Forkert cykelsadel kan give impotens

Mange cykelryttere oplever potensproblemer, og det skyldes typisk, at sadlen er for smal, siger Thomas Bundgaard, som er ekspert i bikefitting

Har du oplevet en sovende fornemmelse, ømhed eller ligefrem smerter i skridtet, under eller når du kommer hjem fra en cykeltur? I så fald er du ikke den eneste. I følge Thomas Bundgaard, som er ekspert i bikefitting, oplever godt 50 procent af cykelrytterne gener i mellemkødet i større eller mindre grad. Og hvis rytteren ikke reagerer på problemet, risikerer han, at det ret hurtigt går ud over potensen og for kvinders vedkommende, at hun bliver følelsesløs i skridtet.

Se også: - Mine nosser sover

- Problemet rammer typisk en motionist, som er lettere overvægtig. Jo hurtigere man cykler, jo mere vægt vil man have i pedalerne. En motionist vil derfor typisk have mindre pres i pedalerne og mere af vægten på sadlen i forhold til en licens-cykelrytter – er rytteren samtidig overvægtig øges presset yderligere i sidderegionen. Hvis sadlen er for smal, vil der lynhurtigt opstå gener i skridtet, siger Thomas Bundgaard, som er uddannet fysioterapeut og ejer firmaet Velofit, som tilbyder bikefitting til motionister og professionelle cykelryttere.

Se også: Sådan får du mest ud af vinterens cykeltræning

Thomas Bundgaard er bl.a. konsulent for Specialized Racing Performance Team, og hans erfaring er, at der ikke skal meget mere til end 5-10 minutters sovende fornemmelse til, før det kan få konsekvenser for ydeevnen og f.eks. potensen.

- Hvis der har været lukket for blodtilførslen i bare 5 - 10 minutter, vil nerver og blodkar kunne tage skade. Hvis man ignorerer den sovende fornemmelse og fejlagtigt tror, at det skal gøre lidt ondt at køre på cykel, riskerer man helt at ødelægge vævet, og så kan man få en permanent skade, som bl.a. betyder, at man mister potensen. Mange mænd synes, det er pinligt at tale om, men det er da langt bedre at gøre noget ved problemet end ikke at kunne have et sexliv, siger Thomas Bundgaard.

Se også: Mentaltræning: Husk pauser

Den store synder er sadlen. Ifølge Thomas Bundgaard er problemet oftest, at sadlen er for smal. En typisk sadel til en racercykel er mellem 130-135 mm bred, men det er i virkeligheden de færreste mennesker, der er skabt til at sidde på så smal en sadel.

Når Thomas Bundgaards kunder skal have justeret deres cykler, viser det sig som regel, at de skal skifte sadlen. På Thomas Bundgaards bikefit-klinik i Aarhus har han et såkaldt 'Ass-O-Meter', hvor rytteren får målt afstanden mellem sine siddeknuder. Det er nemlig dem, der afgør, hvor bred en sadel skal være.

- Afstanden mellem siddeknuderne er lige så forskellig som folks skostørrelse, og man kan ikke vurdere siddeknude-afstanden ved at se på en persons hoftebredde. Det eneste, man med rimelig sikkerhed kan sige, er, at afstanden er lidt større for kvinder end for mænd, fordi deres bækken skal kunne udvide sig i forbindelse med en fødsel, siger Thomas Bundgaard.

Se også: Fra fed til bare overvægtig

Hvis man ikke har adgang til et 'Ass-O-Meter', kan man tage et par løstsiddende bukser på og sætte sig på et stykke bølgepap. Man vil kunne se to afmærkninger, når man rejser sig, og når man måler afstanden mellem de to punkter, ved man hvor bred sadlen skal være. Sadlen skal måles på det bredeste punkt.

- Den værste sadel er smal, rundformet og blød. Jo mere rundformet, sadlen er, jo mindre er der at sidde på. Det giver konsekvenser for siddepositionen. Bækkenet rulles bagover og “ alen" trækkes ind under sig. Man vil sidde mere rundrygget, og det kan medføre lændesmerter og siddesår. Til tider dropper den ene siddeknude af, således det kun er den anden der er understøttet. Man vil søge rundt på sadlen for at finde sit 'sweetspot', hvor det er behageligt at sidde, men det er umuligt, fordi der ikke er plads nok på sadlen. Siddesår rammer ofte samme side, når man sidder skævt, dette kan også give smerter i knæ, lår, skulder, og på den måde får man hurtigt skabt en lang række problemer for sig selv, siger Thomas Bundgaard.

Se også: Mentaltræning: Sådan gør du, når du rammer muren

Den optimale sadel passer til afstanden mellem ens siddeknuder, og den har en hældningsgrad på 0. Den må aldrig pege opad.

- I de fleste tilfælde dropper jeg næsen på sadlen 1 -2 grader, fordi det passer godt til den lidt mere aggressive position, som mange cykelryttere gerne vil have. Men man må aldrig have en fornemmelse af at glide frem og ned på sadlen, siger Thomas Bundgaard, som selv blandt professionelle cykelryttere har opleve, at smerterne bliver ignoreret.

- Jeg har oplevet, at cykelryttere har tisset blod, før de opsøgte hjælp. Men det er en stor fejl at tro, at cykling skal gøre ondt. Man må gerne være øm efter en lang cykeltur. Men det må ikke gøre ondt. Man skal mærke efter, og hvis man får siddesår, sovende fornemmelse eller ondt i skridtet, skal man gå hjem til sit bølgepap og tjekke, om man har den rigtige sadelbredde, siger Thomas Bundgaard.

Symptomer på forkert sadel kan være:

- Siddesår samme sted hver gang

- Sovende fornemmelse i skridtet

- Ømhed og smerter i mellemkødet

- Bylder i mellemkødet

- Lænderygsmerter i samme side.

- Træthed på ydersiden af hoften sv.t. M. Gluteus Medius.

- Gener eller smerter i det ene knæ

- Sovende fornemmelse i den ene fod

- Sovende fornemmelse i den ene hånd

1 af 2 For smal cykelsadel kan give otensproblemer, siger Thomas Bundgaard, fysioterapeut og ekspert i bikefitting. (Foto: privat)
2 af 2 
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i Forbrug
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen