Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Hvad laver katten, når den er alene hjemme?

Er du klar over, om din kat har et alene hjemme-problem?

Du ved sikkert ikke, hvordan din kat har det, eller hvad den laver, når du ikke er hjemme. Men du kan gøre dit til, at den trives - også når den er alene hjemme. (Foto: Colourbox)
Du ved sikkert ikke, hvordan din kat har det, eller hvad den laver, når du ikke er hjemme. Men du kan gøre dit til, at den trives - også når den er alene hjemme. (Foto: Colourbox)

Vi kender det fra hunde, men kan en kat have alene hjemme-problemer? Den kan i hvert fald kede sig og mistrives, når den er alene, hvis den ikke bliver stimuleret nok mentalt, hvis familien omkrig den stresser for meget, og der er for meget uro, eller hvis hele dens liv kører i kedelige rutiner.

I nutidens travle familier er katten blevet et populært familiedyr, fordi der hersker den tro, at katten kun behøver vand, mad og en kattebakke og så i øvrigt kan underholde sig selv eller alligevel sover mest af tiden. Mange tror - fejlagtigt - at katten er et dyr, man kan lege eller kæle med, når man har tid og overskud, og resten af tiden, kan den klare sig selv. Men katten er også et socialt dyr, som knyttes til sin ejer.

Se også: Katte kan også blive stressede

Viser din kat tegn på, at den mistrives alene og er den ellers rask, må du overveje: Får den dækket sine behov for fysisk, social og mental stimulering, også når du er væk? Kan den være påvirket af en stresset atmosfære, der hersker i jeres familie? Hvis din kat føler sig utryg i dit fravær, ka den få stress-symptomer og en adfærd præget af neuroser.

Symptomerne for irritation, kedsomhed eller utryghed er mangefoldige. Det kan være unoder (går i planterne på gulvet, ødelægger ting), urenlighed i ejerens ting eller seng, agressivitet, hypersoignering, hyperaktivitet eller nedsat aktivitet og appetit.

Musikalske katte
Katten er fantastisk til at finde ud ud af, hvordan din dag forløber. Den kigger på det, du laver, når du står op, og de vaner, du har, inden du går på arbejde, og de vaner, du har, når du er hjemme igen. Mens du er væk, registrerer den også, hvor lang tid der går. Bliv derfor ikke overrasket, når din kat venter bag døren. Den har regnet dig ud!

Katten sover i gennemsnit 16. timer i døgnet. Der er mange timer - men der er trods også alt mange timer, hvor den ikke sover. At have radio eller tv kørende kan bestemt bruges som underholdning eller selskab, når du ike er hjemme. Mange katte er decideret musikalske og nyder musik. Der findes også cd med afslapningsmusik, som katte kan have glæde af, når de er alene.

Se også: Kattens til myter

I mange bøger bliver det anbefalet, at du præger din kats liv af rutiner. Det er efter min mening at gøre katten en bjørntjeneste og at skabe problemer i fremtiden. Det er ikke altid muligt at overholde rutiner, og hvis du ikke kan nå hjem og fodre til tiden en dag, skal katten kunne klare det. Det er set før, at katte, som er vant til, at ejeren altid kommer på et bestemt klokkeslet, for eksempel begynder at urinere, hvis ejeren bliver forsinket. Rutiner skaber utryghed, når de udebliver. Derfor kan du introducere din kat for ritualer i stedet for rutiner. Giv din kat en godbid og lidt kæl når du går, så den forstår at du kommer tilbage.

Du kan også sørge for at katten har forskelige aktiviteter at tage sig tl, mens du er væk. Du kan blandt andet bruge mad som redskab. Du kan købe aktivitetsborde eller -bolde. Du kan lave søgeøvelser til katten, så at den skal finde sin mad, som du har fordelt forskellige steder i huset. På den måde slår du flere fluer med et smæk, katten får brugt sig selv og sine instinkter, den keder sig ikke, og den forbliver slank. Den bliver mæt både af mad og oplevelser, og den glemmer forhåbentlig, at den kan være angst, når du ikke er hjemme.

Se også: Når familien udvides med endnu en firbenet

En killing, som i en alder af 12 uger forlader sin mor, sine søskende og de mennesker, den kender, oplever separationsangst. Det er ikke noget underligt i det. Derfor er det altid en god ide som nybagt katteejer at bruge en weekend, ferie eller de første uger til at koncentrere sig om den lille killing.

Det er ikke alle arbejdspladser, som tolererer, at du tager katten på jobbet. Det kan derfor være en god ide at have to killinger sammen, så de får selskab af hinanden.Det er værd at tænke på - især hvis du overvejer at få en indekat.

Med disse få midler vil du formentlig kunne afhjælpe din kats utryghed, når du ikke er hjemme. Og dermed en gladere kat, når du er hjemme hos den.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen