Brug dine rabarber på en ny måde

Du kan bruge rabarber til andet end desserter, prøv eddikesyltet rabarber, rabarberchutney og rabarbersaft

Syltede rabarber, rabarbersaft og chutney. Mulighederne er mange, og resultatet smager af forår og friskhed. Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Syltede rabarber, rabarbersaft og chutney. Mulighederne er mange, og resultatet smager af forår og friskhed. Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Foråret er godt på vej, rabarberne rager allerede op af jorden, og det er tid til at lave rabarbertrifli, mazarinkager med rabarber, tærter, sorbet og is.

Rabarber har dog også andre anvendelsesmuligheder end desserter og bagværk.

Chutney er klassisk tilbehør til krydrede retter, rabarberchutneyen er ingen undtagelse så hav den klar på bordet, når du laver boller i karry.

Hvis du har fundet grillen frem, kan du servere chutneyen til lyst kød som svinekoteletter eller kylling. De syltede rabarber er perfekte på smørrebrødet, f.eks. på sildemaden, eller til stegte hornfisk.

Rabarbersaft kan du selvfølgelig drikke, som den er, eller du kan servere den med mynte og isterninger, eventuelt fortyndet med lys rom og citronsaft.

Daniel Duffau-Rasmussen


Foto: Jakob Boserup

  • Skribent og kokke-elev.
  • Tidligere elev på Le Petit Gourmet, Le Sommelier - arbejder nu på Italo Disco

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Indkøbslisten

Rabarber saft
1 kg rabarber

2 citroner

300 g sukker

1 liter vand

Rabarberchutney
1 bdt. rabarber

2 rødløg

1 fed hvidløg

30 g frisk ingefær (som en lille kartoffel)

2 stk. stjerneanis

4 hele nelliker

10-15 peberkorn

150 g brun farin

4-5 spsk. eddike, f.eks. æblecider-eddike eller rødvinseddike

Olie til stegning

Salt

Syltede rabarber
4-5 rabarberstængler

100 g eddike

100 g sukker

100 g vand

1 nip salt

10-15 peberkorn

Rabarbersaft

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Klargør og skyl rabarberne.

Skær dem i mindre stykker.

Kom rabarberne i en gryde med en liter vand.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Kog rabarberne op, skru ned og lad dem simre i cirka 10 min.

Sluk, og lad dem trække en halv times tid.

Rabarber-stykkerne skal være møre og lige til at mose. Ellers skal de have et opkog mere.

Sigt vandet fra og tryk alt væden ud af rabarberne med bagsiden af en grydeske.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Hvis der er meget bundfald i rabarbersaften, kan du sigte det gennem et klæde.

Tilsæt sukker og citronsaft lidt ad gangen, smag undervejs.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Sæt saften på køl, til den skal drikkes.

Fortynd den med vand, danskvand eller brug den i en drink.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Rabarberchutney

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Læg peberkornene på et skærebræt, og knus dem groft med bunden af en gryde.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Skær bladene af rabarberne og fjern det brune ved roden.

Skyl rabarberne.

Skær rabarberne i stykker på 3-4 cm.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Pil løg og hvidløg.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Hak hvidløget, og skær løget i tynde både.

Skrab skindet af ingefæren med en ske.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Skær ingefæren i tynde skiver, skær på tværs af fibrene. På ingefær-skind er der nogle ringe, hvis kniven følger ringene, skærer du mod fibrene.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Kom de tørre krydderier i en gryde og rist dem af.

Når krydderierne begynder at dufte, tilsættes løg, hvidløg, ingefær og lidt olie.

Krydr med salt og steg løgene bløde ved lav varme, uden at de tager farve.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Skru op for varmen og tilsæt rabarber og farin.

Steg videre uden låg, rør jævnligt, så det ikke brænder på. Noget af saften fra rabarberne skal fordampe, så chutneyen tykner.

Smag chutneyen til med eddike, salt og evt. mere farin.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Chutneyen er færdig, når rabarberne er møre. Du kan koge videre på den, hvis du vil have den mere tyk.

Fjern nellikerne og stjerneanis før servering, eller advar de spisende.

Kom chutneyen på skoldet sylteglas og sæt låg på. Chutneyen holder sig nogle uger på køl.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Syltede rabarber

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Ordn og vask rabarberne.

Skær rabarberne i tynde skiver og kom dem i en skål eller på glas.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Bland resten af ingredienserne i en gryde.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Kog eddikelagen op og rør, til sukkeret er opløst.

Hæld den kogende eddikelage over rabarberne.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Læg en underkop på rabarberne, for at holde dem under lagen.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
 

Lad rabarberne stå på køkkenbordet, til eddikelagen er stuetempereret.

Foto: Daniel Duffau-Rasmussen
Foto: Daniel Duffau-Rasmussen

Sæt de syltede rabarber på køl til næste dag, gerne længere.

 

9 kommentarer
Vis kommentarer