Sådan undgår din hund hofteledsdysplasi

En ny undersøgelse om hofteledsdysplasi hos hunde viser overraskende resultater

Du kan selv gøre noget for at undgå, at din hund får hofteledsdysplasi. Det viser en ny, norsk undersøgelse. (Foto: Colourbox)
Du kan selv gøre noget for at undgå, at din hund får hofteledsdysplasi. Det viser en ny, norsk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Hofteledsdysplasi hos hunde kan undgåes. Man har altid troet at hurtig vækst og tunge hunde kunne udløse hofteledsdysplasi (HD), men en frisk undersøgelse fra Norge viser, at det ikke er sagen. Det skriver videnskab.dk.

Faktisk har tidligere undersøgelser fra blandt andet Danmark vist, at netop hurtig vækst og kropsvægt kan være en af årsagerne til sygdommen. Men Randi Krontveits arbejde viser noget helt andet.

Se også: - Jeg vil gøre alt for Baloo

Overraskende resultater
Forskeren kom frem til resultater, som ikke før er dokumenteret. Eksempelvis viser det sig, at hvalpe der er født om sommeren, ikke har så stor risiko for at udvikle HD som hvalpe, der er født om vinteren. Hun påviser også, at hvalpe helt frem til de er tre måneder skal have motion i eksempelvis parker og kuperet terræn for at mindske risikoen, og omvendt bliver risikoen forværret, hvis hvalpe i den alder går på trapper.

Hundene blev fulgt fra de var hvalpe og frem til de var 10 år. Både opdrættere, ejere og dyrlæger har udfyldt spørgeskemaer hele hundens liv.

500 hunde har deltaget i projektet.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen