Her er Danmarks bedste flæskesvær

Mange gode svær i Ekstra Bladets smagstest, hvor en flæske-ekspert afslører sin hidtil hemmeligholdte opskrift

Reporter Jeppesen (t.v.) sad i testpanel med flæske-ekspert Ginderskov og sensoriker Michael René. Foto: Olivia Loftlund.
Reporter Jeppesen (t.v.) sad i testpanel med flæske-ekspert Ginderskov og sensoriker Michael René. Foto: Olivia Loftlund.

Snart er der folketingsvalg, og mon ikke Dansk Folkeparti atter vil uddele sprøde svær som valgflæsk til folk, som gerne spiser grisehud stegt i ovn eller friture.

Jo, national-delikatessen flæskesvær deler folk. Nogle rynker på trynen og spørger flæskesværsgnaskere, om de er klar over, at også grise har hudorm.

Men mange er ligeglade. Man spiser dem gladeligt og hævder, at det er en gammel dansk opfindelse. Eksempelvis Ekstra Bladets flæske-ekspert, som nederst i denne artikel omsider afslører sin særlige opskrift på svinesvær svøbt i smør og hvidt brød.

Udanske svær
Faktisk er sprødstegte svær opfundet i Storbritannien, ikke i Danmark, og de spises på livet løs i de varme lande, og senest er flæskesvær kommet på menuerne i ypperlige gourmet-restauranter, som ellers aldrig ville servere folkelig føde.

Derfor tillaver Michelin-kokkene dem i skammelige fortolkninger drysset med eksempelvis hindbærpulver.

Men selvfølgelig var det traditionelle saltede flæskesvær, som indgik i Ekstra Bladets smagstest, som blev udført som en blindtest.

På redaktionen anses de nemlig som et nærende og proteinrigt mellemmåltid, som i øvrigt tjener til at bekæmpe madspild, idet intet på grisen bør gå til spilde.

Afslører hemmelighed
Faktisk har der i en menneskealder huseret en flæskesværs-ekspert, nemlig altmuligmanden Echardt Ginderskov, som på denne side for første gang nogensinde afslører sin særlige opskrift på svinesvær svøbt i smør og hvidt brød.

Selvfølgelig indgik han som overdommer i smagstestens panel, som i øvrigt bestod af den madglade reporter Peter Jeppesen og en af landets førende smagseksperter, sensorikeren Michael René.

De var generelt enige om, at de af skolepraktikanten indkøbte svær var delikate.

Lækker grisebasse
- Som at kysse på en ny kæreste - en sprød og lækker grisebasse lige til at gå til, mumlede Echardt Ginderskov, mens han indtog den 'hjemmelavede’ testvinder fra Føtex.

- Det gode ved disse flæskesvær er, at man kan smage dem i mange timer efter, sagde Jeppesen om selvsamme svær.

Kun én pose flæsk dumpede testen, nemlig den fra Kims.

- Generelt er kvaliteten høj. Stort set alle har fine kvaliteter, konkluderer Michael René.

Øverst fra venstre: 1: Snaxters, 9,95 kroner,150 gram, Netto, 2: Slagterens, 14,81 kroner, SuperBrugsen, 3: Tocifritos, 34,95, 150 gram, Superbrugsen, 4: Hjemmelavede, 26,33 kroner, 132 gram, Føtex. Anden række fra venstre: 5: Deli gammeldags, 15,95, 90 gram, Føtex, 6: Kims sprøde, 22,95, 130 gram, Føtex, 7: Crusti, Croc, 11,50 kroner, 100 gram, Lidl, 8: Rema 1000 gammeldags, 5,25 kroner, 50 gram, Rema 1000, 9: Irma Delika, 20 kroner, 85 gram, Irma, 10: Rådhus smørrebrødssvær, 25 kroner, Rådhus smørrebrød. Flæsket bliver bedømt i en blindsmagstest ud fra: Smag, konsistens, fedt, salt, knæk og helhed. Foto af Olivia Loftlund.
Øverst fra venstre: 1: Snaxters, 9,95 kroner,150 gram, Netto, 2: Slagterens, 14,81 kroner, SuperBrugsen, 3: Tocifritos, 34,95, 150 gram, Superbrugsen, 4: Hjemmelavede, 26,33 kroner, 132 gram, Føtex. Anden række fra venstre: 5: Deli gammeldags, 15,95, 90 gram, Føtex, 6: Kims sprøde, 22,95, 130 gram, Føtex, 7: Crusti, Croc, 11,50 kroner, 100 gram, Lidl, 8: Rema 1000 gammeldags, 5,25 kroner, 50 gram, Rema 1000, 9: Irma Delika, 20 kroner, 85 gram, Irma, 10: Rådhus smørrebrødssvær, 25 kroner, Rådhus smørrebrød. Flæsket bliver bedømt i en blindsmagstest ud fra: Smag, konsistens, fedt, salt, knæk og helhed. Foto af Olivia Loftlund.

3 stjerner

1. Snaxters, 9,95 kroner,150 gram, Netto

- Vi mangler fedme og salt. Skal skylles ned med øl.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

3 stjerner

2. Slagterens, 14,81 kroner, SuperBrugsen

- Fin og sprød, men vi mangler noget fedt

--------- SPLIT ELEMENT ---------

4 stjerner

3: Tocifritos, 34,95, 150 gram, SuperBrugsen

- En fin slagtersvær med masser af fedt og salt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Testvinder: 6 stjerner

4. Hjemmelavede, 26,33 kroner, 132 gram, Føtex

- Som at kysse på en ny kæreste - en sprød og lækker grisebasse lige til at gå til. Perfekt saltning og fedme.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

5 stjerner

5. Deli gammeldags, 15,95, 90 gram, Føtex

- Lækker. Den smager af gris. Fin konsistens. Både blød og sprød.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

1 stjerne

6. Kims sprøde, 22,95, 130 gram, Føtex

- Det der er ikke rigtige flæskesvær. Lyse, poppede og helt uden fedtkant.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

4 stjerner

7. Crusti Croc, 11,50 kroner, 100 gram, Lidl

- Scorer stort på alle parameter, men mangler salt.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

4 stjerner

8. Rema 1000 gammeldags, 5,25 kroner, 50 gram, Rema 1000

- Godkendte lyse svær med en dejlig fed smag.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

4 stjerner

9. Irma Delika, 20 kroner, 85 gram, Irma

- Strutter som gris med krølle på halen. Man bliver glad resten af dagen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

5 stjerner

10. Rådhus smørrebrødssvær, 25 kroner, Rådhus smørrebrød

Suveræne gyldne svær. Bøde bløde og sprøde. Dog noget hårdtstegte.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Opskrift: Svinesvær svøbt i smør og hvidt brød

Flæskeekspert Ginderskov tilbereder sin særlige delikatesse ved at mose svært ned i det fede lag 'smør'. Foto: Olivia Loftlund
Flæskeekspert Ginderskov tilbereder sin særlige delikatesse ved at mose svært ned i det fede lag 'smør'. Foto: Olivia Loftlund

- Gyldne sprøde svær kommer bedst til sin ret, hvis de mases ned i et centimetertykt lag tandsmør på hvidt blødt brød, anbefaler Ekstra Bladets flæskeekspert Echardt Ginderskov.

1: Fordel 50-75 gram Kærgården i et tykt lag på en skive hvidt franskbrød.

2: Fordel små sprøde flæskesvær ned i det fede lag ’smør’.

3: Fold det bløde brød om sværene og servér med pilsnerøl eller kakaomælk.

Det knaser dejligt, siger han. Foto: Olivia Loftlund.
Det knaser dejligt, siger han. Foto: Olivia Loftlund.

62 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere