Nordisk design-krig: Har nordmændene lige kopieret vores Royal Copenhagen!?!

Nordmændene beskyldes for at kopiere det ikoniske danske mussel-porcelæn

Øverst er det danske Mega Mussel-porcelæn. Nederst det langt billigere norske, som blev designet senere end det danske. Mener du, at nordmændene plagierer? Deltag i afstemningen under artiklen. Foto: PR.
Øverst er det danske Mega Mussel-porcelæn. Nederst det langt billigere norske, som blev designet senere end det danske. Mener du, at nordmændene plagierer? Deltag i afstemningen under artiklen. Foto: PR.

Det gale nordiske køkken: Så er der udbrudt porcelænskrig mellem Danmark og Norge.

Ifølge Danmark er det en norsk provokation, der har givet anledning til fejden.

Sagen er, at den gamle Oslo-baserede Porsgrund Porselænsfabrik i 2005 lancerede den mønstrede porcelænsserie ’Maxi Strå’.

Norge efterligner Danmark?

Men Royal Copenhagen, som er endnu ældre, påstår, at porcelænet er en efterligning af det ikoniske danske ’Mega Mussel’-porcelæn, som kom på markedet omkring årtusindeskiftet. Lige siden har det i Danmark været en mega-sællert og et kæmpe gavehit hver jul.

Den kongelige danske Porcelainsfabrik, i dag Royal Copenhagen, har nu stævnet nordmændene med påstand om, at de krænker.

Krænker varemærke og ophavsret

Sø- og Handelsretten oplyser, at det vedrører en ’Tvist om, hvorvidt sagsøgtes (nordmændenes, red.) salg og markedsføring af produkter i Maxi Strå-serierne på det danske marked krænker sagsøgerens (danskernes, red.) varemærkerettigheder og ophavsrettigheder til Mega Mussel Mønstret.’

Hvis Royal Copenhagen har ret i, at nordmændenes mussel-porcelæn til forveksling ligner de danske, ja så kan der være gode penge at spare for folk, der ligeså gerne vil eje den norske pendant.

Nordmænd dumper prisen

En Royal Copenhagen-tallerken med en diameter på 27 cm og musseler koster 649 kroner.

En som ligner, men som er norsk med en diameter på 28 centimeter koster hvad der svarer til sølle 178 danske kroner  - altså langt under en tredjedel.

Ekstra Bladet har forgæves bedt om et interview med med Sjoerd Leeflang, der er 'Global Business Director' hos Royal Copenhagen, som for et par år siden blev solgt til sakse-fabrikken Fiskars i Finland (det er dem, med de orange sakse).

Nordisk krig

Deroppe befinder Sjoerd Leeflang sig lige nu, så dermed kan man sige, at krigen involverer de mest folkerige nordiske nationer, undtagen Sverige, der vel også har sit at slås med.

Sjoerd Leeflang skriver i en e-mail, at han håber på forståelse for, at Royal Copenhagen  og Fiskars Corporation ikke vil udtale sig i den verserende sag. Samme budskab kommer fra Porsgrund Porselænsfabrik, som i øvrigt også ejer en norsk virksomhed, som hedder 'Hadeland' Glasswerk, men ikke et ord om det.

Keramiker skal vidne

Det var den dengang cirka 25-årige nyuddannede keramiker Karen Kjældgård-Larsen, som slutningen af 90erne opsøgte Royal Copenhagen med sit eksamensprojekt  - Mega Musel-designet - under armen. Det købte Royal Copenhagen.

Ekstra Bladet har ringet til hende:

Føler du, at nordmændene krænker dit design?

- Jeg skal vidne i retssagen, men vil helst ikke udtale mig i sagen før den er afgjort, siger Karen Kjældgård-Larsen.

Vær selv dommer!

Sagen finder formentlig en afgørelse i Sø- og Handelsretten den 3. februar, men det er for længe at vente, så Ekstra Bladet opfordrer folkedomstolen til at fælde en foreløbig dom i afstemningen herunder artiklen.

Til nordmændenes forsvar skal nævnes, at de på sit website oplyser, at Maxi Strå’ er forstørrede enkeltelementer hentet fra Porsgrund Porselænsfabriks eget håndmalede muselmønster, ligesom Royal Copenhagens Mega Mussel er en fortolkning af sidstnævnte fabriks små musseler.

Men stem herunder, og kender du en nordmand, så bed vedkommende stemme, for nordmændene skal da have en chance.

Se flere billeder af det norske porcelæn her.

Se flere billeder af de danske porcelæn her.

135 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere