Ny forskning: Sådan afsløres tilbagefald af tarmkræft

Ny metode afslører tilbagefald hos patienter med tarmkræft, og det har stor betydning for at overleve kræften

Ny forskning i tarmkræft kan blive et kæmpe skridt fremad, når det gælder om at forbedre overlevelsen.

- Såfremt kræften vender tilbage, kan behandlingen sættes i gang langt tidligere end i dag, hvor tilbagefald ofte først kan bekræftes, når de er så fremskredne, at de kan ses ved en skanning, siger professor Claus Lindbjerg Andersen, der har stået i spidsen for studiet.

En radonmåler fylder ikke meget, men det er vigtigt, at den placeres korrekt. (Foto: Torben Klint) Din Bolig Livsfarlig stråling: For meget radon i hvert femte hus

Forskere fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet har opdaget, at kræft-dna i blodet afslører tarmkræftpatienters tilbagefald op til 12 måneder tidligere end eksisterende metoder.

Forskernes analyser tyder på, at man via blodprøver er i stand til at opdage tilbagefald 10-12 måneder tidligere end med eksisterende metoder.

Det har afgørende betydning for effektiviteten af behandlingen af tilbagefaldet, og metoden øger patienternes mulighed for at overleve.

Lægefejl har ifølge ny undersøgelse kostet op til et års unødvendig ventetid for kræftpatienter. Sundhed Fejl koster kræftpatienter dyrebar ventetid

Opdages tilbagefaldet så tidligt, at kræftsvulsten kan fjernes med operation, er der endda mulighed for, at patienterne på trods af tilbagefaldet helt vil kunne kureres.

- Det er karakteristisk for kræftceller, at deres arvemasse på flere punkter er forandret i forhold til arvemassen i normale celler. Det betyder, at hver enkelt patients kræftsvulst har sine helt egne unikke forandringer i arvemassen, siger professor Claus Lindbjerg Andersen.

- Samtidig har tidligere forskning vist os, at disse forandringer hyppigt forplanter sig til blodbanen - altså bliver til en slags markør.

Sundhedsstyrelsen mente oprindeligt, at ti dage var en passende tidsfrist for en analcancer-operation. Fristen blev dobbelt så lang. Foto: Peter Hove Olesen/Polfoto Sundhed Kræftfrist fastsat efter ressourcer

Tarmkræft er en af de hyppigste og mest dødelige kræftformer i verden. Og selvom omkring to tredjedele af patienterne får diagnosen potentielt kurerbare, får cirka en tredjedel af dem tilbagefald efter behandlingen.

0 kommentarer
Vis kommentarer