Gynækolukket: Svært at komme til i sommervarmen

På landsplan var der kun to kvindelige gynækologer, der holdt åbent i uge 30

Praktiserende gynækologer er selvstændigt erhvervsdrivende, der selv bestemmer, hvornår de holder ferie. Foto: Claus Bjørn Larsen
Praktiserende gynækologer er selvstændigt erhvervsdrivende, der selv bestemmer, hvornår de holder ferie. Foto: Claus Bjørn Larsen

Klinikken holder ferielukket.

Sådan lød beskeden hos langt de fleste af de 84 gynækologiske klinikker i Danmark, da Ekstra Bladet ringede rundt i uge 30.

Optællingen viste, at der i hele landet var seks praktiserende gynækologer, der oplyste, at de holdt åbent i den pågældende uge.

Heraf var to af gynækologerne kvinder. Det var Kirsten Pilsgaard, der har klinik i Hyskenstræde i indre København og Ghada Risk El-Saeidi, der har klinik i Esbjerg.

Fire af gynækologerne var placeret i hovedstadsområdet, én i Esbjerg og én i Odense. Det fremgår af Sundhed.dk.

Rundringningen skete efter henvendelse fra flere læsere, der beklagede sig over, at det ikke var muligt at finde en åben klinik. På grund af sagernes private karakter havde ingen af dem dog lyst til at stå frem.

Rygende travlt
En af de fem mandlige gynækologer, der holdt åbent, er 71-årige Henri Goldstein, der igennem 21 år haft sin klinik på Østerbro.

- Jeg havde rygende travlt, men jeg tog mig stadig god tid til patienterne, så de fik en god oplevelse, siger Henri Goldstein.

Henri Goldstein har i sine 21 år med klinik altid holdt åbent i uge 29 og 30, hvor der er meget at lave. Privatfoto
Henri Goldstein har i sine 21 år med klinik altid holdt åbent i uge 29 og 30, hvor der er meget at lave. Privatfoto

Han har haft flere patienter, der er rejst fra Holbæk eller Slagelse for at få tid hos ham, fortæller han.

Ifølge Henri Goldstein er de typiske henvendelser fra kvinder, der gerne vil have foretaget medicinsk abort. Det kan dog slet ikke lade sig gøre på hans klinik, og han henviser dem i stedet til hospitalet.

Derudover er der flere kvinder, som frygter, at de har aborteret spontant, fortæller han.

Lukkede gynækologer i hele landet
I både Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland var der ifølge Sundhed.dk og Ekstra Bladets rundringning ikke nogen praktiserende gynækologer på arbejde i uge 30.

I Nordjylland er der kun to klinikker, og det er hovedsageligt hospitalerne, der tager sig af gynækologiske henvendelser, lyder forklaringen.

Region Midtjylland og Region Sjælland oplyser, at gynækologiske patienter altid har adgang til akut speciallægehjælp på hospitalerne via henvendelse til Lægevagten.

Modsat dermatologer og øre- og øjenlæger har gynækologerne nemlig ikke pligt til at skulle vikariere for hinanden.

Men ifølge den overenstkomstmæssige aftale skal 'koordinering så vidt muligt finde sted, dog under hensyn til antallet af speciallæger inden for specialet,'.

Formand: Ingen bliver ladt i stikken
Frank H. Pedersen, der er formand for Praktiserende Speciallæger i Gynækologi, mener, at der er blevet taget hånd om alle.

- Vi har ikke ladt nogen i stikken. Det er klart, at der kan være lang ventetid for normale henvendelser, men sådan er det desværre altid.

- Hvad tænker du om, at der er seks gynækologiske klinikker i hele landet, der holder åbent i uge 30?

- Det giver et misvisende billede, for alle patienter med akutte problemer vil blive henvist til hospitalet. Så selvom der er lav bemanding på klinikkerne i ferieugerne, er der stadig et beredskab, der holder åbent.

- Hvad synes du, at der skal gøres fremadrettet, så der 'så vidt muligt' bliver koordineret ferie?

- Det ville være fint, hvis det blev skrevet ind i vores aftale, at vi skal vikariere for hinanden ligesom på de andre specialområder. Det tror jeg også kommer til at ske.

- Hvad tænker du om, at der kun er to kvindelige gynækolog på arbejde?

- Jeg har det sådan, at alle gynækologer er fagpersoner.

Gynækologer, der holdt åbent i uge 30

Svend Lindenberg, Lygten 2C,4 København NV

Finn Stener Jørgensen - Rakelsvej 5, Hellerup

Kirsten Pilsgaard - Hyskenstræde 10, København K

Tri Huu Nguyen - Gammel Køge Landevej 272, Hvidovre

Ghada Risk El-Saeidi - Helgolandsgade 17A, 3, Esbjerg

Carsten Henriques - Jernbanegade 16, 3, th, Odense

Simone Fabricius troede, hun var sund og rask, indtil hun fik en skæbnesvanger besked. Foto: Olivia Loftlund Krop og træning Simone ignorerede brev: Fik kræft et år senere

74 kommentarer
Vis kommentarer