede ikke op om Venstres forlængelse af ordningen i 2016. SF var en del af forliget bag forlængelsen, men vil ikke støtte en videreførelse.

- Det var ment som en midlertidig ordning, og vi mener ikke den skal fortsætte, siger skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen til bolius.dk.

Begge partier mener, udgifterne til BoligJobordningen er bedre brugt andre steder. 

Læs også: Hvem kan få håndværkerfradrag?

 

Bolius - Boligejernes Videncenter er ejet af Realdania.

Bolius er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål at formidle viden til boligejerne. Bolius sælger ikke produkter eller tjenester.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen