Kommune udeblev fra retten: Dømt for griseri i børnehave

Københavns Kommune undlod at møde op i retten: Dømt for et grove hygiejne-svigt

Hvor længe kan stikke hovedet i busken som en struds, inden man bliver indhentet af lovens lange arm og tvunget til at tage sin straf.

For Københavns Kommune gik den i halvandet år, før en dommer torsdag slog fast, at loven er lige for alle.

Kommunen skal betale en bøde på 30.000 kroner. Et beløb, som Fødevarekontrollen havde opgivet at inddrive, efter man fra efteråret 2016 til vinteren 2017 under fem kontrolbesøg havde sanktioneret en lang række alvorlige hygiejne-svigt i køkkenet i Børneinstitutionen Hyltebro på Nørrebro.

Sure smileyer
Faciliteterne, hvor børnenes mad blev tillavet var nedslidte, beskidte og det flød med gamle madrester. Fire bidende sure smileys og en mellemfornøjet smiley blev det til.

- Det var langt sejt træk at få institutionen til at rette op på forholdene, fortæller Martin Birch Hansen, chef i Fødevarekontrollen.

Undervejs forsøgte Fødevarekontrollen med bøder på 20.000 kroner og 10.000 kroner, men lige lidt hjalp det. Griseriet fortsatte, indtil der i foråret 2017 omsider var blevet rettet op på forholdene, så børnene kunne spise mad fra et sikkert køkken.

Politiet inddraget
Men af ukendte årsager undlod kommunen at betale bøderne, så derfor blev sagen overdraget til Københavns Politi. En anklager fortalte forleden i Københavns Byret, at det havde været vanskeligt for kommunen at finde ud af, i hvilken afdeling, sagen hørte hjemme.

Selv om kommunen formelt var blevet forkyndt at møde i retten som tiltalt i sagen, dukkede ingen op. Derfor fik Københavns Kommune en såkaldt udeblivelsesdom.

Anni Lundqvist, der er pressechef i ledelsessekretariatet i børne- og ungdomsforvaltningen svarer ikke på, hvorfor kommunen udeblev.

I stedet argumenterer hun for, at sagen ikke har så meget relevans, at den fortjener omtale i dagspressen. Det blandt andet fordi, hygiejnen nu er bragt i orden.

Lundqvist svarer heller ikke på, hvorfor kommunen i månedsvis undlod at rette op på de forhold, fødevaremyndighederne påpegede.

Og hun svarer heller ikke på, hvorfor kommunen undlod at betale bøderne.

'Dybt beklageligt'
Men hun sender en mail med en udtalelse, som hun skriver, kommer fra en kommunal klyngeleder.

’Det er dybt beklageligt, at institutionen i en periode tilberedte mad i et køkken, der ikke levede op til lovens krav, og at bøden for disse forhold ikke er blevet betalt til tiden.'

’En renovering af institutionens køkken var sat i gang allerede inden Fødevarestyrelsens besøg, det nyrenoverede køkken kunne tages i brug i august sidste år, og maden til børnene tilberedes nu i et tidssvarende køkken under forsvarlige hygiejniske forhold,’ står der i mailen.

77 kommentarer
Vis kommentarer