Annoncørbetalt - Silvan

Hems, køkken og vild trappe: Se Danmarks bedste gør-det-selv projekter

Går du med byggeplaner, kan du her få inspiration til fede projekter

Selvgjort er velgjort, siger man. Og det er i hvert fald sandt, når det gælder nedenstående gør-det-selv-projekter.

Her kan du se fede eksempler på, hvordan man selv kan lave nyt køkken, smart hems, garderobe-trappe og væg-til-væg reol.

Og det behøver bestemt ikke være dyrt, hvis man selv er villig til at lægge nogle timer i sit projekt.

Vi starter i køkkenet, hvor sort og hvid maling, et par nye bordplader, nye fliser og en rå murstensvæg gav Lone Mikkelsen fra Frederiksværk et flot og råt køkken for ca. 2.000 kr.

I faktaboksene under billederne kan du læse mere om, hvordan gør-det-selv folkene har gjort.

Køkken i rå New York'er-stil

Foto: Lone Mikkelsen
Foto: Lone Mikkelsen

Køkkenet i Lones gamle hus trængte gevaldigt til en opstramning, og da budgettet var stramt, og planen på sigt er at skifte det hele ud til noget nyt, besluttede Lone Mikkelsen sig for en opgradering, der skulle koste så lidt som muligt.

- For at få mere gulvplads og lys ind i rummet, startede jeg med at samle de gamle køkkenelementer på hver sin side af væggen. Jeg er vild med den lidt rå New York'er-stil, og derfor malede jeg køkkenlågerne sorte og udskiftede de gamle greb. Som bordplader valgte jeg to hvide laminatplader, fordi de var billige, giver en flot kontrast til de sorte låger og er nemme at holde, siger hun og uddyber:

 - Den rene hvide farve på lofter, vægge, fliser, bordplade og gulv fanger dagslyset og kaster det tilbage, så der bliver masser af lys i det lille rum, de sorte elementer giver stramhed, og den rå murstensvæg giver rummet karakter og gør det mere hyggeligt.

Sådan laves køkken i rå New York'er-stil

Materialer: 2 bordplader i hvid laminat. Blanke hvide vægfliser, fliseklæb, flisekryds og fugemasse. Lak. Grunder og sort træmaling. Nye VVS-fittings til vask og armatur. Den hvide emhætte, den sorte vask og det lille vitrineskab er købt brugt i Den Blå Avis. 
Værktøj: Stiksav. Hammer, Bore-skruemaskine. Flisegrej (fliseskærer, fugebræt, murerske, svamp, spand og fugepind). Malergrej. VVS-grej.
Pris: Ca. 2.100 kr.

1. En rå murstensvæg giver et flot og råt udtryk. Bank pudsen af med en murhammer, børst væggen ren og vask med vand. Lad sten og fuger tørre helt, og mal væggen over med mat vandbaseret lak, så du lukker den porøse overflade og gør væggen nemmere at holde ren.
2. Slib de gamle låger ned og vask dem med grundrens. Fjern grebene og fyld skruehullerne op og slib, hvis du vil udskifte til nye greb. Mal først med grunder og derefter med en silkemat sort træmaling. 
3. Skær bordpladerne til med en stiksav eller få dem skåret i Silvans savværk. Tegn op hvor vasken og armaturet skal være. Skær hullet til vasken ud ved først at bore et hul i pladen, og derefter skære ud med en stiksav. Bor hullet til armaturet med et spadebor. Sæt evt. et stykke malertape på bordpladen, før du borer, så glider boret ikke på den glatte flade. Samme teknik kan du bruge, hvis du skal bore huller til ledninger eller andet.
4. Montér vasken og armaturet, og tilslut vand og afløb (her fik Lone hjælp af en VVS-kyndig ven, men det vil i de fleste tilfælde være nemt og fuldt lovligt selv at stå også for denne del af projektet).
5. Opsæt en væg af blanke hvide fliser. Vask væggen ned og ret op for ujævnheder og skruehuller. Dæk med fliseklæb og sæt fliserne op med flisekryds imellem. Sørg for, at de hele fliser placeres på det mest synlige sted, og de halve/tilskårne fliser samles på et mindre synligt sted. Hvis du skal bore hul til el-udtræk, så sæt malertape på flisen, før du borer. Så undgår du, at boret glider på den glatte flade. Fug efter med fugemasse og slut af med en fleksibel silikonefuge mod bordpladen.
6. Luk overgange mellem gulv, vægge og elementer med fuger og lister, så køkkenet får et flot og færdigt udtryk.


Foto: Lone Mikkelsen
Foto: Lone Mikkelsen

Eksemplerne på gør-det-selv projekter i denne artikel er leveret af Silvan, der har fået dem tilsendt i forbindelse med deres gør-det-selv mesterskaber, hvor almindelige mennesker har sendt deres bedste ideer ind til konkurrencen.

Håndbygget egetræstrappe med garderobe

Foto: Poul Erik Welling
Foto: Poul Erik Welling

En trappe med indbygget opbevaring er en flot og funktionel løsning, og der er mange penge at spare, hvis du tegner og bygger den selv.

En trappe med rummelige skabe gør det også nemt at holde orden i entréen. For at holde omkostningerne nede og få det præcis, som han ville have det, valgte Poul Erik Welling fra Assentoft at tegne og bygge det hele selv. 

- Den store udfordring var at udregne trinenes placeret på trappevangerne, og her er det en god start at google 'trappeberegner' på nettet, råder Poul Erik, der selv fandt en beregner på zhitov.ru/da, hvor man skriver trappens længde, bredde og højde ind, og derefter får forslået nogle mål. Hele projektet kostede ca. 13.000 kr. Med en færdigkøbt tilpasset standardtrappe ville prisen være ca. 25.000 kr., og med hjælp fra arkitekt og tømrer ville det blive betydeligt dyrere. Men prisen blev meget lavere i sidste ende.

Foto: Poul Erik Welling
Foto: Poul Erik Welling

Sådan laves trappen med indbygget skab

Materialer: Trappevanger i stål af profilrør (kan også bygges i træ). Bordplader i 38 mm egetræ (trappetrin). Træstolper (til at bære trappen). Melaminplader (inddækning under og på siden af trappen). 2-3 standardskabe. MDF-plader (til låger). Hængsler og push-open magnetsystem (til låger). Skruer, rawlplugs, lim, fugemasse. Maling. Hylder, bøjlestang og trådkurve. Gelænder og rækværk i stål og sikkerhedsglas (kan også bygges i træ).
Værktøj: Rundsav, stiksav, overfræser, bore-skruemaskine, hammer, vinkel, håndsav, loddestok. Slibe-, fuge- og malegrej. Diverse svejsegrej, hvis du selv svejser trapperammen.
Pris: Ca. 13.000 kr. inkl. gelænder og rækværk. 

1.
 Start med at tegne trappen op, beregn fordelingen af trinene og byg trappevangerne efter dette. Her er valgt en flot hjemmesvejset stålkonstruktion, men du kan også bygge trappen i træ.
2. Montér trappen med en vægtbærende støttelægte og solide skruer ind mod væggen, og understøt med træstolper på trappens yderside. 
3. Skær trinene ud efter mål. Fræs en rille på undersiden af hvert trappetrin, så det passer i vinkel med de lodrette stykker (fodspark), og montér trinene på vangerne. Trinene kan også monteres med vinkelbeslag på undersiden af trappen.
4. Dæk ind med melaminplader på siden og under trappen.
5. Vælg nogle skabe, der passer i mål, eller byg dem selv. Her er det to standardskabe og et håndbygget skab. Start med at montere soklerne og klods op, så de flugter og er i vater. Montér herefter skabene, og skru konstruktionen sammen, så det hele er fast og stabilt. 
6. Skær lågerne til i MDF-plader efter mål. Her er lågerne placeret, så de flugter med trinene. Det ser flot ud, men er ikke nødvendigt for konstruktionen. En genvej er at vælge standardskabe med færdige låger og kun selv bygge lågerne til de øverste trekanter.
7. Opsæt lågerne med hængsler og greb (her push-open).
8. Montér skabene med bøjlestang, hylder og trådnetkurve.
9. Mal lågerne eller få dem sprøjtelakeret hos et køkkenfirma.
10. Slut af med en gang hvidpigmenteret træolie på trappetrinene. Byg gelænderet og rækværket selv, eller køb dem som standardmoduler, der bare skal tilpasses og monteres.


Nem væg-til-væg-reol
En væg-til-væg-reol har en flot rumskabende effekt og giver en god ramme om nips, små udstillinger og bøger. Det gamle hus, hvor den er bygget, er opført i 1800-tallet, og både vægge og gulve er skæve. Derfor er det sjældent, at de nemme standardløsninger kan passes ind på en brugbar måde.

- Jeg har altid drømt om en væg-til-væg-reol. Det ser så flot ud i et rum, og så er en stor reol meget fleksibel, fordi den kan bruges både til nips og udstillinger og til opbevaring af bøger, fortæller Charlotte Thomsen fra Hedensted, og uddyber:
I stuen har vi, udover de skæve mål, også en døråbning midt på væggen. Derfor valgte vi at bygge reolen selv, og det gjorde, at det hele kunne klares for et meget beskedent beløb.
Foto:  Charlotte Thomsen
Foto: Charlotte Thomsen

Sådan laver du en smart væg-til-væg reol

Materialer: MDF-plader, krydsfiner (til boghylder). Skruer. Lister. Fugemasse. Maling.
Værktøj: Rundsav. Håndsav. Vaterpas. Målebånd. Skrue-/boremaskine. 
Pris: 1.500 kr.

1. Mål op og tegn reolen. Mal bagvæggen i den ønskede farve. 
2. Skær rammen, de lodrette rumdelere og hylderne op, eller få dem skåret til i Silvans savværk. Rammen og de lodrette dele kan bygges i MDF-plader, men krydsfiner er bedre egnet til hylder, der skal kunne bære vægten af tunge bøger. 
3. Saml i første omgang reolen, mens den ligger på gulvet. Start med soklen.
4. Byg derefter kassen om hele reolen. Tjek at der er plads til at rejse reolen op efterfølgende, og ellers byg den i to dele, som efterfølgende samles.
5. Placér hylderne, og skru dem i fra siden med 3 skruer i hver hylde.
6. Vip hele reolen på plads.
7. Skru reolen fast i væggen og i loftet, så den står stabilt og godt.
8. Justér evt. med klodser, så den står helt lige. Dæk ind med fodlister og lister langs loft og kanter, og slut af med at fuge hele vejen rundt. 
9. Luk alle skruehuller med spartelmasse og slib efter. 
10. Mal først med grunder og så 2-3 gange med træmaling.


Hems til teenageren
En hems udvider hjemmet med et ekstra værelse og giver indretningen kant, personlighed og charme.

Egentlig manglede der et værelse i Nynnes nye hus i Næstved. Til gengæld er der en flot loftshøjde på fem meter, og løsningen blev derfor at bygge en hyggelig hems med plads til seng, Tv, computer og teenager. Under hemsen har Nynne indrettet en god spiseplads, og det hele har kostet under 2.000 kr.

Foto: Privat
Foto: Privat

 

Sådan bygger du hemsen

Materialer: Spærtræ (hemsens to fritstående sider). Reglar. MDF-plade. Gipsplade. Skruer. Bolte. Lim. Gulvtæppe. Mørk træolie. Evt. selvklæbende træfarvet folie til loftet. Stigen er købt brugt.
Værktøj: Håndsav. Skrue-/boremaskine. Vaterpas. 
Pris: Ca. 1.600 kr.

Hems
1. Mål op og skær træet ud.
2. Byg en firkantet ramme af spærtræ (hemsens to fritstående sider) og reglar (de to sider mod væggen). Sæt reglarnes nederste kant ca. 15 mm højere end spærtræets nederste kant, så der lige bliver plads til en gipsplade. 
3. Understøt med en hjørnestolpe af to reglar, der er limet og skruet sammen.
4. Læg et skelet af reglar, der skal bære hemsens gulv. Skru dem fast med vinkelbeslag, så de flugter reglarne i rammen.
5. Læg et gulv af MDF-plader oven på reglarne. Spærtræet, der er højere end reglarne, danner en kant på ca. 5 cm. 
6. Isolér med Rockwool mellem reglarne. Sæt stenuldspladerne i let spænd mellem reglarne, og hold dem evt. fast med tråd og kramper, så isoleringen ikke falder ud, mens du monterer gipspladerne. Alternativt kan du først sætte halvdelen af gipspladerne op og så skubbe isoleringspladerne ind i hulrummet, efterhånden som arbejdet skrider frem. 
7. Luk af med gipsplader. Brug gipsskruer, som skrues gennem gipsen og op i reglarne.
8. Fyld skruehullerne ud og slib og mal. Eller beklæd (som her) loftet under hemsen med træfarvet selvklæbende folie.
9. Rækværk: Skru de lodrette støtter til gelænderet ind i væggen og i spærtræet i det fritstående hjørne. Skru planker i reglarne som rækværk.
10. Beklæd hemsens gulv med et væg-til-væg-tæppe.


Foto: Privat
Foto: Privat

Piger ingen adgang

Foto: Mathias Juhl-Laugesen
Foto: Mathias Juhl-Laugesen

Til sidst har Mathias Juhl-Laugesen fra Søborg bygget denne køjeseng, der er et 'fristed til storebror,' som han kalder det.

- Det er en køjeseng, der er bygget om, således at øverste køje, er hvor storebror kan få lidt fred, når han har brug for det og underkøjen er uden seng, så det kan bruges som leje sted og/eller hule, lige nu står lillebrors seng der og det er så hans sted, forklarer han.

Foto: Mathias Juhl-Laugesen
Foto: Mathias Juhl-Laugesen

Artiklen er sponseret af Silvan, der netop nu belønner de bedste gør-det-selv ideer med et gavekort på 2.000 kr. til Silvan. Du kan deltage hvis du sender din bedste gør-det-selv-ide ind via dette link

Mest læste
Seneste i Forbrug
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen