Ny afsløring: Burger Shacks nye kvalitetschef bag farligt griseri

Skandalekæden Burger Shacks nye kvalitetschef har et farligt synderegister med sig fra 12 år hos en aarhusiansk pålægsproducent

Ekstra Bladets aktindsigt viser, at Burger Shacks nye kvalitetschef trækker et spor af yderst uheldige fødevaresager efter sig fra sin ansættelse i en aarhusiansk pålægsproducent. Foto: PR
Ekstra Bladets aktindsigt viser, at Burger Shacks nye kvalitetschef trækker et spor af yderst uheldige fødevaresager efter sig fra sin ansættelse i en aarhusiansk pålægsproducent. Foto: PR

Nu bliver det godt igen, lovede Burger Shack forleden.

Det skete, efter at Ekstra Bladet havde beskrevet, hvordan fødevarekontrollen i en storstilet razzia havde afsløret 30 lovbrud. Man snød systematisk kunderne og sjuskede med hygiejnen og madens temperaturer.

Se også: Razzia i dansk burgerkæde: Omfattende fup og farligt kød

Se også: Ny grotesk afsløring om Burger Shack

Lover smil i Smilets By
Men fra på tirsdag skal en ny kvalitetschef, Solvejg Haakonsen, med 20 års erfaring som bl.a. kvalitetschef i den aarhusianske pålægsproducent Defco, sørge for at genvinde kundernes tillid og de glade smileyer, oplyser burgerkæden med hovedkontor i Smileys By.

Men spørgsmålet er, om hun nu også er den helt rigtige til opgaven, sådan som burgerkædens nye direktør, Lars Hviid, lovede i dagspressen.

Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i myndighedernes kontrolrapporter fra Defco fra maj 2008 til august 2020 - den periode, hvor Solvejg Haakonsen har haft ansvar for fødevaresikkerhed i virksomheden.

Samfund - 29. dec. 2014 - kl. 16:52 Nyt listeriafund i rullepølser solgt i Bilka og Føtex

Erfaren fødevaresynder
Det viser sig, at hun trækker et spor af yderst uheldige fødevaresager efter sig.

Kontrolrapporterne dokumenterer, at der igen og igen har været problemer med listeria i kødet og med beskidt kondensvand, der kunne dryppe ned på pålægget med risiko for fødevaresikkerheden.

Der har også været problemer med salmonella, rottesikringen, dårlig vedligeholdelse og ringe rengøring.

Magtfuld dronning
Og Solvejg Haakonsen - som ifølge ansatte hos Defco omtales som 'Dronningen' på grund af sin magtfulde position - havde det faglige ansvar, da Defco forrige år på en skandaløs måde forsynede Rema1000's kunder med pålæg indeholdende metalspåner, der kunne gøre skade i mund, svælg og tarme.

Se også: Pålægsproducent får bøde for farligt mix

Noget som udløste en bøde ledsaget af en smiley så vred, at den snart sagt blødte fra munden. Defco blev også i 2013 involveret i den såkaldte hestekødsskandale, men benægtede at have solgt hest som oksekød.

Se også: Kendt dansk pålægskoncern er begæret konkurs

Pålægs-metalsplint-mix: I stedet for at smide en kasse, forurenet med metalsplinter, ud, blev kassen sat på køl og indholdet anvendt til Pålægsmix, som endte i munden på Remas kunder.
Pålægs-metalsplint-mix: I stedet for at smide en kasse, forurenet med metalsplinter, ud, blev kassen sat på køl og indholdet anvendt til Pålægsmix, som endte i munden på Remas kunder.

Løj om elitesmiley
Så sent som for få uger siden fik Defco hele seks sanktioner for brud på fødevareloven. Blandt andet, fordi der var beskidt, fordi der ikke var sikret mod skadedyr, og fordi der igen igen hang beskidt kondens over kød.

Mens fødevarekontrollørerne så på, gik medarbejderne febrilsk i gang med at dække kødet til med store plastikposer.

Alligevel løj Decfo indtil tirsdag morgen på sin hjemmeside med at have gjort sig fortjent til elitesmiley for perfekt hygiejne. Denne elitesmiley forsvandt først, da Ekstra Bladet stillede kritiske spørgsmål.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Ekspert: Håbløst og uprofessionelt

Fødevareekspert og bromatolog Orla Zinck vurderer, at Burger Shack med ansættelsen af Solvejg Haakonsen får vanskeligt ved at få kæden på ret køl.

- Det forekommer håbløst og uprofessionelt, at Burger Shack hyrer en kvalitetschef med en så ringe historik, når det handler om kvalitet og fødevaresikkerhed, siger Orla Zinck.

- For det er jo almindeligt kendt i fødevareindustrien, at Defco i mange år har haft elendigt styr på egenkontrollen, så hvis Burger Shack virkelig ville forbedre sig, burde man have ansat en erfaren levnedsmiddeltekniker som kvalitetschef, siger han.

- Men en god kvalitetschef med et godt omdømme og en god track record er ekstremt dyr på lønbudgettet, siger Orla Zinck, som heller ikke mener, at Defco er kendt for høj kvalitet og dyrevelfærd - nøgleord, som Burger Shack vil fortsætte med at markedsføre sig med.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Burgerboss: Vil ikke begå samme fejl

Hverken Defco, den nye burgerboss Lars Hviid eller kvalitetschef Solvejg Haakonsen vil stille op til interview, men Hviid skriver i en mail:

'Burger Shack har siden Fødevarestyrelsens besøg i juli tryktestet vores interne kontrol og allerede nu fået vores glade smileyer tilbage i en række restauranter (tre ud af 15, red.). Vi har derudover ansat en ny kvalitetschef, fordi vi ikke vil begå de samme fejl igen, og fordi vi ønsker at højne vores medarbejderes viden om fødevaresikkerhed. Vores nye kvalitetschef har mange års erfaring i at samarbejde med Fødevarestyrelsen, og hun kommer med praktisk erfaring, dyb teoretisk viden og gode anbefalinger.'

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kvalitetschefens synderegister

Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i Fødevarekontrollens rapporter fra Defco i Solvejg Haakonsens tid som hygiejneansvarlig. Tirsdag får hun ansvaret hos Burger Schack.

Her er et resumé:

30-06-2020: Rottefare
Ingen skadedyrsikring af afløb.

30-06-2020: Beskidt
I emballeringsrum flød det med produktrester, brune og sorte belægninger på gulvet. Vandansamlinger flere steder.

30-06-2020: Beskidt dryp på kød
Rustne rør over kødet og skidt og kondens i loftet over uemballeret kød.

30-06-2020: Fri adgang for skadedyr
Ved dør til udendørsområde i modtagelsesrum ses spække mellem dør og gulv på ca. 3 cm, hvor der kunne ses lys.

30-06-2020: Beskidt
Snavset over et bord, hvor der blev blandet ingredienser. Mørke belægninger på krydderiemballager. Der var omfattende rustdannelse på flere trucks.

30-06-2020: Beskidte håndværkere
Håndværkere rendte rundt i råvareafdeling i ikke sterilt uegnet tøj på nær kødet.

24-03-2018: Bøde
'Bøde på 80.000 kr. for markedsføring af farlige fødevarer,' skriver Fødevarekontrollen. Defco havde været i gang med at fræse metalskruer ud fra en maskine, som skar kødstykker. Metalsplinter faldt ned i en kasse på gulvet til opsamling af pålægsrester til produktet Pålægsmix. Blev solgt til Rema.

02-03-2016: Beskidt dryp på kød
Kød kunne forurenes med kondensdryp.

05-12-2014: Beskidt dryp på kød
Kødprodukter kunne blive forurenet af kondens i løftet i både kølerummet og i pakkelinjen.

26-02-2013: Temperatur-sjusk
Der var rod med målingen af temperaturer på noget kød. Et afløb var tilstoppet, og der var problemer med kondensdryp.

20-01-2012: Listeria i kød
For meget listeria i nogle produkter.

03-11-2011: Kontrollerede ikke varer
Kunne ikke bevise at have udført kontrol af varer, der forlod fabrikken.

17-10-2011: Listeria i kød
En ud af fem prøver viste sig at indeholde for meget listeria, selvom Defco havde forsøgt at løse det problemet.

04-10-2011: Alarmerende listeria-forekomst
Fem ud af fem prøver af kød i supermarkederne viste sig at være med masser af listeria. Grænseværdien er 100 cfu (enhed som anvendes inden for mikrobiologi ved bestemmelse af antal mikroorganismer (bakterier eller gærsvampe) i en prøve, red.) pr. gram, men fire ud af fem prøver indeholdt '300 cfu/g helt op til 3.800 cfu/g,' skriver Fødevarekontrollen.

22-04-2010: Salmonella
Salmonella i et produkt.

30-07-2008: Beskidt
Kød ikke beskyttet mod forurening. Stativer med pølserne var beskidte. Stor kasse med chorizopølser var beskidt.

23-06-2008: Indskærpelse
Kød ikke beskyttet mod forurening. Kødrester på et rustent og snavset stativ. En maskine, der skulle bruges til at sterilisere udstyr, var ikke i funktion.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Se også: Burger Shacks pizzeria får rasende smileyer for fup

Se også: Burger Shacks direktør stopper

Se også: Akut sundhedsfare: Burger Shacks pizzeria tvangslukket

Se også: Burger-bossens forsvar: Frossent kød skyldes bæredygtighed

110 kommentarer
Vis kommentarer